iStock

ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΕΙΠΤΙΚΟΥ: ΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ

Αν αναρωτιέσαι τι ταιριάζει περισσότερο στην προπόνησή σου, ο διάδρομος ή το ελλειπτικό, οι απαντήσεις των ειδικών θα σε βοηθήσουν να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Αν υπάρχει ένα όργανο που αγαπάω στα γυμναστήρια, αυτό είναι ο διάδρομος. Ανεβαίνω πάνω και ξεχνάω να κατέβω. Τον περασμένο χειμώνα, μάλιστα, ο διάδρομος ήταν ο μοναδικός λόγος που επισκεπτόμουν το γυμναστήριο της γειτονιάς. Από την άλλη, αν υπάρχει ένα όργανο που με κάνει να νιώθω περίεργα, αυτό είναι το ελλειπτικό. Πιθανότατα λόγω μια μικρής δυσκολίας στο να συντονίσω τα χέρια με τα πόδια μου.

Πρόκειται για δύο από τα πιο δημοφιλή μηχανήματα γυμναστικής, που πολλοί από εμάς έχουμε χρησιμοποιήσει για το αερόβιο κομμάτι του προγράμματός μας. Και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αρχάριους ασκούμενος, αλλά και από πιο προχωρημένους. Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Ποιο από τα δύο είναι καλύτερο; Ο διάδρομος ή το ελλειπτικό;

Πριν απαντήσουμε σε αυτό, να σου θυμίσουμε να συμβουλευτείς γιατρό προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής, καθώς μπορεί να μην ενδείκνυται για τη δική σου περίπτωση. Επίσης, φρόντισε κατά την άσκηση να είσαι συγκεντρωμένος και να διατηρείς σωστή στάση σώματος, ώστε να αποφύγεις πιθανούς τραυματισμούς.

Τα οφέλη του διαδρόμου

Αν έχεις πάει έστω και μια φορά στο γυμναστήριο, θα έχεις περπατήσει, θα έχεις κάνει τζόκινγκ ή θα έχεις τρέξει πάνω σε διάδρομο.

Κατ’ αρχάς, το μηχάνημα αυτό αποτελεί μια καλή και ασφαλή επιλογή για όσους θέλουν να αποφύγουν τις παραπάνω δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, π.χ. λόγω επικινδυνότητας (αυξημένη κυκλοφορία αυτοκινήτων, λακκούβες στα πεζοδρόμια, σκοτάδι) ή καιρικών συνθηκών. Ένα ακόμα από τα οφέλη του είναι η ευελιξία που προσφέρει. Όπως λέει ο Steve Stonehouse, προπονητής στίβου, «είτε πρόκειται για γρήγορο τρέξιμο, είτε για ανηφορικό περπάτημα, έχεις την επιλογή να επιλέξεις την ταχύτητα και την κλίση της προπόνησής σου», αφού μπορείς πολύ εύκολα να τις αυξομειώσεις. Χάρη στις ρυθμίσεις που διαθέτει, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον διάδρομο για να κάνεις ακόμα και διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης.

Η αμερικανίδα εργοφυσιολόγος Katie Lawton τονίζει μία ακόμα παράμετρο. «Ο διάδρομος μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να χτίσουν την οστική τους πυκνότητα». «Η πίεση που ασκείται από τις δυνάμεις πρόσκρουσης ενώ τρέχεις ή περπατάς βοηθά στην ανάπτυξη των οστών, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχεις οστεοπόρωση».

Τι να έχεις υπόψη

Σε περίπτωση που υποφέρεις από πόνους στις αρθρώσεις, οι ειδικοί τονίζουν πως αν το παρακάνεις με το τρέξιμο στον διάδρομο, μπορεί να τους επιδεινώσεις.  Επίσης, ο διάδρομος εστιάζει στους μυς των ποδιών. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να συμπεριλάβεις στο πρόγραμμά σου ασκήσεις που στοχεύουν άλλες μυΐκές ομάδες.

διάδρομος και ελλειπτικό
iStock

Τα οφέλη του ελλειπτικού

Και αυτό είναι ένα μηχάνημα που κατά πάσα πιθανότητα έχεις δει στο γυμναστήριο. Τα πόδια σου τοποθετούνται σε πετάλια (περίπου στο άνοιγμα των ώμων) πάνω στα οποία εκτελείς κυκλικές κινήσεις. Ταυτόχρονα, με τα χέρια κρατάς δύο λαβές, τις οποίες μετακινείς μπρος πίσω.

«Το ελλειπτικό χρησιμοποιείται για καρδιαγγειακή άσκηση χαμηλότερης έντασης σε σχέση με τον διάδρομο και συνδυάζει την κίνηση του τρεξίματος με το ανέβασμα της σκάλας», εξηγεί η γυμνάστρια Amy Morris. Στα πλεονεκτήματά του είναι ότι δουλεύει περισσότερες μυϊκές ομάδες, αφού κινείς τόσο τα χέρια όσο και τα πόδια. Έτσι, είναι μια καλή επιλογή για cross-training. Επίσης, τα πόδια δεν χτυπούν στο έδαφος, επομένως περιορίζεται ο αντίκτυπος που υπάρχει στο τρέξιμο σε σκληρή επιφάνεια, υπογραμμίζει ο Stonehouse. Έτσι, ασκείται χαμηλή πίεση στις αρθρώσεις και στη σπονδυλική στήλη.

Τι να έχεις υπόψη

Η χρήση του δεν συνίσταται για άτομα που έχουν κακή ισορροπία και μπορεί λόγω της κατασκευής του να χρειαστείς λίγο χρόνο να το συνηθίσεις.

διάδρομος και ελλειπτικό
iStock

Τελικά, διάδρομος ή ελλειπτικό;

Για να κάνεις την καλύτερη για σένα επιλογή χρειάζεται να λάβεις υπόψη τους στόχους σου, αλλά και τον τρόπο που αντιδρά το σώμα σου. Αυτό σημαίνει πώς αν προτεραιότητά σου είναι η ασφάλεια, τότε το ελλειπτικό μάλλον είναι καλύτερο για σένα. Αν, πάλι, θες να προετοιμαστείς για έναν αγώνα τρεξίματος, τότε στρέφεσαι στον διάδρομο.

Η Lawton αναφέρει ότι δεν είναι απαραίτητο –αν δεν αντιμετωπίζεις κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα– να επιλέξεις το ένα ή το άλλο. Η εναλλαγή μεταξύ των δύο μπορεί να προσθέσει ποικιλία στη γυμναστική σου ρουτίνα και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο τραυματισμού από υπερβολική χρήση. Έχε κατά νου ότι αν κάνεις διαρκώς την ίδια άσκηση, το σώμα σου προσαρμόζεται. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να έχεις ποικιλία στο πρόγραμμά σου, ώστε να προκαλείς το σώμα σου και να βελτιώνεσαι.

Βέβαια, όπως τονίζουν όλοι: Το καλύτερο είδος άσκησης είναι αυτό που σου αρέσει και δεν εγκαταλείπεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.