iStock

ΠΟΣΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΤΗ ΜΕΡΑ ΔΙΝΕΙ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΟΦΕΛΗ;

Δεν πολυσυμπαθείς το μπρόκολο; Ίσως αλλάξεις γνώμη αν ακούσεις όχι μόνο πόσο ωφέλιμο είναι γενικά, αλλά και γιατί έχει αντικαρκινικά οφέλη.

Φέτος συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την ανακάλυψη ότι το μπρόκολο μπορεί να περιορίσει τα καρκινικά κύτταρα του μαστού.  Στο μεσοδιάστημα μάθαμε πολλά περισσότερα για το πώς το συγκεκριμένο λαχανικό είναι σύμμαχός μας εναντίον του καρκίνου. Για παράδειγμα, υπάρχει μελέτη που έδειξε πως οι γυναίκες που έχουν ανωμαλίες στις μαστογραφίες έδειξαν μειωμένη ανάπτυξη των κυττάρων αφού έτρωγαν ένα φλιτζάνι μπρόκολο κάθε ημέρα.

Εν τω μεταξύ, μετανάλυση περισσότερων από 730.000 ατόμων ενημέρωσε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερο μπρόκολο έχουν ιδιαίτερα μειωμένο κίνδυνο καρκίνου από εκείνους που δεν το προτιμούσαν.

Στις γνώσεις που προέκυψαν από έρευνες ανήκει και ότι όλα τα σταυρανθή λαχανικά είναι φίλοι μας, με τη λίστα να περιλαμβάνει το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σέσκουλα, τα άγρια χόρτα και τα γογγύλια. Όλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φολικό οξύ, βιταμίνες (π.χ. Α, C και K), κάλιο, ασβέστιο και άλλες φυτοχημικές ενώσεις που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

μπρόκολο
`

Αρχής γενομένης από τη σουλφοραφάνη, που εργασίες έχουν βρει ότι συμβάλλει στην αποτοξίνωση καρκινογόνων ουσιών και στην αναστολή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Φαίνεται πως μπορεί επίσης να προάγει την απόπτωση (βλ. κυτταρικός θάνατος) στα καρκινικά κύτταρα.

Ακόμα, το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C και η β-καροτίνη βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, ενός παράγοντα που συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου.

Ένα άλλο συστατικό του λαχανικού που του προσδίδει αντικαρκινικές ιδιότητες (ειδικά όσον αφορά στην πρόληψη ορμονοεξαρτώμενων μορφών καρκίνου, όμως στον μαστό και στον προστάτη) είναι η ινδολο-3-καρβινόλη. Πρόκειται για ένα παράγωγο και προκύπτει όταν τα λαχανικά αυτά τεμαχίζονται, μαγειρεύονται ή μασώνται.

Aπό το 2008 έχει αποκωδικοποιηθεί ο μηχανισμός με τον οποίο η ινδολο-3 καρβινόλη αναστέλλει τη μετανάστευση και την εισβολή των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Δημοσίευση του 2018 την ανέφερε ως φυτική ορμόνη που καταπολεμά τον καρκίνο.

μπρόκολο
iStock

Πόσο μπρόκολο πρέπει να φάμε για να πάρουμε τα οφέλη

Δεν υπάρχει ακριβής ποσότητα καθημερινής κατανάλωσης που έχει ως συνέπεια την προστασία από τον καρκίνο, ενώ την ίδια ώρα είναι χρήσιμο να είμαστε τυπικοί και με όλα τα άλλα SOS (γενική διατροφή, άσκηση, ύπνος, όχι αλκοόλ, όχι κάπνισμα).

Πάντως, οι ειδικοί συχνά συνιστούν την κατανάλωση περίπου ½ έως 1 φλιτζανιού την ημέρα, ώστε να επωφεληθούμε από τα φυτοχημικά και τα αντιοξειδωτικά. Αυτό ισχύει και για όλα τα άλλα σταυρανθή λαχανικά: η μία μερίδα την ημέρα είναι η απάντηση, με την ποικιλία να εγγυάται και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά.

Και μη φαντάζεσαι ότι ο μόνος τρόπος να απολαύσεις το μπρόκολο είναι νερόβραστο. Υπάρχουν πολλές συνταγές που το αξιοποιούν με πολύ γευστικό τρόπο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.