iStock

3 ΝΕΑ GENDER-NEUTRAL ΑΡΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ (ΚΑΙ ΕΝΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ)

Υποδεχόμαστε το φθινόπωρο με νέες οσφρητικές αλχημείες από γνωστούς οίκους, που αποκαλύπτουν τον πολύπλευρο αρωματικό χαρακτήρα του τριαντάφυλλου.

Θα ξεκινήσω κάπως ανάποδα, δηλώνοντας ότι δεν είμαι fan του τριαντάφυλλου – η καρδιά μου είναι δοσμένη στα λευκά λουλούδια. Ανήκω όμως στη μειοψηφία, αν ισχύουν οι υπολογισμοί ότι το 75% των γυναικείων αρωμάτων (και το 10% των ανδρικών, όσο κι αν αυτό σου φαίνεται περίεργο) περιέχουν τις φρέσκιες, γλυκές, ζεστές, απαλές και πλούσιες νότες του τριαντάφυλλου.

Πέρα από τις προσωπικές μου προτιμήσεις, δεν μπορώ να φανταστώ τον κόσμο της αρωματοποιίας (όπως και την έκφραση του έρωτα!) χωρίς την κομψή, σαγηνευτική και μαγευτική ευωδιά του τριαντάφυλλου. Από τον 10ο αιώνα, όταν δημιουργήθηκε στην Περσία το πρώτο άρωμα με απόσταξη που το περιείχε, το τριαντάφυλλο αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο της αρωματοποιίας.

Το δημοφιλέστερο απ’ όλα τα λουλούδια δεν παύει ποτέ να εκπλήσσει με τον πολυεπίπεδο χαρακτήρα του, τον οποίο οι αρωματοποιοί βρίσκουν τρόπο να αναδεικνύουν με κάθε νέα δημιουργία, όπως με τα τέσσερα νέα αρώματα που δοκίμασα και σου προτείνω.

τριαντάφυλλο
iStock

Rose Amira, Guerlain

Αν παρακολουθείς την αρωματική ιστορία του οίκου, θα γνωρίζεις τη διάσημη συλλογή Aqua Allegoria, έναν ύμνο στους θησαυρούς της φύσης και στη βιοποικιλότητά της. Η νοερή συνέχεια αυτής της συλλογής, η Absolus Allegoria, περιλαμβάνει πιο έντονα αρώματα, που αποτυπώνουν τις αντιθέσεις της φύσης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το νέο gender-neutral, floral και oriental άρωμα αυτής της συλλογής έχει στην καρδιά του το τριαντάφυλλο που ανθίζει και αποκαλύπτει την κομψή του σύνθεση σε έναν περσικό κήπο κάτω από το φως του φεγγαριού. Βυθισμένο σε νότες από λιβάνι και πατσουλί, το μεγαλοπρεπές λουλούδι στεφανώνεται από μόσχους και εξισορροπεί τη δύναμη με την τρυφερότητα. Το άρωμα περιέχει πάνω από 90% συστατικά φυσικής προέλευσης και αλκοόλη βιολογικής καλλιέργειας.

Signatures of the Sun Luce di Rosa, Acqua di Parma

Αμέσως μόλις το μυρίσεις, «πιάνεις» τις ζωηρές floral και spicy νότες αυτού του gender-neutral αρώματος από τη συλλογή Signatures of the Sun, που εξελίσσεται σαν μια ζωηρή μουσική συμφωνία γεμάτη εναλλαγές, αντιθέσεις και δυναμισμό.

To άρωμα ανοίγει με ένα αναζωογονητικό μείγμα εσπεριδοειδών (περγαμόντο και μανταρίνι), που ενισχύεται από τις πικάντικες αποχρώσεις του μαύρου και ροζ πιπεριού και τις λεπτές πινελιές του κάρδαμου. Στην καρδιά πρωταγωνιστεί το έλαιο τριαντάφυλλου από τη Βουλγαρία, που φημίζεται για την έντονη φρεσκάδα του και αποστάζεται με ατμό για να συλλαμβάνει την ουσία του λουλουδιού στην πιο ζωηρή μορφή του. Με την προσθήκη καταπράσινου γερανιού, ο πυρήνας του αρώματος είναι πλούσια λουλουδάτος. Στη βάση, τέλος, κυριαρχεί μια βαθιά, γήινη ουσία από vetiver, ξύλο guaiac και ξύλο κέδρου, όλα αγκαλιασμένα απαλά και αισθησιακά από αποχρώσεις μόσχου.

L’Eau de Parfum Intense, Chloé

Αυτό το vegan άρωμα αποτελεί το νέο σύμβολο της ισχυρής, ελεύθερης και κομψής θηλυκότητας που βρίσκεται στο DNA του οίκου, συνδυάζοντας με άφθονα απαλά ξυλώδη στοιχεία ένα τριαντάφυλλο που εδώ προβάλλει πιο πολυτελές, αισθησιακό και έντονο από ποτέ.

Το άρωμα αναδεικνύει κάθε πτυχή του λουλουδιού, σαν η μυρωδιά του να είχε συλληφθεί σε τρεις διαφορετικές ώρες της ημέρας: θυμίζει αμέσως το –πράσινο και ελαφρώς δροσερό– φρέσκο πρωινό τριαντάφυλλο, το –πλούσιο και βαθύ– ανοιχτό τριαντάφυλλο στη μέση της ημέρας, και το γλυκό τριαντάφυλλο του βραδιού με τις κρεμώδεις, gourmand πινελιές. Η τελική πινελιά μπαίνει με ένα μπουκέτο ζεστών και απαλών κεχριμπαρένιων ξύλων.

Desert Dawn, Byredo

Το νέο αυτό gender-neutral άρωμα μας ιντριγκάρει με μια παράξενη ιδέα: ότι η έρημος είναι ένας τόπος δημιουργικής απομόνωσης, που πάλλεται από ενέργεια, κίνηση και ρυθμό, και ότι έναν τέτοιο «τόπο» θα έπρεπε να αναζητήσεις στο μυαλό σου για να ανακτήσεις τη δημιουργικότητά σου και να γεννήσεις νέες ιδέες.

Γιορτάζοντας τη δύναμη της φύσης και των αντιθέσεών της μέσα από μια ένταση που εξισορροπείται με μια απροσδόκητη φρεσκάδα, το άρωμα ανοίγει με μια ελαφριά εσάνς τριαντάφυλλου από ροδοπέταλα που συνδυάζονται με κάρδαμο. Η καρδιά είναι γήινη και πουδρένια χάρη στη ζεστασιά του σανδαλόξυλου και του κέδρου, ενώ στη βάση, το φινίρισμα γίνεται με καπνιστό vetiver, silk musk και «τραγανό» πάπυρο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.