iStock

5 ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Ε ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΣΟΥ

Μπορεί να μην έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις καλλυντικές φόρμουλες, ωστόσο ενισχύει με όλες τις δυνάμεις της την αποτελεσματικότητά τους.

Η κοσμητολογία δεν σταματάει να ανακαλύπτει συστατικά και να αναπτύσσει τεχνολογίες ώστε να κάνει το skincare ακόμα πιο αποτελεσματικό και έξυπνο, αλλά και να μας δελεάσει να δοκιμάσουμε καινούργια προϊόντα. Όσο όμως κι αν προχωρούν τα πράγματα, πάντα θα υπάρχουν κάποια σταθερά και τεσταρισμένα, all-time classic συστατικά που έχουν αποδείξει την αξία τους στον χρόνο και δεν βρίσκουμε τον λόγο να τα αποχωριστούμε. Ένα από αυτά είναι η βιταμίνη Ε.

Αν ασχολείσαι με το skincare, αποκλείεται να μη γνωρίζεις έστω και λίγα πράγματα γι’ αυτή και, βέβαια, να μην έχεις χρησιμοποιήσει προϊόντα που την περιέχουν. Αν και είναι «χαμηλών τόνων», αφήνοντας τον ρόλο του πρωταγωνιστή στις βιταμίνες Α και C, εδώ και χρόνια τρυπώνει σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, των μαλλιών και των νυχιών, (όπως κρέμες, οροί και έλαια), καθώς και σε συμπληρώματα για την προστασία, την αναζωογόνηση και τη συνολική υγεία τους.

H βιταμίνη Ε εντοπίζεται επίσης στη σύσταση δημοφιλών φυτικών ελαίων, όπως τα έλαια αργκάν, αμυγδάλου και ηλίανθου, οπότε σίγουρα κάπου την έχεις πετύχει, ενώ αν καταναλώνεις ξηρούς καρπούς, φυτικά έλαια, φυλλώδη λαχανικά, όσπρια και σολομό, τότε τη λαμβάνεις και από εκεί. Στη συνέχεια θα σου μιλήσω για την πλούσια δράση της βιταμίνης Ε, που σίγουρα θα σε πείσει να την εντάξεις πιο συστηματικά στην περιποίηση σου.

Pexels / Tugba Ozturk

1. Η βιταμίνη Ε είναι ασπίδα στο οξειδωτικό στρες

Η βασική δράση της βιταμίνης Ε είναι η αντιοξειδωτική. Ως λιποδιαλυτή βιταμίνη αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό του σώματος και βοηθάει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, δηλαδή των ασταθών μορίων που προκαλούνται από περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες και μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του δέρματος, να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες και να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση, φλεγμονή και ασθένειες.

Παρόλο που μπορεί να προσφέρει και μόνη της προστασία απέναντι σε αυτή τη φθορά, γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C, όπως έχει επιβεβαιώσει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Academy of Dermatology. Πράγματι, η βιταμίνη Ε είναι η «κολλητή» φίλη της βιταμίνης C! Μαζί δημιουργούν το καλύτερο αντιοξειδωτικό δίδυμο, ισχυροποιώντας η μία τη δράση της άλλης, ενισχύοντας τον αδύναμο επιδερμικό φραγμό και βοηθώντας την επιδερμίδα να διατηρείται νεανική και υγιής.

2. Προσφέρει ικανοποιητική ενυδάτωση

Η βιταμίνη Ε είναι ένα υπέροχο ενυδατικό και θρεπτικό συστατικό. Συγκρατεί την υγρασία, μειώνει τη διαδερμική απώλεια νερού και παρέχει ενυδάτωση. Είναι ιδανική για το ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα τους κρύους μήνες του χειμώνα, όταν το δέρμα τείνει να χάνει γρήγορα την υγρασία του.

3. Αντιμετωπίζει τις φλεγμονές

Με την αντιφλεγμονώδη δράση της, μειώνει το ερύθημα και τους ερεθισμούς, και καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα. Τα καταπραϋντικά της οφέλη είναι ευεργετικά και μετά την έκθεση στον ήλιο. Αυτό την κάνει μια πολύ καλή επιλογή για το ευαίσθητο δέρμα, αλλά και το δέρμα που υποφέρει από έκζεμα και άλλες δερματικές παθήσεις.

βιταμίνη Ε
iStock

4. Η βιταμίνη Ε φροντίζει την υγεία των μαλλιών

Δεν υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες που να δείχνουν ξεκάθαρα ότι η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην υγεία των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής. Οι περισσότεροι ισχυρισμοί σχετίζονται με τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και με το ότι, αποτρέποντας το οξειδωτικό στρες, η βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει τη φθορά των κυττάρων και να βελτιώσει την ανάπτυξη της τρίχας.

Μικρός αριθμός ερευνών σε ολιγάριθμες ομάδες ατόμων έχει δείξει ότι η εφαρμογή ελαίου με βιταμίνη Ε στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της τρίχας και να μειώσει το σπάσιμο, ενώ κάποιες άλλες έχουν εντοπίσει μείωση της εξέλιξης της τριχόπτωσης σε άτομα που λάμβαναν βιταμίνη Ε σε συμπλήρωμα διατροφής.

5. Δυναμώνει τα νύχια

Το έλαιο με βιταμίνη Ε ενυδατώνει, ενδυναμώνει και προστατεύει τα νύχια – όλα σε ένα! Επίσης, αποκαθιστά τη φθορά που προκαλείται από τη συνεχή χρήση των βερνικιών, που μπορεί να περιέχουν ένα σωρό χημικά συστατικά, και περιορίζει το κιτρίνισμα. Ακόμα, μαλακώνει τα ξερά πετσάκια γύρω από τα νύχια, γι’ αυτό η nail expert μπορεί να επιμένει να το τρίβεις συχνά σε αυτό το σημείο!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.