iStock

ΠΩΣ Η ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΩΦΕΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΣΟΥ

Σε μια ολιστική προσέγγιση της ομορφιάς, η αναπνοή από τη μύτη μπορεί να προσφέρει αναπάντεχα οφέλη στην ενυδάτωση του δέρματος.

Σίγουρα γνωρίζεις πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση για την επιδερμίδα σου. Μεταξύ άλλων, βελτιώνει την ελαστικότητά της, απαλύνοντας την εμφάνιση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών, ενισχύει τη νεανικότητά της, ρυθμίζει την παραγωγή του σμήγματος ώστε να μην εμφανίζονται εξάρσεις ακμής και διατηρεί σε ισορροπία τον επιδερμιδικό φραγμό (το στρώμα από χοληστερόλη, λιπαρά οξέα και κηραμίδια που κλειδώνει την υγρασία στο δέρμα). Γι’ αυτό, ελπίζω να ακολουθείς όλα τα απαραίτητα βήματα περιποίησης και να χρησιμοποιείς προϊόντα με συστατικά-ήρωες της ενυδάτωσης, όπως το υαλουρονικό οξύ, τα ceramides, το βούτυρο καριτέ, η γλυκερίνη, το σκουαλένιο και η αλόη βέρα.

Βέβαια, η ενυδάτωση δεν είναι μόνο θέμα συνέπειας με τη ρουτίνα περιποίησης. Ξεκινάει μεν από τον καθαρισμό, τον ορό, την κρέμα και το αντηλιακό, αλλά χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση. Η σωστή διατροφή, ο ποιοτικός ύπνος, η κατανάλωση άφθονου νερού, η καλή ψυχική διάθεση και η συστηματική άσκηση είναι στοιχεία απαραίτητα, προκειμένου να κατακτήσεις και να διατηρήσεις την ομορφιά από μέσα.

Στην παραπάνω λίστα θα προσθέσω και τη σωστή αναπνοή, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από την κινεζική και την αγιουρβεδική ιατρική, για να τονώνεται η ροή της ενέργειας σε ολόκληρο το σώμα και να προάγεται η θεραπεία και η ευεξία του.

Πώς η σωστή αναπνοή ενυδατώνει την επιδερμίδα

Προτού σου εξηγήσω γιατί συμβαίνει αυτό, να υπενθυμίσω ότι όταν αναπνέεις από τη μύτη, οι τριχούλες που υπάρχουν εκεί λειτουργούν ως φίλτρο, εμποδίζοντας την είσοδο σκόνης και βακτηρίων προς τους πνεύμονες. Ίσως έχεις ακούσει ότι η αναπνοή από τη μύτη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ανοσίας, του ύπνου και της υγείας του εντέρου. Ο James Nestor αναφέρει στο βιβλίο του «The New Science of a Lost Art» για τη σημασία της αναπνοής από τη μύτη στην υγεία μας: «Καθώς ο αέρας ελίσσεται περνώντας από τους αεραγωγούς και θερμαίνεται, αφαιρούνται τα σωματίδια και προστίθεται υγρασία. Έτσι, όταν φτάνει στους πνεύμονες είναι επεξεργασμένος, ώστε το σώμα να απορροφήσει αποτελεσματικότερα περισσότερο οξυγόνο». Αντίθετα, η στοματική αναπνοή δεν έχει το ίδιο σύστημα φιλτραρίσματος, με αποτέλεσμα όταν αναπνέεις από το στόμα να χάνεις έως και 42% υγρασίας.

Πώς η σωστή αναπνοή μπορεί να ωφελήσει την επιδερμίδα σου
iStock

Επιπλέον, όταν αναπνέεις από τη μύτη απελευθερώνεται μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και στη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα.

Αν αυτές οι σωματικές διαδικασίες σου φαίνονται περίπλοκες, τότε απλώς έχε στο μυαλό σου ότι με τη ρινική αναπνοή συγκρατείς περισσότερο οξυγόνο και ότι περισσότερο οξυγόνο στα κύτταρα του δέρματος σημαίνει περισσότερη λάμψη.

Σημείωσε, επίσης, πως όταν αναπνέεις από τη μύτη κοιμάσαι καλύτερα. Αυτό αποτυπώνεται και στην επιδερμίδα σου, αφού με το λεγόμενο beauty sleep τα κύτταρά της επιδιορθώνονται και ανανεώνονται. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κορέα (σε δείγμα γυναικών ηλικίας 40 ετών) βρέθηκε ότι η έλλειψη ύπνου μείωσε σημαντικά την υγρασία του δέρματος (με τη μείωση να ξεκινάει μία μέρα μετά) και επηρέασε αρνητικά την ελαστικότητα και την υφή της επιδερμίδας, καθώς και την εμφάνιση ρυτίδων.

Πώς η σωστή αναπνοή μπορεί να ωφελήσει την επιδερμίδα σου
iStock

Προπόνηση για σωστή αναπνοή από τη μύτη

Κάποιοι άνθρωποι φορούν στον ύπνο κολλητική ταινία για να μην αναπνέουν από το στόμα. Όπως υποστηρίζουν δερματολόγοι, η πρακτική αυτή μειώνει την απώλεια υγρασίας, ενισχύει την ενυδάτωση της επιδερμίδας και βελτιώνει τη στοματική υγεία. Ειδικά το τελευταίο είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ισορροπίας του μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο επηρεάζει και τη λάμψη του δέρματος. Βέβαια, δεν είναι και τόσο ευχάριστο να κοιμάσαι με το στόμα φιμωμένο, ενώ μπορεί να είναι μέχρι και τρομακτικό για τον άνθρωπο που μοιράζεται το κρεβάτι σου.

Το να μάθεις να αναπνέεις από τη μύτη μπορεί να είναι ευκολότερο. Στο διαδίκτυο θα βρεις βίντεο για να εκπαιδευτείς στη διαφραγματική αναπνοή ή στην εναλλασσόμενη αναπνοή από το δεξί και το αριστερό ρουθούνι (είναι δημοφιλής στους κύκλους της yoga). Η πρακτική αυτή μπορεί μεταξύ άλλων να βοηθήσει στην αύξηση της ροής του αίματος στο δέρμα και να διεγείρει το λεμφικό σύστημα, το οποίο βοηθάει το δέρμα να απομακρύνει τις τοξίνες, το πρήξιμο και τη φλεγμονή, ώστε να μην έχει θαμπή, ωχρή όψη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.