Unsplash Jonathan Borba

ΕΝΑΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΕΞΗΓΕΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΟΥ

Αν θες να προστατέψεις τα μάτια του παιδιού σου από τη μυωπία, φρόντισε να ακολουθήσεις τις συμβουλές του ειδικού.

Πόσες οθόνες να αντέξουν τα μάτια μας και κατ’ επέκταση ο εγκέφαλος μας, ενώ είμαστε «προγραμματισμένοι» να κοιτάμε μακριά και όχι σε απόσταση λίγων εκατοστών;

Ο επιπολασμός της μυωπίας έχει θορυβήσει τους επιστήμονες. Η νέα έκθεση των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής (National Academies of Sciences, Engineering and Medicine) των ΗΠΑ καλούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προβεί σε αλλαγές πολιτικών, οι οποίες θα ενθαρρύνουν τους νέους να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Το κοινό αυτό πρόβλημα όρασης αποτελεί αντικείμενο μεγάλης διεθνούς έρευνας εδώ και δεκαετίες. Στόχος είναι η κατανόηση της εξέλιξης της πάθησης και του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να την αποτρέψουμε ή να την επιβραδύνουμε.

Έχει αποδειχθεί, μάλιστα, πως η μυωπία αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών που απειλούν την όραση, όπως το γλαύκωμα, ο καταρράκτης και η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Σύμφωνα, δε, με εκτιμήσεις, έως το 2050 περίπου 5.000.000.000 άνθρωποι (το 50% του πληθυσμού) θα έχουν μυωπία και το 1.000.000.000 θα έχει υψηλή μυωπία, που σύμφωνα με το Ιnternational Myopia Institute αποτελεί πλέον παγκοσμίως την κύρια αιτία μόνιμης τύφλωσης. Η μυωπική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έχει αναφερθεί ως μία από τις κύριες αιτίες μόνιμης τύφλωσης στο Ρότερνταμ, την Κοπεγχάγη, την Κίνα, την Κινεζική Ταϊπέ και την Ιαπωνία.

Το γράφημα που ακολουθεί δείχνει τα ποσοστά μυωπίας στα παιδιά, βάσει των πιο πρόσφατων μελετών.

International Myopia Institute

Γιατί καπετάνιοι και πιλότοι δεν έχουν μυωπία;

Επικοινωνήσαμε με τον Κωνσταντίνο Μοσχονά, χειρουργό οφθαλμίατρο για να εξηγήσει το φαινόμενο. Όπως είπε, «η υπερέκθεση στο λεγόμενο μπλε φως και το Σύνδρομο Όρασης του Υπολογιστή έχει ως προέκταση τη βλεφαρίτιδα, την ξηρασία των οφθαλμών και την αύξηση της μυωπίας». «Η μυωπία ανεβαίνει από την κοντινή έκθεση, καθώς ενεργοποιείται η σχετική λειτουργία του εγκεφάλου, ο οποίος προσαρμόζεται στις κοντινές αποστάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που οι καπετάνιοι και οι πιλότοι δεν φορούν γυαλιά, αφού κοιτούν μακριά».

μυωπία και παιδιά
iStock

Τι μπορείς να κάνεις;

Επειδή περνάμε ώρες μπροστά σε μια οθόνη, δεν ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρά μας, με συνέπεια να μην ενυδατώνονται τα μάτια μας. «Χρειάζεται να κάνουμε ένα διάλειμμα κάθε 20 λεπτά, χωρίς να μεταφέρουμε το βλέμμα μας από την οθόνη του υπολογιστή στην οθόνη του κινητού. Πρέπει, επίσης, να κοιτάμε μακριά και να νιώθουμε την υγρασία στο μάτι, το οποίο είναι χρήσιμο να ενυδατώνουμε με κολλύρια τακτικά μέσα στην ημέρα. Τέλος, μελέτη του Harvard δείχνει ότι το digital strain βελτιώνεται όταν φοράμε γυαλιά με φίλτρο ή όταν προσαρμόζουμε ένα φίλτρο στις οθόνες», λέει ο ειδικός.

Όσο για την έκθεση των Αμερικάνων, αυτή αναφέρεται στον προληπτικό έλεγχο και την ανάγκη των παιδιών να παίζουν σε ανοιχτά περιβάλλοντα.

iStock
Tired Little girl with headphones using smart phone and rubbing eyes

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Η έκθεση του National Academies of Sciences, Engineering and Medicine συνιστά τα παιδιά να περνούν μία με δύο ώρες σε εξωτερικούς χώρους κάθε μέρα. Η ύπαιθρος διεγείρει τα μάτια με φως πιο φωτεινό και ποικίλο και απαιτεί διαφορετικές κινήσεις και εστίαση των ματιών σε σύγκριση με τον εσωτερικό χώρο. Οι ερευνητές αναφέρουν πώς αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι ο αυξημένος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους οδηγεί στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης μυωπίας.

Σύμφωνα με την ίδια εργασία, υπάρχουν σημαντικά κενά στη γνώση σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει η «κοντινή εργασία» (με ή χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές) στην αύξηση της μυωπίας. «Ζωικά μοντέλα και άλλες επιστημονικές έρευνες έχουν δώσει κάποιες γνώσεις, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα», καταλήγουν οι ειδικοί.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.