ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΙΤΑ
Αν ακολουθείς διατροφικό πρόγραμμα για να χάσεις κιλά, ο οργανισμός σου έχει τον τρόπο του να σου δείξει πως απορρίπτει ό,τι δεν συνάδει με τη δίαιτά σου.
O Σεπτέμβριος είναι ένας από τους δυο παγκόσμιους μήνες διατροφής και άσκησης του πλανήτη, με τα resolutions της νέας σεζόν να είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα της νέας χρονιάς. Δηλαδή, ό,τι μπορούμε να κάνουμε για μια καλύτερη και πιο υγιή έκδοση του εαυτού μας, προφανώς και δίαιτα...
Το μεγαλύτερο ποσοστό ξεχνιέται πολύ γρήγορα –κάπου στο μήνα– και επιστρέφει σε διατροφολόγους και γυμναστήρια την επόμενη παγκόσμια ημέρα «θα ζήσω καλύτερα».
Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αναστασία Μακρή λέει στο OW ότι «υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων. Είναι αυτοί που κάνουν ό,τι κάνουν εποχιακά, θέλουν να χάσουν βάρος την άνοιξη γιατί έρχεται το καλοκαίρι, ή/και μετά το καλοκαίρι, έως τα Χριστούγεννα. Συνήθως μιλάμε για μικρό αριθμό κιλών που χάνουν, ξαναπαίρνουν, ξαναχάνουν με δίαιτα, ξαναπαίρνουν και ούτω καθεξής. Είναι το φαινόμενο που έχει γίνει γνωστό ως γιο-γιο».
«Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν πάρα πολλά κιλά και έτσι είναι ακόμα πιο δύσκολο να διατηρήσουν το βάρος που χάνουν κάνοντας διατροφή. Θέλει πάρα πολλή προσπάθεια και υπομονή, ενώ πολλοί νιώθουν ενοχικά να επισκεφτούν ξανά τον διατροφολόγο τους αφότου έχουν χάσει και ξαναπάρει το βάρος. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε, αλλά για να βοηθάμε. Καταλαβαίνω την απογοήτευσή τους, αλλά προφανώς δεν απογοητεύουν εμάς – όπως συχνά σκέφτονται».
Πόσο εύκολο είναι να προσαρμοστούμε σε νέα διατροφικά δεδομένα, αφού διαφορετικά δεν γίνεται να μην ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με τη δίαιτα;
«Είναι γεγονός ότι αν δεν μάθουμε να τρώμε σωστά, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να χάσουμε βάρος και να μην το ξαναπάρουμε. Αν επιστρέψουμε στον τρόπο που τρώγαμε πρωτύτερα, σίγουρα θα ξαναπάρουμε τα κιλά. Όσο πιο ακραία χάνουμε κιλά, τόσο πιο γρήγορα τα ξαναπαίρνουμε. Βοηθάει να θυμόμαστε ότι είναι εύκολο να συνηθίσουμε μια αλλαγή. Μπορεί να το καταλάβει όποιος ενώ κάνει διατροφή, τρώει μια τηγανιτή πατάτα απ’ έξω. Αυτομάτως το έντερο δεν “λειτουργεί”».
Είναι σαν να μην «αναγνωρίζει» πια την πληροφορία και έτσι νιώθουμε ένα πρήξιμο, μια δυσφορία. «Κάποιοι παθαίνουν έως και διάρροια γιατί έχουν ξεσυνηθίσει να τρώνε κακά λιπαρά. Σε κάθε περίπτωση, ένας τόσο απλός τρόπος δείχνει πόσο εύκολο είναι να συνηθίσουμε την αλλαγή της διατροφής. Όταν μπούμε σε μια διαδικασία, το σώμα δεν έχει πια πρηξίματα. Έτσι, δεν ζητάμε ό,τι τα προκαλεί».
Το επιβεβαίωσα ως εξής: Έχοντας κόψει τα μπισκότα εδώ και καιρό, έκλεψα μισό από μια συνεργάτιδα και ένιωσα σαν να έγινε έκρηξη λιπαρών πρώτα στο στόμα, μετά στον οισοφάγο και τελικά στο στομάχι μου. Είχε προηγηθεί η κατανάλωση δυο λίτρων νερού μετά από ένα cheeseburger πασίγνωστης αλυσίδας fast food, το οποίο είχα να γευτώ χρόνια όπως και οποιοδήποτε άλλο προϊόν fast food. Το έφαγα μεσημέρι, με πήρε ο ύπνος και ξύπνησα από τη δίψα μου, που αποδείχθηκε ακόρεστη.
Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, που επίσης είναι χρήσιμο να περιορίζουμε όσο περισσότερο μπορούμε, η ειδικός λέει ότι «πλέον έχουν μπει στη ζωή μας και τα ποτά χωρίς αλκοόλ για όσους κάνουν μεγάλη κατανάλωση. Γευστικά παραπέμπουν στο πρωτότυπο. Προφανώς και δεν είναι το ίδιο, αφού δεν περιέχουν αλκοόλ. Αν όμως κάποιος θέλει ή πρέπει να περιορίσει τα ποτά ή να τα κόψει, πλέον υπάρχουν εναλλακτικές. Προφανώς δεν γίνεται να πίνουμε ένα ποτό κάθε ημέρα, γιατί και να μην έχουμε θέμα υγείας (για παράδειγμα, χοληστερόλη) θα αποκτήσουμε».
Είναι παρήγορο ότι μπορούμε να αλλάξουμε μια συνήθεια μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αναφέρει η ειδικός: «Όπως λέω στους περισσότερους, θέλουμε μια εβδομάδα για να συνηθίσουμε στην όποια διατροφική αλλαγή. Τότε αρχίζει να λαμβάνει το σώμα το μήνυμα πως είναι καλά. Το θέμα είναι να μπορούμε να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο».
Κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς και τις προτεραιότητες που έχουμε σε αυτή τη ζωή. Είναι η υγεία μας; Ή η απόλαυση ενός εδέσματος που ξέρουμε πως κάνει τις αρτηρίες μας να ζητούν βοήθεια;