OW

ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ 30-DAY MATCHA CHALLENGE ΚΑΙ ΒΓΑΛΑΜΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΑΣ

Τι συνέβη όταν δύο συντάκτριες του OW αποφάσισαν να πίνουν τσάι matcha καθημερινά για 30 ημέρες;

Όλα ξεκίνησαν τη μέρα που διάβαζα (και έγραφα) για τον 55χρονο David Sinclair, καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο οποίος σε συνέντευξή του υπογράμμισε πως ανάμεσα σε αυτά που συμβάλλουν στο να δείχνει και να νιώθει τουλάχιστον 10 χρόνια νεότερος τον κύριο λόγο έχει η αυστηρή διατροφή και το γεγονός ότι πίνει καθημερινά πράσινο τσάι matcha.

Όπως εξήγησε, το τσάι αυτό είναι γεμάτο πολυφαινόλες, όπως οι κατεχίνες ECGC, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην ενδυνάμωση του μικροβιώματος του εντέρου. Επιπλέον, οι ουσίες αυτές βελτιώνουν τη διάθεση και αυξάνουν τις αντοχές της καρδιάς.

Αναφέροντας όλα τα παραπάνω στην beauty editor Πάτια Ιορδανίδου, που κάθεται στο απέναντι γραφείο, μου είπε πως, παρόλο που πρόκειται για ένα είδος πράσινου τσαγιού που μόλις τα τελευταία χρόνια γίνεται ευρέως γνωστό, γνωρίζει πολλούς που πίνουν καθημερινά matcha, έχοντας μάλιστα αντικαταστήσει με αυτό τον καφέ. Και, καθώς η αποφυγή ή μείωση του καφέ είναι και δικός μας στόχος, δεν χρειάστηκε να το σκεφτούμε περισσότερο: Τι λες να δοκιμάσουμε κι εμείς για τον επόμενο μήνα να πίνουμε καθημερινά ένα φλυτζάνι τσάι matcha; Challenge accepted!

30-day matcha challenge: Τα συμπεράσματά μας
OW

Γιατί βάλαμε το τσάι matcha στην καθημερινή διατροφή μας

Όπως έχουμε αναφέρει σε άρθρο, το τσάι matcha έχει 10 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες από αυτή του πράσινου τσαγιού. Έχεις να κερδίσεις περισσότερα επιλέγοντας τη συγκεκριμένη ποικιλία αντί για το απλό πράσινο τσάι, καθώς –σύμφωνα με έρευνες πάντα– πίνοντάς το καθημερινά:

  • Διατηρείς πιο νέο τον εγκέφαλό σου (ειδικά αν είσαι γυναίκα).
  • Προσθέτεις υγιή βακτήρια στο έντερό σου, βελτιώνοντας έτσι τον μεταβολισμό σου.
  • Μειώνεις τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων χάρη στις κατεχίνες που περιέχει, οι οποίες μειώνουν το οξειδωτικό στρες.
  • Περιορίζεις το στρες, σύμφωνα με ανάλυση που καταλήγει στο ότι η L-θεανίνη που περιέχει είναι από τα αμινοξέα που σχετίζονται με την καλύτερη διάθεση.

OW

Τι διαπιστώσαμε από το 30-day challenge μας

Τις παραπάνω ιδιότητες του matcha δεν έχουμε τη δυνατότητα να τις «μετρήσουμε» με κάποιον τρόπο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι από τις 30 πρώτες ημέρες που η Πάτια κι εγώ το απολαμβάναμε σε καθημερινή βάση δεν βγάλαμε τα συμπεράσματά μας:

– Το τσάι matcha μπορεί να αντικαταστήσει τον καφέ

Σύμφωνα με ειδικούς, ένα γραμμάριο σκόνης matcha (μισό κουταλάκι του γλυκού) περιέχει από 30 έως 40 mg καφεΐνης, ενώ κατά την παρασκευή ενός φλυτζανιού θα χρησιμοποιήσεις ένα κουταλάκι, άρα έως 80mg, ποσότητα που δεν διαφέρει πολύ από αυτή ενός μονού espresso.

Η διαφορά με το matcha είναι ότι, λόγω της L-θεανίνης, η καφεΐνη του έχει διαφορετική επίδραση και είναι πιο ήπια.

Το πόσο διεγερτικό θα γίνει εξαρτάται επίσης από το αν θα το καταναλώσεις σε μορφή σκόνης ή σε φακελάκια τσαγιού. Η Πάτια κι εγώ ξεκινήσαμε το 30-day challenge μας με τα φακελάκια και ήταν αρκούντως διεγερτικά, αντικαθιστώντας επάξια (για εμένα τουλάχιστον) τη δεύτερη κούπα καφέ της ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients το 2021 έδειξε ότι η κατανάλωση matcha μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση και την απόδοση καλύτερα από ένα φλυτζάνι καφέ.

30-day matcha challenge: Τα συμπεράσματά μας
OW

– Είναι ενυδατικό και διουρητικό

Το πράσινο τσάι έχει το όφελος να είναι ταυτόχρονα ενυδατικό (σε αντίθεση με τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη), αλλά και διουρητικό. Διαπιστώσαμε, λοιπόν, στην πράξη ότι το πράσινο τσάι matcha είχε αυτές τις ιδιότητες, ενώ την ίδια ώρα ενισχύει και την κινητικότητα του εντέρου. Αυτό, οργανικά, σημαίνει ότι μειώνεται η κατακράτηση υγρών, καθώς και η πίεση στο αίμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι πιθανώς να συμβάλλει και στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης, κάτι που θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε στις επόμενες εξετάσεις αίματος.

– Μας έδωσε την ευκαιρία να μείνουμε πιστές σε μία καλή συνήθεια, χαλαρώνοντας για μερικά λεπτά μέσα στη μέρα

Δεν ξέρω αν η καλύτερη διάθεση –που κατατάσσεται στις ωφέλιμες ιδιότητες του matcha– οφείλεται αποκλειστικά σε αυτό, πάντως η καθιέρωση αυτής της «πρόκλησης», το γεγονός ότι για μερικά λεπτά μέσα στην εργάσιμη ημέρα μας σταματούσαμε ό,τι κάναμε για να απολαύσουμε παρέα ένα φλυτζάνι που η μία ετοίμαζε για την άλλη, έγινε σίγουρα μια ευχάριστη στιγμή. Μία στιγμή slow living, ένα γευστικό μοίρασμα, που λειτουργεί ως αυτοφροντίδα όταν οι ρυθμοί γίνονται πιεστικοί.

30-day matcha challenge: Τα συμπεράσματά μας
Unsplash

Τελικό συμπέρασμα; Εννοείται θα συνεχίσουμε να πίνουμε καθημερινά τσάι matcha, επιλέγοντας τη σκόνη αυτή τη φορά, την οποία όπως προτείνει η Καρολίνα μπορούμε να μετατρέψουμε σε ένα γευστικό vegan latte ή σε ένα τονωτικό smoothie.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.