Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ ΣΟΥ;

Η ευλυγισία δεν καταφέρνει να διατείνει μόνο τους μυς, αλλά μπορεί να παρατείνει και το προσδόκιμο ζωής σου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2024 στο επιστημονικό περιοδικό Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports διαπίστωσε μια άμεση σύνδεση μεταξύ της σωματικής ευλυγισίας και της θνησιμότητας από φυσικά αίτια σε μεσήλικες άνδρες και γυναίκες.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Claudio Gil S Araújo, αθλίατρος σε Ιατρική Κλινική Άσκησης στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τα ευρήματα της έρευνας δεν μπορούν να αποδείξουν ότι υπάρχει μια βέβαιη σύνδεση μεταξύ της ευλιγισίας και της θνησιμότητας, αλλά δίνουν ενδείξεις πως κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πιθανό. «Γνωρίζουμε ήδη ότι η αερόβια άσκηση παρατείνει τη ζωή. Ίσως το ίδιο συμβαίνει και με την ευλυγισία», δήλωσε ο Araújo.

Πώς η ευελιξία συνδέεται με την μακροζωία

Αν και η ευλυγισία συνδέονταν για χρόνια με την καλή φυσική κατάσταση, δεν είχε μελετηθεί η σχέση της με τη μακροζωία. Ο Araújo υπογράμμισε ότι η έρευνά του δεν εξέτασε το γιατί οι άνθρωποι που είναι πιο ευλύγιστοι ζουν περισσότεροι. Ωστόσο, επιστήμονες όπως ο Reuben Chen, MD, πιστοποιημένος αθλίατρος, έχουν κάποια εξήγηση για αυτό.

«Η ευελιξία συχνά αντανακλά τη συνολική φυσική κατάσταση και την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου», αναφέρει ο Chen. «Ενώ η έλλειψη ευλυγισίας καθαυτή μπορεί να μην αποτελεί άμεση αιτία θνησιμότητας, μπορεί να χρησιμεύσει ως δείκτης ευρύτερων προβλημάτων υγείας, όπως οι χρόνιες παθήσεις, η καθιστική ζωή, η φλεγμονή και ο πόνος, αλλά και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγούν στον θάνατο».

Ο Chen επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη ευλυγισία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των τραυματισμών και να διευκολύνει τους ανθρώπους να κινούνται με πιο ασφαλή τρόπο στην καθημερινότητά τους. «Η εκτέλεση κινήσεων ρουτίνας, όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών ή το μάζεμα αντικειμένων από το πάτωμα, βελτιώνει την ευλυγισία των αρθρώσεων και μειώνει τον κίνδυνο εκφυλιστικής νόσου των αρθρώσεων», αναφέρει ο Chen.

Τι λέει η ευλυγισία σου για το προσδόκιμο ζωής σου;
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Ο Chen προτείνει τρεις ασκήσεις που βοηθούν στο να υπολογίσεις το πόσο ευλύγιστος είσαι.

  • Δοκιμή καθίσματος και προσέγγισης: Κάθισε στο πάτωμα με τα πόδια σου τεντωμένα μπροστά σου και κάνε αναδίπλωση προς τα μπροστά για να φτάσεις τα δάχτυλα των ποδιών, κρατώντας τα γόνατά σου τεντωμένα. Όσο πιο μακριά μπορείς να φτάσεις, τόσο πιο εύκαμπτοι είναι οι οπίσθιοι μηριαίοι σου.
  • Δοκιμασία του Apley: Τέντωσε το ένα χέρι σου πάνω από τον ώμο σου και άγγιξε την αντίθετη πλευρά της πλάτης σου. Τέντωσε το άλλο χέρι πίσω από την πλάτη σου για να αγγίξεις τα δάχτυλά σου. Εάν τα δάχτυλά του ενός χεριού μπορούν να αγγίξουν τα δάχτυλα του άλλου, αυτό υποδηλώνει καλή ευελιξία των αρθρώσεων των ώμων.
  • Δοκιμή Thomas: Ξάπλωσε ανάσκελα στην άκρη ενός πάγκου ή τραπεζιού και τράβηξε το ένα γόνατο προς το στήθος σου, με το άλλο πόδι να κρέμεται από την άκρη. Αν το κρεμασμένο πόδι σου μπορεί να ακουμπήσει στο τραπέζι, το ισχίο σου έχει ευλυγισία.

Οι διατάσεις σαν παράγοντας μείωσης του στρες

Η ευλυγισία απαιτεί διατάσεις και οι διατάσεις χαρίζουν πολλά περισσότερα από ένα ευκίνητο, νεανικά ζωηρό σώμα που μπορεί να ζήσει περισσότερο – με επιπλέον πλεονέκτημα τη μείωση του στρες, αναφέρουν οι ειδικοί. Αυτές οι στιγμές που ρίχνεις ρυθμούς για να κάνεις τις διατάσεις σου και να συνδεθείς με το σώμα σου σε κάνουν να είσαι παρών στη στιγμή, οπότε χαλαρώνουν την ένταση και μειώνουν τα επίπεδα του άγχους. Επίσης, η κίνηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, η οποία αυξάνει το οξυγόνο, άλλον ένα παράγοντα ηρεμίας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.