ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΕΜΜΟΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ, ΑΥΤΗ Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ
Αν η απόκτηση συντρόφου έχει γίνει σκοπός της ζωής σου και περιμένεις να βρεις το ιδανικό ταίρι χωρίς να παίρνεις ικανοποίηση από τίποτε άλλο, τότε το άρθρο αυτό σε αφορά. Ένας σύμβουλος σχέσεων θα σου δώσει μόνο μία συμβουλή. που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου.
Δεν είναι λίγοι αυτοί –αν και μάλλον θα πρέπει να πω «λίγες αυτές», διότι περισσότερο τις γυναίκες αφορά το φαινόμενο– που θέλουν τόσο πολύ να βρουν σύντροφο, ώστε να τους έχει γίνει μοναδικός στόχος ζωής, για να μην πω εμμονή. Είναι φυσικό για τους ανθρώπους να επιθυμούν συντροφικότητα, οικειότητα και σύνδεση, κανείς δεν λέει το αντίθετο. Όμως αυτό απέχει έτη φωτός από την πεποίθηση ότι μόνο με έναν σύντροφο μπορεί να ολοκληρωθεί κάποιος και να ζήσει όμορφα.
Αν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν σε αδικώ. Έχεις πολλούς λόγους να βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση – το θέμα είναι αν τους συνειδητοποιείς. Με πρώτο και καλύτερο ότι η κοινωνία αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό τις ρομαντικές σχέσεις ως την απόλυτη πηγή πλήρωσης.
Απόκτηση συντρόφου: Η κοινωνία σε πιέζει
Από τα παραμύθια και τις τηλεοπτικές εκπομπές μέχρι τις ταινίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ιδέα μιας σχέσης έχει ριζώσει βαθιά μέσα μας, συνειδητά και ασυνείδητα. Μήπως όμως αυτή η προσέγγιση παραμερίζει τη σημασία της αγάπης για τον εαυτό μας, της προσωπικής ανάπτυξης και των ουσιαστικών σχέσεων έξω από ένα ρομαντικό πλαίσιο;
Ακόμη χειρότερα, το στίγμα που η κοινωνία τείνει να βάζει στους singles, σα να πρόκειται για ανθρώπους ελλιπείς ή παράξενους που έχουν σημειώσει κάποιου είδους αποτυχία στη ζωή τους, είναι εκεί και σε καταδιώκει. Κατανοητό. Ίσως μάλιστα να πλήττει περισσότερο τις γυναίκες που «δεν κατάφεραν να γίνουν μανούλες», άλλο ανούσιο κατάλοιπο της πατριαρχίας αυτό, λες και δεν έχεις δικαίωμα στη μη μητρότητα.
Μετατόπισε το κέντρο της αξίας σου από την απόκτηση συντρόφου
Όλα αυτά είναι φυσικό κι επόμενο να σου έχουν δημιουργήσει έντονη πίεση για να βρεις την τέλεια αγάπη. Βάλε όμως ένα stop και κράτα δύο πράγματα:
- Οι κοινωνικές επιταγές είναι κατασκευασμένες και υποκειμενικές. Σε ό,τι κάνεις, εκτίμησε τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες, και βάλε τις πάνω από την κοινωνία.
- Η ευτυχία σου δεν (πρέπει να) καθορίζεται αποκλειστικά από την ύπαρξη ή την κατάσταση μιας σχέσης. Είναι πολυπαραγοντική υπόθεση και έχει να κάνει με το πώς εσύ βιώνεις τη ζωή σου.
Ο Αμερικανός Steven Ing είναι σύμβουλος γάμου και σχέσεων εδώ και 30 χρόνια και έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να αποδεχτούν τη σεξουαλικότητά τους. Το καλύτερο όμως είναι ότι έχει να σου δώσει μόνο μία συμβουλή για να σπάσεις τον φαύλο κύκλο της εμμονής, που ενδέχεται να είναι και η αιτία της μοναξιάς σου.
Μία μόνο σημαντική συμβουλή
Η συμβουλή του μου τράβηξε την προσοχή, καθώς μου θύμισε μια κουβέντα που είχα πρόσφατα με μια καλή φίλη, η οποία είναι single και έχει την τάση να έλκεται από «δύσκολες» περιπτώσεις. Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές γι' αυτές τις περιπτώσεις, έχουμε αναλύσει συμπεριφορές και έχουμε σταθεί σε ουκ ολίγα ατοπήματα. Όμως την τελευταία φορά συνειδητοποίησα κάτι σημαντικό: Στις συζητήσεις μας μου μιλάει για εκείνους, για το τι μπορεί να νιώθουν ή να θέλουν, για το πώς της συμπεριφέρονται και την κάνουν να νιώθει. Ποτέ δεν προτάσσει τον εαυτό της. Ποτέ δεν διαλέγει εκείνη.
Με το ίδιο σκεπτικό ο Steven Ing λέει να μετατοπίσεις την οπτική σου από την όποια πιθανή σχέση, στην ίδια τη ζωή σου, από τον οποιοδήποτε «σωτήρα» που θα δώσει νόημα σε όσα βιώνεις, στα ίδια τα βιώματά σου. «Ο μόνος τρόπος για να αναπτύξεις μια ζωή που αξίζει να μοιραστείς είναι να αναπτύξεις πρώτα μια ζωή που αξίζει να τη ζήσεις», λέει.
Αν φοβάσαι μη μείνεις μόνος/η, μάλλον βασίζεσαι σε ένα άλλο άτομο που θα σε «σώσει» και θα σου προσφέρει μια ζωή που να αξίζει να ζεις. Πού βρίσκεσαι όμως εσύ μέσα σε αυτή τη ζωή; Πόσο παθητικά περιμένεις κάτι να την αλλάξει;
Κάνε αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου και άλλαξε οπτική
Στη δική σου ζωή είσαι εσύ αυτός που έχει σημασία. Αναλογίσου το χειρότερο σενάριο: φαντάσου ότι δεν υπάρχει κανείς για σένα, θα ζήσεις χωρίς σύντροφο. Θα τα παρατήσεις και θα αφεθείς ή θα φτιάξεις μια ζωή που σου αρέσει;
Για να στρέψεις την οπτική σου από τις εξωτερικές συνθήκες στις δικές σου επιθυμίες και ανάγκες, ρώτησε τον εαυτό σου: Ποιος είμαι; Για να βρεις την απάντηση, κάνε επιμέρους ερωτήσεις:
- Ποιος θέλω να είμαι στη ζωή;
- Τι θέλω να κάνω όσον αφορά την καριέρα;
- Τι χόμπι απολαμβάνω;
- Για ποια θέματα θέλω να μάθω περισσότερα;
- Πού θέλω να ταξιδέψω;
- Πώς θα ήθελα να μεγαλώσω ως ενήλικας;
Αφού δώσεις τις απαντήσεις, προσπάθησε να ικανοποιήσεις αυτές τις επιθυμίες σου εστιάζοντας μόνο στο πώς θα τις υλοποιήσεις και όχι με ποιον. Βγες έξω, παρακολούθησε μια κοινωνική εκδήλωση, πήγαινε για φαγητό, παρακολούθησε έναν κύκλο μαθημάτων (διά ζώσης, όχι online) και μην ξεχνάς να απολαμβάνεις τις στιγμές σου.
Σταδιακά θα αναπτύξεις μια αίσθηση προσωπικής αυθεντικότητας, η οποία ξεκινά με την αποδοχή του εαυτού και την απόλαυση της ζωής, ενώ προκύπτει από την αγάπη σου σε όσα κάνεις. Αν τελικά γίνει αυτό που είχες στο μυαλό σου ως το χειρότερο σενάριο, θα σου έχει μείνει μια διασκεδαστική, γεμάτη εμπειρίες ζωή, για την οποία δεν θα μετανιώσεις ποτέ.