Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

6 ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΟΣ ΣΟΥ ΚΑΘΩΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙΣ

Τα πάντα αλλάζουν στο σώμα καθώς μεγαλώνουμε και το πέος δεν αποτελεί εξαίρεση. Ποιες από αυτές τις αλλαγές είναι φυσιολογικές και ποιες όχι;

Τα μαντάτα δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα κακά όταν το μαλλιά στην κεφαλή σου ασπρίζουν, πάντως σίγουρα θα πρέπει να προετοιμαστείς για αλλαγές που ίσως δεν είχες φανταστεί. Τα πάντα σχεδόν αλλάζουν στην εικόνα μας καθώς μεγαλώνουμε και το πέος δεν αποτελεί εξαίρεση: τα χρόνια που περνούν, τυχόν ορμονικές αλλαγές ή ακόμα και περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν το σχήμα, το μέγεθος και τη λειτουργία του.

Οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές είναι αναπόφευκτες, ενώ κάποιες μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ορισμένες μπορεί και να αποτελούν βαρόμετρο της υγείας του άνδρα, όπως γράφει σε άρθρο ο ουρολόγος Ryan Cleary: «Αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία, στις αρτηρίες και τις φλέβες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σταδιακά σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό, μπορεί αρχικά να εκδηλωθούν με τη μορφή στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει ως "καμπανάκι", ώστε να επανεκτιμήσει κανείς τις καθημερινές συνήθειές του και να ασχοληθεί με τη διατροφή και την άσκηση».

Ο ίδιος τονίζει: «Κανένα φάρμακο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ο υγιής τρόπος ζωής: η σωστή διατροφή, η άσκηση, η διαχείριση του στρες και ο καλός βραδινός ύπνος».

6 χαρακτηριστικές αλλαγές στο πέος καθώς ο άνδρας μεγαλώνει

1. Αλλάζει το χρώμα

Όπως αναφέρει ο ουρολόγος Αναστάσιος Λιβάνιος, καθώς περνούν τα χρόνια το κεφάλι του πέους χάνει το χαρακτηριστικό μωβ χρώμα του, λόγω μειωμένης εισροής αίματος.

2. Μειώνεται η ηβική τριχοφυΐα

Χωρίς αυτό να αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, χαρακτηριστική αλλαγή όσο περνούν τα χρόνια είναι η απώλεια της ηβικής τριχοφυΐας.

3. Το πέος μοιάζει να συρρικνώνεται

Το πέος μοιάζει να δείχνει μικρότερο όσο περνούν τα χρόνια και αυτό, όπως λέει ο κ. Λιβάνιος, έχει κυρίως να κάνει με την πρόσληψη βάρους που συμβαίνει αναπόφευκτα με την ηλικία.

«Το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά, πριν το εφηβαίο, κάνει το πέος να δείχνει κοντύτερο. Στο πραγματικό μέγεθος, ωστόσο, η αλλαγή αν και υπάρχει δεν είναι δραματική: Με την πάροδο των ετών το πέος μικραίνει έως και 2 εκατοστά».

6 αλλαγές που συμβαίνουν στο πέος σου καθώς μεγαλώνεις
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

4. Οι όρχεις κρεμούν

Δεν είναι μόνο το πέος που παρουσιάζει αλλαγές. Χαρακτηριστική είναι και η πτώση του όσχεου, του σάκου που περιβάλλει τους όρχεις, καθώς το κολλαγόνο που συμβάλλει στην ελαστικότητα του δέρματος μειώνεται, η μυϊκή μάζα περιορίζεται και η σφριγηλότητα χάνεται. Αν η κατάσταση αυτή φτάσει να αποτελέσει πρόβλημα, τη λύση μπορεί να δώσει η οσχεοπλαστική, μια αισθητική παρέμβαση που αφαιρεί την περίσσεια του δέρματος, οδηγώντας στην εικόνα ενός νεανικότερου οσχέου.

5. Μειώνεται το μέγεθος των όρχεων

Σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο, η διάμετρος των όρχεων μπορεί να μειωθεί μέχρι και ένα εκατοστό στους άνδρες άνω των 60 ετών.

6. Μπορεί να υπάρξει στυτική δυσλειτουργία

Όλες οι παραπάνω αλλαγές μπορεί να συνοδεύονται και από μείωση της ευαισθησίας του πέους, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η στύση στον άνδρα όσο περνούν τα χρόνια, χωρίς όμως να μειώνεται απαραίτητα ο χρόνος διάρκειάς της. Αυτό σχετίζεται και με τη μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης που αναπόφευκτα φέρνει το γήρας. Υπολογίζεται ότι στη δεκαετία των 40 ένας άνδρας έχει 40% πιθανότητες να εμφανίσει κάποια μορφή στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ για το 5% των ανδρών η στυτική δυσλειτουργία θα είναι συστηματική. Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται όσο περνούν τα χρόνια, με το 70% των ανδρών να εμφανίζει προβλήματα στύσης στην ηλικία των 70 ετών.

Μελέτη μεγάλης κλίμακας του 1999 αναφορικά με τη σεξουαλική λειτουργία ανδρών και γυναικών (στην οποία συμμετείχαν 1.410 άνδρες ηλικίας από 18 έως 59 ετών) έδειξε ξεκάθαρη αύξηση της στυτικής δυσλειτουργίας με την πάροδο των ετών και ταυτόχρονη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Για την ακρίβεια, αποκαλύφθηκε ότι οι άνδρες μετά τα 50 έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία συγκριτικά με άνδρες ηλικίας 18-29 ετών. Εκείνοι, όμως, που αντιμετώπιζαν το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν όσοι εμφάνιζαν προβλήματα στη σωματική και συναισθηματική υγεία τους.

Πότε υπάρχει λόγος ανησυχίας

Όσο άβολα κι αν ακούγονται τα παραπάνω, αποτελούν μια απόλυτα φυσιολογική κατάσταση, που δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία στους άνδρες. Με υγιή τρόπο ζωής και ενδεχομένως με κάποια φαρμακευτική υποστήριξη που θα συστήσει ουρολόγος, μπορούν σε έναν βαθμό να αντιμετωπιστούν.

Αν, ωστόσο, στο πέος εμφανιστούν ξαφνικά ανεξήγητες αλλαγές, όπως π.χ. κάποια δερματική βλάβη, κάποιο ογκίδιο ή απόλυτη αδυναμία στύσης, είναι σημαντικό να υπάρξει άμεσα ιατρική διάγνωση, καθώς υπάρχει κίνδυνος για κάποια πάθηση, σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή ακόμα και καρκίνο του πέους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.