iStock

5 ΚΟΛΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΣΟΥ

Αν ξεχνάς να πάρεις τα χάπια σου, τα παρακάτω κόλπα θα σε βοηθήσουν να χτίσεις μια ρουτίνα, ώστε να μην αμελείς κάτι τόσο σημαντικό για την υγεία σου.

Όποιος παίρνει έστω και ένα χάπι για κάποιο πρόβλημα υγείας, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει ξεχαστεί κάποια φορά. Ανάμεσα σε δουλειά, παιδιά, υποχρεώσεις, το να αμελήσουμε την αγωγή μας είναι μάλλον αναμενόμενο. Αν και η τήρηση των οδηγιών που δίνουν οι γιατροί είναι κομμάτι της θεραπευτικής διαδικασίας, όλες αυτές οι σκέψεις που κατακλύζουν κάθε μέρα το μυαλό μας και διεκδικούν κομμάτι της προσοχής μας αφήνουν... περιθώρια λάθους.

Πώς, λοιπόν, να εντάξεις σε ένα ήδη φορτωμένο πρόγραμμα μια νέα ρουτίνα; Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά με μερικά απλά tips θα εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να μην αμελεί τη φαρμακευτική του αγωγή.

1. Φτιάξε μια λίστα φαρμάκων

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να θυμάσαι τι πρέπει να κάνεις είναι να το γράψεις κάπου που θα σου επιτρέπει να το βλέπεις διαρκώς. Μπορείς π.χ. να γράψεις το πρόγραμμα των χαπιών σου σε ένα αυτοκόλλητο χαρτάκι, το οποίο θα βάλεις στον καθρέφτη του μπάνιου ή στο ψυγείο. Μπορείς να φτιάξεις μια λίστα στο κινητό σου και να την έχεις στην αρχική του οθόνη. Μπορείς, ακόμα, να τα γράψεις στον υπολογιστή σου και να τα εκτυπώσεις. Στην περίπτωση αυτή, γίνεται πιο εύκολη η επικαιροποίηση των στοιχείων κάθε φορά που αλλάζει η φαρμακευτική σου αγωγή.

2. Προμηθεύσου μια θήκη χαπιών

Μπορεί να μην είναι πάντα ντιζαϊνάτη και όμορφη, αλλά είναι πρακτική, ιδίως στις περιπτώσεις που παίρνεις αρκετά φάρμακα. Έτσι, μπορείς να κρατάς τα χάπια σου οργανωμένα για αρκετές μέρες, ανάλογα με το μέγεθος του κουτιού. Το διάστημα αυτό, που παίρνω χάπι για τον θυρεοειδή, το στομάχι, την αλλεργία και τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, το κλασικό μπλε κουτάκι με τα χωρίσματα της γιαγιάς μου έχει φανεί εξαιρετικά βοηθητικό.

χάπια
iStock

3. Προγραμμάτισε τις ειδοποιήσεις στο κινητό σου

Οι περισσότεροι πλέον έχουμε στην κατοχή μας τουλάχιστον μία έξυπνη συσκευή. Αυτή είναι συνήθως το κινητό, αλλά μπορεί να είναι κι ένα ρολόι. Εκμεταλλεύσου τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και ρύθμισε το ξυπνητήρι να χτυπάει κάθε φορά που έχεις να πάρεις κάποιο φάρμακο. Μπορείς, επίσης, να συνδέσεις το κινητό σου με το ρολόι σου κι έτσι να τελευταίο να δονείται, όταν είναι η ώρα για την αγωγή σου.

4. Καθιέρωσε μια φαρμακευτική ρουτίνα

Για μένα, αυτό σημαίνει ότι έχω τη θήκη με τα χάπια στον καθρέφτη του μπάνιου. Έτσι, το πρώτο πράγμα που κάνω μόλις ξυπνήσω και πλυθώ είναι να πάρω το χάπι για τον θυρεοειδή. Η μία ρουτίνα συνδέεται με την άλλη και έτσι –σχεδόν μηχανικά– κάνω αυτό που πρέπει να κάνω. Μέχρι να βουρτσίσω δόντια, να ντυθώ και να ετοιμάσω τα πράγματα της δουλειάς, έχει περάσει και το μισάωρο αναμονής και μπορώ να φάω πρωινό.

χάπια
iStock

5. Άφησέ τα στο σωστό σημείο

Όπως αντιλαμβάνεσαι, ακόμα και το πού θα αφήσεις τα χάπια σου μπορεί να επηρεάσει το αν θα τα πάρεις ή όχι. Αντί να τα κρύβεις σε συρτάρια και ντουλάπια, μπορείς να κρατάς ένα ποτήρι νερό δίπλα στο κρεβάτι σου μαζί με το χάπι που χρειάζεται να πάρεις. Αν αυτό δεν σε εξυπηρετεί, δοκίμασε να το αφήνεις στον καθρέφτη του μπάνιου, δίπλα στην καφετιέρα, κοντά στο πορτοφόλι ή τα κλειδιά του σπιτιού σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.