iStock

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΣΟΥ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Η ενασχόληση με τα φυτά σου τον Οκτώβριο είναι σίγουρα πιο ευχάριστη τώρα που δρόσισε ο καιρός, και θα τα προετοιμάσει για το πέρασμα στον χειμώνα.

Το φθινόπωρο έχει ξεκινήσει –έστω και ημερολογιακά– με πολλές ηλιόλουστες μέρες. Η θερμοκρασία όμως σταδιακά πέφτει και οι βροχές θα κάνουν την εμφάνισή τους. Για τους λάτρεις της κηπουρικής, το φθινόπωρο είναι αγαπημένο, καθώς μπορούν να συνεχίσουν να φροντίζουν τα φυτά τους χωρίς την ταλαιπωρία του καλοκαιριού. Τον Οκτώβριο χρειάζεται να προγραμματίσεις τις παρακάτω εργασίες για τα φυτά σου:

Πόσο πότισμα χρειάζονται τα φυτά τον Οκτώβριο;

Σταδιακά το πότισμα μειώνεται. Χρειάζεται πολύ καλή παρατήρηση των φυτών σου, ώστε να αντιλαμβάνεσαι έγκαιρα ποιες είναι οι ανάγκες στο πότισμα. Το καθημερινό πότισμα δεν είναι απαραίτητο σε πολλές περιπτώσεις, αλλά θα πρέπει να προσέχεις ώστε το χώμα των φυτών να μην στεγνώνει τελείως ανάμεσα στα ποτίσματα. Αν διαθέτεις αυτόματο πότισμα, περιόριζε σταδιακά τον χρόνο που λειτουργεί.

Σε ποια σημεία θέλουν κλάδεμα;

Αφαίρεσε τα ξερά κλαδιά και φύλλα. Επίσης, παρατήρησε για προσβεβλημένα κλαδιά και κλάδεψέ τα όπου χρειάζεται. Το ελαφρύ κλάδεμα ανανεώνει τα φυτά και τους προσφέρει καλύτερο αερισμό.

Τι χρειάζονται τα φυτά σου τον Οκτώβριο
iStock

Τι λίπασμα να βάλεις;

Τα φυτά χρειάζονται τροφή, οπότε μια λίπανση είναι απαραίτητη. Αν θέλεις να ενισχύσεις τη φθινοπωρινή βλάστηση, πρόσφερε στα φυτά σου ένα λίπασμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Μπορείς να φτιάξεις το δικό σου οργανικό λίπασμα (compost). Χρησιμοποίησε τα ζιζάνια που θα μαζέψεις  από τον κήπο, τα κλαδιά από τα κλαδέματα αλλά και τα υπολείμματα (φλούδες, τσόφλια αυγών, υπολείμματα καφέ κ.ά.) της κουζίνας, και με τη βοήθεια ενός κομποστοποιητή θα έχεις το δικό σου φυσικό λίπασμα.

Τι να φυτεύσεις τον Οκτώβριο;

Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψεις βολβούς που θα ανθίσουν στο τέλος του χειμώνα ή την άνοιξη. Επίσης, είναι η κατάλληλη στιγμή για να φυτέψεις εποχιακά, χρυσάνθεμο ή κυκλάμινο, αλλά και θάμνους καλλωπιστικούς, που θα δώσουν νέο ενδιαφέρον στον κήπο ή τη βεράντα σου.

κυκλάμινο
iStock

Βάλε λαχανόκηπο ακόμα και σε γλάστρες!

Φύτεψε χειμερινά λαχανικά ακόμα και σε γλάστρες στο μπαλκόνι! Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να φυτέψεις μπρόκολο, κουνουπίδι, μαρούλι, σπανάκι κ.ά. Η καθαριότητα των παρτεριών του λαχανόκηπου είναι πάντα απαραίτητη, ενώ ένα βιολογικό λίπασμα ή compost θα ενισχύσει την παραγωγή σου.

Τι χρειάζονται τα φυτά σου τον Οκτώβριο
iStock

Μην ξεχνάς να παρατηρείς τα φυτά σου για οποιαδήποτε προσβολή (σαλιγκάρι, κάμπια κ.ά.) ώστε να την αντιμετωπίσεις έγκαιρα και αποτελεσματικά. Ένας ειδικός θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις όποιο πρόβλημα μπορεί να προκύψει. Να είσαι σε ετοιμότητα ώστε να μαζέψεις όταν χρειαστεί είτε τα τελευταία αγγουράκια ή πιπεριές, ή πρώιμα λαχανικά, όπως ρόκα ή σπανάκι.

Αν διαθέτεις καρποφόρα στον κήπο σου, όπως μηλιά, ακτινίδιο ή ροδιά, είναι ο καιρός να απολαύσεις τους καρπούς τους.

ρόδι
iStock

Τι θέλουν τα φυτά εσωτερικού χώρου τον Οκτώβριο

Ο Οκτώβριος είναι κατάλληλος και για να φροντίσεις τα φυτά εσωτερικού χώρου πριν τον χειμώνα:

  • Μετακίνησε όσα φυτά χρειάζεται σε θέσεις με περισσότερο φως.
  • Πρόσεξε το πότισμα και προσάρμοσέ το στις ανάγκες που έχουν τώρα τα φυτά σου.
  • Καθάρισε τα φύλλα από τη σκόνη και κόψε φύλλα ξερά ή ταλαιπωρημένα.
  • Αν χρειάζεται, μετακίνησε φυτά από σημεία με κρύα ρεύματα αέρα, αλλά μην ξεχάσεις ότι θα πρέπει να τα τοποθετήσεις μακριά από τζάκι και καλοριφέρ.

Η Ελευθερία Σπαντιδάκη είναι Αρχιτέκτονας Τοπίου (ΜΑ), Garden Coach.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.