iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙΣ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

Οι ρύποι του περιβάλλοντος επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των μαλλιών σου, γι’ αυτό πρέπει να αναλάβεις δράση για να τα προφυλάξεις.

Βλέπεις τρίχες να πέφτουν την ώρα που χτενίζεσαι και τα μαλλιά σου να είναι πιο αραιά; Ή μήπως τα νιώθεις πολύ ξηρά και αφυδατωμένα; Αν δεν ξέρεις πού να τα αποδώσεις όλα αυτά, σκέψου ότι ένας από τους βασικούς υπαίτιους μπορεί να είναι η μολυσμένη ατμόσφαιρα των πόλεων, η οποία δεν βλάπτει μόνο τον οργανισμό και την επιδερμίδα σου, αλλά και τα μαλλιά σου.

Πράγματι, οι ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από τους περιβαλλοντικούς ρύπους, όπως το όζον, τα αιωρούμενα σωματίδια, το μονοξείδιο και το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και από τον καπνό του τσιγάρου και τη σκόνη, καταστρέφουν τις πρωτεΐνες των μαλλιών και μπορεί να ευθύνονται για τριχόπτωση, αραίωση, λέπτυνση της τρίχας, ξηρότητα, λιπαρότητα αλλά και ερεθισμένο και ευαίσθητο τριχωτό. Ειδικά αν ζεις σε αστικό περιβάλλον με αυξημένα επίπεδα ρύπανσης, είναι σημαντικό να φροντίζεις πιο προσεκτικά τα μαλλιά σου. Παρακάτω θα σου δείξουμε πώς να το κάνεις!

1. Κάλυψε τα μαλλιά

Δημιούργησε μια ασπίδα προστασίας ανάμεσα στα μαλλιά σου και το εξωτερικό περιβάλλον. Όταν βρίσκεσαι έξω από το σπίτι, αυτό θα το πετύχεις με τη βοήθεια των αξεσουάρ: φόρεσε ένα καπέλο ή ένα φουλάρι – και τα δύο είναι στη μόδα, αν αυτό είναι κάτι που σε ενδιαφέρει. Έτσι, εκτός από το να ενισχύσεις το προσωπικό σου στιλ, θα δημιουργήσεις ένα φιλμ προστασίας των μαλλιών σου.

Αν χρησιμοποιήσεις φουλάρι, προτίμησε φυσικά υφάσματα, όπως το βαμβάκι ή ακόμα καλύτερα το μετάξι, για να αποτρέψεις την εφίδρωση που μπορεί να επιδεινώσει τη συσσώρευση ρύπων στο τριχωτό της κεφαλής.

6 τρόποι να προστατέψεις τα μαλλιά σου από τη ρύπανση
iStock

2. Χρησιμοποίησε ένα leave-in προϊόν

Αν δεν θέλεις να καλύψεις τα μαλλιά σου με καπέλο ή φουλάρι, «κάλυψέ» τα με ένα leave-in serum, που είναι ειδικά σχεδιασμένο για να τους προσφέρει ενδυνάμωση, ενυδάτωση και απαλότητα. Αφού λούσεις και στεγνώσεις τα μαλλιά σου με πετσέτα ταμποναριστά, εφάρμοσε το serum και μην το ξεβγάλεις – αυτό θα σε συνοδεύει όλη την ημέρα στις δραστηριότητές σου στην πόλη και θα επανορθώσει τα ταλαιπωρημένα μαλλιά ενυδατώνοντας τα από μέσα προς τα έξω και κρατώντας τα ανέπαφα από τη ρύπανση και τη θερμότητα.

iStock

3. Τακτικό αλλά όχι καθημερινό λούσιμο

Η σκόνη και οι ρύποι της ατμόσφαιρας δεν επικάθονται μόνο στην επιδερμίδα του προσώπου αλλά και στο τριχωτό της κεφαλής. Η συσσώρευσή τους μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, φαγούρα, φραγμένους θύλακες στην τρίχα ή ακόμα και τριχόπτωση. Λούσου δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, όχι συχνότερα. Το υπερβολικό λούσιμο μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια των μαλλιών και να τα κάνει ξηρά και εύθραυστα.

Προτίμησε ένα απαλό σαμπουάν χωρίς σκληρά χημικά συστατικά και θειικά άλατα. Αν ζεις σε περιβάλλον με υψηλά επίπεδα ρύπανσης, καλό είναι να χρησιμοποιείς μια φορά την εβδομάδα ένα εξειδικευμένο σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό ή αποτοξίνωση. Αυτό βοηθάει ακόμα περισσότερο στην απομάκρυνση των ακαθαρσιών, των κατάλοιπων από τα συσσωρευμένα προϊόντα styling και τους ρύπους, αφήνοντας στα μαλλιά μια υγιή αίσθηση φρεσκάδας.

6 τρόποι να προστατέψεις τα μαλλιά σου από τη ρύπανση
iStock

4. Κάνε μάσκα με κερατίνη

Η κερατίνη είναι το βασικό δομικό συστατικό των μαλλιών, που τους χαρίζει δύναμη και ελαστικότητα, και τα διατηρεί υγιή. Αναζήτησε μια έτοιμη μάσκα μαλλιών με κερατίνη ή φτιάξε τη δική σου. Αν επιλέξεις τη δεύτερη –και πιο φυσική– λύση, θα χρειαστείς μια κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο, μια κουταλιά της σούπας μέλι και έναν κρόκο αυγού. Ανακάτεψε τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί μια ενιαία πάστα και άπλωσέ τη στα μαλλιά και στο τριχωτό. Άφησέ τη για μια ώρα περίπου και στη συνέχεια ξέβγαλε καλά.

5. Απόφυγε τη χρήση θερμότητας

H ρύπανση καταπονεί τα μαλλιά και η χρήση των θερμικών εργαλείων styling μπορεί να τα εξασθενήσει ακόμα περισσότερο. Περιόρισε το πιστολάκι και άφηνε τα μαλλιά σου να στεγνώνουν φυσικά, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο τμήμα τους. Αν πάλι δεν μπορείς χωρίς πρέσα ή ψαλίδι, εφάρμοσε οπωσδήποτε ένα προστατευτικό σπρέι που μειώνει τη βλάβη από τη θερμότητα, αποτρέπει το σπάσιμο της τρίχας και καταπολεμάει την ξηρότητα.

6. Πόνταρε στα αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ένας ισχυρός σύμμαχος για την προστασία των μαλλιών από τις ελεύθερες ρίζες. Προάγουν την κυκλοφορία του αίματος και την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Την επόμενη φορά που θα αγοράσεις ένα προϊόν για τα μαλλιά σου, φρόντισε να περιέχει εκχύλισμα από πράσινο τσάι, μέλι κ.ά.

Αντιμετώπισε το θέμα ολιστικά, από μέσα προς τα έξω, και εμπλούτισε τη διατροφή σου με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά καθώς και συμπληρώματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες Α, C και Ε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.