iStock

ΕΧΕΙΣ ΣΚΕΦΤΕΙ ΠΟΤΕ ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΑ ΑΡΚΤΙΚΟΛΕΞΑ;

Η ζωή μας και η επικοινωνία μας έχει γεμίσει με ακατανόητα αρκτικόλεξα που δυσκολεύουν τη ζωή μας και αποτελεί μια νέα μορφή αποκλεισμού. Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτό το φαινόμενο;  

OMG, POV, LOL κι αυτά είναι μόλις τρία από τα πιο γνωστά αρκτικόλεξα που χρησιμοποιούν οι έφηβοι σε chats και social media, τα οποία μάλιστα έχουν περάσει και σε επίσημους λογαριασμούς εμπορικών brands και όχι μόνο. Ταυτόχρονα, πολλά άγνωστα κι ακόμη πιο δυσνόητα αρκτικόλεξα βρίσκονται στην εσωτερική αλληλογραφία πολυεθνικών εταιρειών, αλλά και σε κείμενα, έγγραφα και ομιλίες στελεχών εταιρειών τεχνολογίας.

Τα τελευταία χρόνια μου έχει συμβεί άπειρες φορές να συναντήσω ένα αρκτικόλεξο και να αναζητήσω στο google τη σημασία του, μόνο και μόνο για να ανακαλύψω ότι πρόκειται για μια πολύ απλή φράση που κάποιος αποφάσισε να μην γράψει ολόκληρη. Στην αρχή, νόμιζα ότι η άγνοιά μου οφείλεται στο ότι είμαι μια 49χρονη GenXer, που δεν γνωρίζει την αργκό των εφήβων ή των νέων τεχνολογιών. Άρχισα να πιστεύω πως είχε έρθει η ώρα να συντονιστώ με την εποχή μου. Πέφτοντας, όμως, πάνω σε ένα δημοσίευμα σχετικά με τον αριθμό των αρκτικόλεξων που αναζητούν καθημερινά οι χρήστες του διαδικτύου, κατάλαβα ότι δεν είμαι η μόνη που κοιτάω με απορία μια σειρά γραμμάτων που δεν βγάζει κανένα νόημα για μένα.

Τα αρκτικόλεξα ως νέα μορφή αποκλεισμού

Κάποιοι, εκτός από το γκουγκλάρουν για να καταλάβουν τι σημαίνουν αυτοί οι κλειστοί κώδικες, προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και μιλούν για μια νέα μορφή αποκλεισμού, την οποία πρέπει να εντοπίσουμε και να αντιμετωπίσουμε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή που η συμπερίληψη γίνεται προτεραιότητα σε κάθε χώρο.

Η κριτική καταφέρεται κυρίως εναντίον των εταιρειών και των χώρων εργασίας, που υιοθετούν τα αρκτικόλεξα στην καθημερινή ροή της δουλειάς και στην επικοινωνία μεταξύ στελεχών και εργαζομένων. Όπως αναφέρουν οι επικριτές της πρακτικής, αυτό κάνει συχνά τους εργαζόμενους, ειδικά αυτούς που μόλις προσλήφθηκαν, να νιώθουν αδαείς, ανεπαρκείς και αποκλεισμένοι από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας που γνωρίζουν τους «μυστικούς κώδικες». Ομολογουμένως, αυτό δεν είναι το ιδανικό περιβάλλον για να προσαρμοστείς σε μια νέα δουλειά και να μπορέσεις να αποδώσεις.

Tι θα γίνει με όλα αυτά τα ακατανόητα αρκτικόλεξα;
iStock

Όπως γράφει σε άρθρο της στο Medium η content designer Natalie Shaw, «αν και ανήκω στο 1% των τεχνολογικά πιο εγγράμματων ατόμων, νιώθω αποκλεισμένη ή ανεπαρκής στη δουλειά μου, όταν δεν ξέρω τι σημαίνει ένα αρκτικόλεξο. Υποτίθεται ότι χρησιμοποιούμε τα αρκτικόλεξα για να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη. Όμως, τις περισσότερες φορές διευκολύνεται μόνο αυτός που το γράφει».

Κάποιες φορές στελέχη, αρθρογράφοι και ομιλητές υπερεκτιμούν την εξοικείωση εργαζομένων ή κοινού με τα αρκτικόλεξα. Έτσι, όπως χαρακτηριστικά συνοψίζει στο άρθρο της η Natalie Shaw, τα αρκτικόλεξα:

  • Κάνουν τη ζωή των ανθρώπων δυσκολότερη και τους καθυστερούν στη δουλειά τους.
  • Κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν αποκλεισμένοι και ανόητοι.
  • Δεν βοηθούν στην δημιουργία μιας ανοιχτής κοινότητας, όπου οι άνθρωποι νιώθουν ασφαλείς να επικοινωνήσουν και να ρωτήσουν για πράγματα που δεν καταλαβαίνουν.
  • Δημιουργούν επιπλέον διανοητικό φόρτο, που μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις και λάθη, επηρεάζοντας αρνητικά τη συνεργασία.

Tι θα γίνει με όλα αυτά τα ακατανόητα αρκτικόλεξα;
iStock

Το αρκτικόλεξα εμποδίζουν την ουσιαστική επικοινωνία

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει η ειδικός στην επικοινωνία Gabrielle Dolan, η οποία συχνά δίνει ομιλίες πάνω στην ουσιαστική επικοινωνία και ασχολείται με την εφαρμογή του storytelling στις επιχειρήσεις. «Η χρήση αρκτικόλεξων στα εργασιακά περιβάλλοντα όλο και αυξάνεται. Εξελίσσεται σε μια τάση που θα πρέπει να μας ανησυχήσει όλους. Πρόσφατα, ένας πελάτης μού έδειξε την αγγελία για μια θέση εργασίας, όπου οι ικανότητες, οι γνώσεις και η εμπειρία που ζητούνταν από τον υποψήφιο περιγράφονταν με το αρκτικόλεξο ΙΓΕ. Έτσι, ήταν δύσκολο για τον υποψήφιο να καταλάβει τι ζητούνταν. Πολλές εταιρείες προτείνουν τη δημιουργία μιας τράπεζας δεδομένων με την επεξήγηση όλων των αρκτικόλεξων που χρησιμοποιούνται στα έγγραφα και τις επικοινωνίες. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι λύση. Κατά τη γνώμη μου, η λύση είναι να καταργηθούν τα αρκτικόλεξα και να επιστρέψουμε στο να γράφουμε ό,τι θέλουμε ολογράφως», καταλήγει η Dolan.

Σε άρθρο με τίτλο «Γιατί πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείται αρκτικόλεξα τώρα» το Inc.com γράφει: «Τίποτα δεν απωθεί έναν εργαζόμενο που μόλις έχει προσληφθεί σε μια εταιρεία περισσότερο από το να τον κάνεις να νιώθει παρείσακτος. Αν τον βομβαρδίζεις με διάφορα αρκτικόλεξα στις συσκέψεις και την επικοινωνία, σύντομα θα πελαγώσει και θα “χαθεί”. Για πόσο νομίζετε ότι ένας εργαζόμενος θα παραμείνει στην εταιρεία, αν δεν μπορεί να καταλάβει τι του λένε οι συνάδελφοί του;».

Άλλωστε, όπως το τοποθετεί πολύ γλαφυρά και εύστοχα ο blogger Tim Denning στο Medium, «η ταχύτητα δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία στην επικοινωνία, όταν η κατανόηση είναι μηδενική».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.