Καρολίνα Δωρίτη

ΕΥΚΟΛΗ ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΤΥΡΙ

Με βάση έτοιμο φύλλο κρούστας, φτιάχνουμε μια «χειμωνιάτικη» τάρτα με κολοκύθα, μανιτάρια και καπνιστό τυρί μετσοβόνε, που τρώγεται το ίδιο ευχάριστα ζεστή αλλά και κρύα.

Το καπνιστό τυρί μετσοβόνε και η κολοκύθα είναι αγαπημένος μου συνδυασμός. Όταν προσθέτω και μανιτάρια, έχουμε μια ονειρεμένη γέμιση για τάρτα, γεμάτη χειμωνιάτικα αρώματα.

Όσο η εποχή και ο καιρός βοηθούν, προτιμώ να αγοράζω μανιτάρια δάσους. Είναι πιο νόστιμα και αρωματικά, αλλά και πιο θρεπτικά. Δεν τα ψιλοκόβω πολύ, για να κρατάνε καλύτερα τη γεύση και την υφή τους. Επίσης, μου αρέσει να τα βλέπω έτσι στην τάρτα.

Την κολοκύθα την κάνω πουρέ για να δώσει υγρασία και κρεμώδη υφή και να δέσει με τα τυριά, χωρίς να χρειαστεί να βάλω πολλή κρέμα γάλακτος.

Αντίθετα με πολλές τάρτες που συνήθως έχουν βούτυρο στη ζύμη τους, σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο κρούστας το οποίο αλείφουμε με ελαιόλαδο. Αυτό μας γλιτώνει χρόνο και κόπο, ενώ παράλληλα κάνει το αποτέλεσμα πιο ελαφρύ.

Αυτή η τάρτα είναι εξαιρετική τόσο ζεστή όσο και κρύα, ενώ μπορούμε να την απολαύσουμε και στο γραφείο, αφού μεταφέρεται εύκολα.

Συνταγή για τάρτα με κολοκύθα, μανιτάρια και καπνιστό τυρί

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
  • Vegetarian

τάρτα κολοκύθα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 6-8 άτομα (για βάση με διάμετρο 28-30 εκ.)

  • 8 φύλλα κρούστας μεγάλα, κομμένα στη μέση
  • ελαιόλαδο για άλειμμα

Για τα μανιτάρια

  • 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. μανιτάρια, κομμένα
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κλωναράκι θυμάρι
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Για την υπόλοιπη γέμιση

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. κολοκύθα, στον ατμό ή βρασμένη
  • 300 γρ. ρικότα ή ανθότυρο
  • 160 γρ. τυρί μετσοβόνε, τριμμένο
  • 3 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 2 αβγά
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 5 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • ¼  κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

Εκτέλεση

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει και προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου και το θυμάρι, ανακατεύοντας για ένα λεπτό να βγουν τα αρώματα.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν και να πιουν τα υγρά τους.

Σβήνουμε με το κονιάκ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να πιουν τα υγρά. Αφαιρούμε τις σκελίδες του σκόρδου και το θυμάρι και, αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλατοπίπερο.

Στραγγίζουμε πολύ καλά την κολοκύθα και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ ή με ραβδομίξερ. Με ένα πιρούνι λιώνουμε τη ρικότα ή το ανθότυρο σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ και την κολοκύθα και ανακατεύουμε με το ανθότυρο.

Προσθέτουμε το τριμμένο μετσοβόνε και ανακατεύουμε.

Ανακατεύουμε μέσα τα μανιτάρια και τον μαϊντανό, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.

Αλείφουμε μια ταρτιέρα με διάμετρο 28-30 εκ. με ελαιόλαδο και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο. Αλείφουμε ξανά και τοποθετούμε από πάνω το επόμενο φύλλο, λίγο διαγώνια. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας και τοποθετώντας τα εναλλάξ, λίγο διαγώνια. Ένα με δύο τα τσαλακώνουμε πιο πολύ στον πάτο της φόρμας, ώστε να δημιουργηθεί ένα όμορφο σχήμα με τις γωνίες των φύλλων που προεξέχουν.

Χαράζουμε σε μερικά σημεία τον πάτο με ένα μαχαίρι. Προψήνουμε τα φύλλα μόνα τους για περίπου δέκα λεπτά, στους 160°C σε αέρα.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και προσθέτουμε τη γέμιση προσεκτικά.

τάρτα κολοκύθα
Καρολίνα Δωρίτη

Σε ένα μικρότερο μπολ χτυπάμε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και λίγο αλατοπίπερο. Περιχύνουμε το εσωτερικό της τάρτας με το μείγμα των αβγών.

τάρτα κολοκύθα
Καρολίνα Δωρίτη

Ψήνουμε στο φούρνο στους 170°C στη χαμηλότερη σχάρα για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει ομοιόμορφα.

Περιμένουμε λίγο να κρυώσει πριν την κόψουμε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.