iStock

ΓΙΑΤΙ ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ ΔΕΝ «ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ» ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ;

Τι αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε και δεν μπορούμε να απολαύσουμε το αλκοόλ (ή ακόμα και τον καφέ) στις ίδιες ποσότητες με παλαιότερα; Οι ειδικοί εξηγούν και συμβουλεύουν.

«Δεν σηκώνω πια το αλκοόλ», ακούω φίλους γύρω στα 40 να λένε. Ξέρω, ωστόσο, καλά πως μια δεκαετία πριν έχαναν το μέτρημα των ποτών που είχαν παραγγείλει στο μπαρ. Δεν έχει να κάνει με την καθαυτή ηλικία τους, αλλά με το γεγονός ότι όσο μεγαλώνουμε οι παρενέργειες τόσο του αλκοόλ όσο και τις καφεΐνης γίνονται πιο αισθητές.

Με ποιον τρόπο μας επηρεάζει το αλκοόλ και ο καφές όσο μεγαλώνουμε και πού οφείλεται αυτή η αλλαγή; Η διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτολογικής Ένωσης Clare Thornton-Wood έχει τις απαντήσεις.

Γιατί δεν αντέχουμε το αλκοόλ και τον καφέ όσο μεγαλώνουμε

Για (σχεδόν) όλα φταίει το συκώτι

Σύμφωνα με την Thornton-Wood, «το αλκοόλ και η καφεΐνη μεταβολίζονται στο ήπαρ. Καθώς μεγαλώνουμε, το όργανο αυτό γίνεται λιγότερο αποδοτικό. Ο οργανισμός μας παράγει λιγότερα -ή λιγότερο αποτελεσματικά- ένζυμα και έτσι δυσκολεύεται να διασπάσει τις συγκεκριμένες ουσίες. Το αλκοόλ μεταβολίζεται σε βραδύτερο ρυθμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παραμένει περισσότερο χρόνο στο σώμα μας, κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο έντονα την επίδρασή του. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της καφεΐνης».

Χάνουμε μυϊκή μάζα

Όσο μεγαλώνουμε αλλάζει και η σωματική μας σύσταση. «Χάνεται μυικός ιστός και αυξάνεται ο λιπώδης. Οι μυς έχουν 75% περιεκτικότητα σε νερό, ενώ το λίπος μόλις 10%. Οπότε, όσο περνούν τα χρόνια, η ποσότητα νερού στον οργανισμό μειώνεται, με αποτέλεσμα το αλκοόλ να απορροφάται πιο γρήγορα. Επίσης, όσο λιγότερο νερό έχουμε στον οργανισμό μας τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος αφυδάτωσης, η οποία επιβαρύνεται από την κατανάλωση αλκοόλ. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πιο έντονους πονοκεφάλους και πιο έντονο hangover συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια», προσθέτει η διατροφολόγος.

Ακόμα πιο επιρρεπείς στο hangover είναι οι γυναίκες, γιατί ούτως ή άλλως έχουν λιγότερο νερό στον οργανισμό τους από τους άνδρες, καθώς και λιγότερα στομαχικά ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση του αλκοόλ.

Γιατί όσο μεγαλώνουμε δεν «σηκώνουμε» το αλκοόλ;
iStock

Το στομάχι δεν «σηκώνει» πλέον πολλά

Αν τα τελευταία χρόνια το στομάχι μας «διαμαρτύρεται» κάθε φορά που πίνουμε αλκοόλ ή και καφέ, αν π.χ. ερεθίζεται και έχουμε καούρες, αυτό σχετίζεται και με τη χαλάρωση των μυών που αναφέραμε παραπάνω. Ένας από τους μυς αυτούς είναι ο σφιγκτήρας στο πάνω μέρος του στομάχους, που αν δεν κλείνει καλά διευκολύνει τα υγρά να ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο».

Αλκοόλ και καφεΐνη επηρεάζουν τον ύπνο μας

Οι διαταραχές ύπνου αποτελούν μια «παράπλευρη απώλεια» στις μεγαλύτερες ηλικίες και η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης σίγουρα δεν βοηθούν. Όπως εξηγεί η Thornton-Wood, «ο REM ύπνος, που είναι σημαντικός για την καλή μας ψυχική υγεία, συγκέντρωση και μνήμη, μειώνεται μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Τα προβλήματα ύπνου, που ούτως ή άλλως εμφανίζονται όσο μεγαλώνουμε, χειροτερεύουν. Αντίστοιχα, η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς αδενοσίνης, που μας οδηγούν σε κατάσταση ύπνου. Επιπλέον, και τα δύο ποτά είναι διουρητικά κι μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο μας και με τις συνεχείς επισκέψεις στην τουαλέτα».

Γιατί όσο μεγαλώνουμε δεν «σηκώνουμε» το αλκοόλ;
iStock

Τι πρέπει να ξέρεις αν η ανοχή σου στο αλκοόλ άλλαξε μεγαλώνοντας

Η γεροντολόγος Jaines M. Andrades επισημαίνει σε άρθρο πως οι άνθρωποι θα πρέπει να «ακούν» το σώμα τους. Αν μετά την κατανάλωση αλκοόλ και καφέ διαπιστώνουν συμπτώματα όπως τα παραπάνω, χρειάζεται να την περιορίσουν. «Ειδικά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία έχουν πιο αδύναμα αντανακλαστικά, πιο κακή όραση και επίφοβη ισορροπία, βάζουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο με την κατανάλωση αλκοόλ». Επιπλέον, είναι επικίνδυνο να συνδυάζονται τα παραπάνω ποτά με φάρμακα που οι άνθρωποι μεγαλώνοντας συνήθως λαμβάνουν.

Αν, λοιπόν, είχες συνηθίσει να απολαμβάνεις ένα ποτήρι κρασί πριν κοιμηθείς και πλέον παρατηρείς ότι αυτό να σου προκαλεί ενοχλήσεις, ώρα να αλλάξεις συνήθεια: Μία μπύρα χωρίς αλκοόλ ή ένα virgin cocktail στις εξόδους σου μπορεί να λειτουργήσουν ως ικανοποιητικά υποκατάστατα. Στη θέση του καφέ δοκίμασε να βάλεις το πράσινο τσάι ή το τσάι matcha που είναι αρκούντως διεγερτικό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.