Ο Milo Ventimigilia και η Mandy Moore στην πρεμιέρα της 6ης σεζόν στα Paramount Studios. AP Photo/Chris Pizzello

THIS IS US: ΑΥΤΗ Η ΣΕΙΡΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΕΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Αυτή η σειρά θα σε κάνει να πάρεις στυλό και χαρτί, για να σημειώνεις τις φράσεις που άκουσες. Το This is us, πέρα από την εξαιρετική πλοκή και το επιτυχημένο καστ, μας δίνει πολλά και σημαντικά μαθήματα για τη ζωή.

Ήταν ένα ζεστό βράδυ του Αυγούστου, όταν τα κινητά φίλων και γνωστών φώτισαν ταυτόχρονα. Όχι, δεν ήταν μήνυμα από την πολιτική προστασία. Ήταν ένα μήνυμα από μένα, που τους εκλιπαρούσα να ξεκινήσουν να παρακολουθούν τη σειρά This is us.

Προσπαθώντας να τους πείσω, κατάλαβα πως η αναφορά της πλοκής ή του καστ δεν ήταν αρκετή. Έτσι κι αλλιώς αυτά τα βρίσκεις εύκολα μόνος σου. Αποφάσισα, λοιπόν, να τους στείλω φράσεις που άκουσα στη σειρά και με έκαναν να σκεφτώ με έναν άλλον τρόπο. Φράσεις που λέγονταν φυσικά, χωρίς ίχνος διδακτισμού, αλλά έκρυβαν σπουδαία μαθήματα. Το ίδιο θα κάνω κι εδώ, με σκοπό να σε πείσω να μπεις κι εσύ στον τρυφερό κόσμο του Τhis is us.

#1 Δεν είναι όλοι οι μεγάλοι έρωτες «γραμμένοι στα αστέρια»

Ο έρωτας στο Τhis is us είναι η αρχή και το τέλος των πάντων. Η σειρά ξεδιπλώνεται σε έξι σεζόν, αποτυπώνοντας διαφόρων ειδών ερωτικές ιστορίες. Φυσικά, υπάρχουν οι λεγόμενοι Μεγάλοι Έρωτες, που καταλαβαίνεις εξαρχής πως οι ήρωες θα καταλήξουν μαζί όσες αναποδιές και αν περάσουν.

Εμένα μου τράβηξε την προσοχή ένας άλλος έρωτας, για τον οποίο ο πρωταγωνιστής λέει: Ξέρω ότι η ιστορία μας δεν ήταν αυτό που λέμε «γραμμένη στα αστέρια». Πίσω από τον έρωτα αυτόν δεν υπάρχει η ιδέα ότι το σύμπαν έχει κάποιο μεγαλόπνοο σχέδιο για δυο ανθρώπους πριν καν οι δρόμοι τους συναντηθούν. Στην αρχή προβληματίστηκα. Μετά, κατάλαβα πως κάποιες ιστορίες δεν είναι «γραμμένες στα άστρα», αλλά τις γράφουν οι άνθρωποι μαζί. Άνθρωποι για τους οποίους το σύμπαν δεν έδινε δεκάρα αν θα συναντηθούν ή όχι, γράφουν οι ίδιοι την ιστορία τους στα αστέρια κι αυτό είναι εξίσου εντυπωσιακό.

Η συγκεκριμένη φράση, «έβγαλε γλώσσα» έξυπνα και ρεαλιστικά στην πλευρά μου που έχει ανατραφεί διαβάζοντας για μεγάλους λογοτεχνικούς έρωτες ή χαζεύοντας χολιγουντιανές μοιραίες συναντήσεις με ανθρώπους να διασταυρώνουν τα βλέμματά τους και να πληγώνονται αμέσως από τον ξανθό φτερωτό μπέμπη. Η συγκεκριμένη σχέση ήταν μια ωραία υπενθύμιση ότι στην κανονική ζωή ένας έρωτας -και πολύ περισσότερο μια αγάπη- δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Μοιάζει μάλλον με εκείνη την μηλιά που φύτεψε στον κήπο το ζευγάρι και την είδε σιγά σιγά να ωριμάζει και να του προσφέρει τους καρπούς της.

#2 Κάποιοι άνθρωποι γίνονται... ο δρόμος σου

Κάποια στιγμή ένας από τους ήρωες βιώνει μια έντονη στιγμή πανικού, συνειδητοποιώντας πόσα πράγματα είναι πέρα από τον έλεγχό του. Αυτό που λαμβάνει ως απάντηση είναι το εξής: «Έχεις δίκιο, δεν μπορείς να ελέγξεις το μέλλον. Μπορείς, όμως, να διαλέξεις με προσοχή τους ανθρώπους που θα έχεις δίπλα σου. Αυτό είναι ο,τι πιο κοντινό έχουμε οι άνθρωποι στο να ορίσουμε την μοίρα μας».

Για το σύμπαν του This is us, οι δεσμοί με τους άλλους ανθρώπους είναι καταλυτικής σημασίας, ιδίως οι δεσμοί αίματος. Το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας είναι αφιερωμένο στην οικογένεια, στο πώς μας διαμορφώνει, στο πόσο πέρα από τα όριά της μπορεί να φτάσει κάποιος. Η σχέση που χαρακτηρίζει τόσο τα 3 αδέρφια, όσο και τη σύνδεση με τους γονείς τους, συνοψίζεται στην απάντηση της κόρης προς τη μάνα, όταν η τελευταία θεωρεί πως στέκεται εμπόδιο στον δρόμο του παιδιού της: «μαμά, δεν είσαι εμπόδιο στον δρόμο μου. Είσαι ο δρόμος μου».

Ο Chris Sullivan που πρωταγωνιστεί στη σειρά. Photo by Jordan Strauss/Invision/AP
Chris Sullivan arrives at a "This Is Us," series finale FYC screening, Sunday, May 22, 2022, at The Academy Museum of Motion Pictures in Los Angeles. (Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Εκεί, συνειδητοποίησα πόσο δύσκολο είναι για τους ήρωες, για όλους όσους έχουν μια στενή σύνδεση με κάποιον, να θέσουν τα όριά τους, να ζωγραφίσουν το περίγραμμα του εαυτού τους. Η απάντηση ήρθε φυσικά μέσα από τις τόσες μικρές και μεγάλες ιστορίες της σειράς. Όταν έχεις διαλέξει με προσοχή τους ανθρώπους σου, δεν θα τους δεις να σου ορίζουν τον δρόμο, αλλά να γίνονται ο δρόμος σου, να γίνονται η γέφυρα και η πυξίδα που θα σε φτάσει εκεί που εσύ επιθυμείς.

#3 Έχεις πάντα επιλογή

Τέλος, ένα από τα βασικά αξιώματα της σειράς είναι το εξής: όσο κι αν νιώθεις πως βρίσκεσαι σε ένα αυτοκίνητο που τρέχει με 100 προς τον γκρεμό, πάντα έχεις την επιλογή να στρίψεις το τιμόνι, έστω και την τελευταία στιγμή. Τουλάχιστον αυτό κάνουν οι ήρωες, οι περισσότεροι από τους οποίους είτε γεννήθηκαν εξαρχής με βαρίδια στα πόδια, είτε τα απέκτησαν στην πορεία. Βλέπουμε χαρακτήρες με προβλήματα εθισμού, άλλους που υφίστανται φυλετικές διακρίσεις,  κάποιους που παλεύουν να διατηρήσουν μια φαινομενικά τέλεια εικόνα, ενώ αισθάνονται οι πιο ατελείς από όλους. Δεν είναι τυχαίο ότι η παρακάτω φράση είναι αυτή που ειπώθηκε τις περισσότερες φορές: «Αν καταφέρεις να πάρεις το πιο ξινό λεμόνι που σου μοίρασε η ζωή και να φτιάξεις κάτι που να μοιάζει έστω με λεμονάδα, τότε κάποια μέρα θα δώσεις ελπίδα και σε κάποιον άλλον».

H Chrissy Metz, η αμερικανίδα ηθοποιός που υποδύεται την Kate Pearson στην τηλεοπτική σειρά. Photo by Jordan Strauss/Invision/AP
Chrissy Metz arrives at a "This Is Us" series finale FYC screening, Sunday, May 22, 2022, at The Academy Museum of Motion Pictures in Los Angeles. (Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Αυτό που πετυχαίνει το This is  us είναι να σε κάνει, όχι να λυπηθείς τους ήρωες για τα ξινά λεμόνια που τους μοίρασε η ζωή, αλλά να τους αγαπήσεις και να τους θαυμάσεις, γιατί έμαθαν να κάνουν με αυτά τις πιο γλυκές λεμονάδες. Γιατί έμαθαν, όπως λέει ο Ταχτσής, πως δεν υπάρχει ευτυχία. Υπάρχει μόνο ζωή και η ζωή είναι στρόβιλος. Ευτυχία είναι να αγαπάς τον στρόβιλο».

Η σειρά είναι διαθέσιμη στο Prime Video του Amazon.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.