ΑΥΤΑ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΕΓΝΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ (ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΤΙΚΕΤΑ ΤΟΥΣ)
Ό,τι και να γράφει η ετικέτα των ρούχων σου για στεγνό καθάρισμα, μη βιαστείς να πας κάτι στο καθαριστήριο πριν διαβάσεις αυτή τη λίστα.
«Μόνο στεγνό καθάρισμα». Σπαστικό; Έχετε ξοδέψει ένα σεβαστό ποσό για να αποκτήσετε το κασμιρένιο πουλόβερ των ονείρων σας και την πρώτη φορά που θέλετε να το καθαρίσετε συνειδητοποιείτε ότι συνεχίζει να είναι πολυέξοδο, αφού για να φρεσκαριστεί χρειάζεται καθαριστήριο. Ή μήπως όχι;
Εννοείται ότι η επαγγελματική περιποίηση είναι υπέροχο πράγμα και μας έχει σώσει πολλές φορές από τον πανικό του λεκέ που δεν λέει να βγει με τίποτα, όποια αλχημεία και να δοκιμάσουμε στο σπίτι. Κάποιες φορές, όμως, αναρωτιόμαστε αν τα πέντε, δέκα ή και παραπάνω ευρώ που έχουμε μόλις δώσει ήταν απαραίτητο έξοδο ή περιττή πολυτέλεια.
Τι είναι ακριβώς το στεγνό καθάρισμα στο καθαριστήριο
Τα ρούχα ή τα υφάσματα που μπαίνουν στη διαδικασία του στεγνού καθαρίσματος δεν παραμένουν στεγνά. Στην πραγματικότητα εμβαπτίζονται σε ειδικούς διαλύτες, με πιο συνηθισμένο το περχλωροαιθυλένιο ή «Perc», όπως λέγεται εν συντομία.
Μέσα στον διαλύτη, αφαιρούνται από τις ίνες του υφάσματος όλες οι ενώσεις που προκαλούν λεκέδες, σημάδια που θα μπορούσαν να αφαιρεθούν στο σπίτι μόνο εάν πλέναμε το ίδιο ύφασμα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κάποια υφάσματα λοιπόν που δεν αντέχουν σε αυτές πρέπει να μπαίνουν σε διαλύτη.
Θα μου πείτε, το «στεγνό» που κολλάει; Στεγνός είναι ο ήπιος κύκλος στυψίματος στον οποίο εξατμίζεται ο διαλύτης, αφού έχει κάνει τη δουλειά του πάνω στους λεκέδες, και είναι πλέον έτοιμο και καθαρό το ύφασμα.
Γνωρίζατε όμως ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές ρούχων βάζουν στο ταμπελάκι τη σημείωση «στεγνό καθάρισμα» ακόμη και σε περιπτώσεις που ένα κανονικό πλύσιμο στο σπίτι θα ήταν μια χαρά; Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι για να μας βάλουν σε περιττά έξοδα, αλλά για να είναι καλυμμένοι και να αποφύγουν τις επιστροφές χρημάτων που προκύπτουν από τις περιπτώσεις που κάποιοι καταναλωτές δεν φροντίζουν σωστά τα ρούχα τους. Μάλιστα, πολλά από αυτά τα «ευαίσθητα» ρούχα πλένονται καλύτερα στο σπίτι (ειδικά στο χέρι)!
Αυτά είναι τα υφάσματα που, ενώ χρειάζονται έξτρα φροντίδα, δεν απαιτούν στεγνό καθάρισμα:
- Ακρυλικό
- Κασμίρι
- Καλής ποιότητας μετάξι
- Βαμβάκι
- Νάιλον
- Πολυεστέρας
- Τα περισσότερα μάλλινα
Ναι, όλα τα παραπάνω μπορούν να πλυθούν με ένα απαλό απορρυπαντικό για ευαίσθητα ρούχα, στο χέρι και σε κρύο νερό. Αφού τα ξεπλύνουμε σε κρύο νερό, τα αφήνουμε να στεγνώσουν απλωμένα σε μία επίπεδη επιφάνεια, για να μην «κρεμάσουν». Αυτό ήταν! Πιο αναλυτικά:
Κασμίρι
Το πλύσιμο στο χέρι είναι καλύτερο για τα μαλακά πουλοβεράκια σας, αφού το στεγνό καθάρισμα συνήθως απαιτεί σκληρές χημικές ουσίες που μπορεί να καταστρέψουν τις ίνες του. Μία σχεδιάστρια μόδας που δουλεύει πολύ με το κασμίρι, μου είχε δώσει κάποτε το εξής tip: Μετά από κάθε φορά που το φοράμε, το αφήνουμε λίγο να αεριστεί, ενώ μέσα στο χειμώνα θα χρειαστεί να πλυθεί μάξιμουμ δέκα φορές, πριν το βάλουμε ξανά στο ντουλάπι, παρέα με αντισκωριακά.
Το σωστό πλύσιμο απαιτεί έναν νεροχύτη ή μια λεκάνη αρκετά μεγάλη, ώστε το ρούχο μας να βυθίζεται πλήρως. Χρησιμοποιήστε σαμπουάν για μωρά, ειδικό απορρυπαντικό για ευαίσθητα πλεκτά ή ακόμη και υγρό σαπούνι για τα χέρια, και πλύντε το σε κρύο νερό. Αφού το ξεβγάλετε και το στίψετε απαλά, απλώστε το οριζόντια στην απλώστρα σας, πάνω σε μία στεγνή πετσέτα (επιλέξτε μία λευκή, που δεν θα έχει τον κίνδυνο να ξεβάψει πάνω στο ρούχο σας).
Μετάξι καλής ποιότητας χωρίς έντονο χρώμα
Μάλιστα: Όσο πιο ακριβό είναι ένα μεταξωτό ρούχο, τόσο καλύτερα θα πλυθεί στο σπίτι αντί για το καθαριστήριο. Πώς θα καταλάβετε αν έχετε στα χέρια σας μετάξι υψηλής ποιότητας; Όχι, η τιμή δεν είναι κριτήριο! Μαζέψτε το σε μία μπάλα και ύστερα αφήστε το να ανοίξει. Εάν ανοίγει αβίαστα, πλένεται εύκολα στο σπίτι. Εάν όμως παραμένει ζαρωμένο και τσαλακωμένο, καλύτερα να το πάτε στο καθαριστήριο…
Ένα άλλο θέμα έχει να κάνει με το χρώμα. Όσο πιο σκούρο, τόσο προτιμότερο είναι να πάει καθαριστήριο. Εάν έχει σχέδια με εναλλαγή σκούρων και ανοιχτών χρωμάτων, επίσης.
Για τα μετάξια που δεν υπάρχει λόγος να πληρώσετε στεγνό καθάρισμα, επιλέγετε ένα απορρυπαντικό για ευαίσθητα ρούχα και πλύσιμο στο χέρι, και χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό (ποτέ καυτό). Αφού ξεπλύνετε το ρούχο, τυλίξτε το και στραγγίστε το μέσα σε μία πετσέτα. Για να στεγνώσει, απλώστε το κρεμασμένο ώστε να πάρει το σωστό σχήμα. SOS: διαλέξτε κρεμάστρα χωρίς τσακίσεις στους ώμους – οι καλύτερες για αυτή τη δουλειά είναι οι χοντρές ξύλινες, που συνήθως φυλάμε για τα βαριά παλτά μας!
Μάλλινα (πουλόβερ, κουβέρτες κ.λπ.)
Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά τα μάλλινα είδη έχουν συνήθως περάσει από ειδική επεξεργασία πριν καν βγουν στο εμπόριο, συνεπώς μπορούν κάλλιστα να πλυθούν στο σπίτι, και μάλιστα στο πλυντήριο. Σιγουρευτείτε μόνο για τα εξής: επιλέξτε ένα απαλό πρόγραμμα και μην τα παρα-ζορίσετε στο στέγνωμα με υψηλές στροφές. Φυσικά, για όποιον έχει στεγνωτήριο, αυτή τη φορά θα σας παρακαλέσουμε να μην το χρησιμοποιήσετε.
Πουκάμισα
Όσο και να σας αρέσει η αίσθηση του πουκαμίσου μέσα στο λεπτό πλαστικό του καθαριστηρίου, με αυτό το άρωμα καθαριότητας που μόνο εκεί αποκτούν, τα καλά πουκάμισα πλένονται εύκολα στο σπίτι. Απλά επιλέξτε να τα πλύνετε με κρύο νερό και να τα απλώσετε κρεμασμένα. Όσο για το σίδερο, εδώ σηκώνω ψηλά τα χέρια, αφού γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο μεγάλη ευκολία είναι να το κάνει άλλος για σένα…
Μαξιλάρια, καλύμματα, παπλώματα
Το δικό μου βάπτισμα του πυρός έγινε όταν έπρεπε επειγόντως να πλύνω τα καλύμματα του καναπέ μου που είχε επισκεφτεί ένα μωρό σκυλάκι πριν αποκτήσει τρόπους και συνήθειες τουαλέτας. Αφού κοίταξα την ταμπέλα που έγραφε «μόνο στεγνό καθάρισμα», τα έβαλα στο πλυντήριο με κρύο νερό και μπόλικο απορρυπαντικό. Δεν έπαθαν τίποτα. Το ίδιο και τα παπλώματά μας (όχι τα πουπουλένια) και τα μαξιλάρια (με αφρολέξ ή αφρό).
Ποια ρούχα χρειάζονται οπωσδήποτε καθαριστήριο
- Ύφασμα acetate (από οξικές ίνες, συνήθως κουρτίνες)
- Μετάξι σε έντονα χρώματα
- Ύφασμα damask (ταπετσαρίας)
- Με γούνα ή πούπουλα
- Δέρμα
- Μεταξωτό βελούδο
- Ταφτάς
- Μάλλινα κοστούμια