iStock

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΒΙΟΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ» ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ;

Η Brooke Shields αποκάλυψε πρόσφατα πως οι βιοπανομοιότυπες ορμόνες την «έσωσαν» από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Τι πρέπει να ξέρεις γι' αυτή τη μέθοδο ορμονοθεραπείας;

Δέκα διαφορετικές γυναίκες άνω των 60 να ρωτήσεις, δέκα διαφορετικές απαντήσεις θα λάβεις σχετικά με την εμπειρία τους με την εμμηνόπαυση. Η συνθήκη αυτή, από την οποία καμία γυναίκα δεν μπορεί να ξεφύγει, περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα ψυχολογικών και σωματικών συμπτωμάτων, που μπορεί να διαρκέσουν χρόνια και να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, αφού έρευνες έχουν δείξει πως οι αλλαγές που συμβαίνουν την περίοδο αυτή στο ορμονικό περιβάλλον ρυθμίζουν τις δομές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία.

Άρθρο στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου UCLA συγκεκριμένα αναφέρει ότι στα 2/3 των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση παρατηρείται κάποια γνωστική εξασθένιση.

Πολλές γυναίκες σήμερα αναζητούν τρόπους να διαχειριστούν τα δύσκολα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους, κάνοντάς τις να νιώθουν πως έφτασε η ώρα τους για… απόσυρση. «Η ώρα σας είναι τώρα!» όπως απαντά η Brooke Shields σε όλες αυτές τις γυναίκες, εξηγώντας σε συνέντευξη πόσο δύσκολα βίωσε εκείνη την εμμηνόπαυση, τι την «έσωσε», και πώς σήμερα, μια ανάσα πριν τα 60, νιώθει να βρίσκεται στην καλύτερη φάση της.

Τι είναι οι «βιοπανομοιότυπες ορμόνες» που βοηθούν στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;
Invision/AP Evan Agostini

Τι είναι οι βιο-πανομοιότυπες ορμόνες που «έσωσαν» την Brooke Shields

Η ηθοποιός αποκάλυψε ότι βίωσε την εμμηνόπαυσή της δύσκολα, με έντονες εξάψεις που χειροτέρευαν σημαντικά τις στιγμές που είχε άγχος ή ένιωθε πίεση. Την ίδια ώρα, ένιωθε διαρκώς κουρασμένη, η επιδερμίδα της άλλαξε και έγινε πιο ξηρή, δυσκολευόταν να χάσει βάρος, εμφάνισε τρίχες σε περίεργα σημεία... Το χειρότερο ήταν ότι «κανείς δεν μιλούσε γι’αυτό. Ήταν λες και οι άνθρωποι ντρέπονται», προσθέτει η ίδια.

Η ζωή της άλλαξε όταν μία γυναικολόγος της σύστησε τις βιοπανομοιότυπες ορμόνες, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντικατάσταση κάποιων από τα χαμένα οιστρογόνα στο σώμα της, ώστε να ξεπεράσει το πολύ δύσκολο στάδιο.

Η ίδια είπε: «Δεν μπορώ να πω ότι είναι αυτό που πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει κάποιος, αλλά για εμένα ήταν αυτό που λειτούργησε. Νόμιζα ότι θα έπρεπε να υποφέρω, αλλά υπάρχουν εναλλακτικές. Υπάρχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ στις μέρες μας σχετικά με αυτό το θέμα, και αυτές είναι πληροφορίες που δεν διαδίδονται πάντα».

Τι είναι οι «βιοπανομοιότυπες ορμόνες» που βοηθούν στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;
iStock

Τι είναι λοιπόν οι βιο-πανομοιότυπες ορμόνες; Όπως λέει στο OW η γυναικολόγος Καλλινίκη Βασιλειάδου, «πρόκειται για έναν τύπο ορμονοθεραπείας κατά τον οποίο η αναπλήρωση των ορμονών που μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση (τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη) γίνεται με φυσικό τρόπο. Δηλαδή, οι βιο-πανομοιότυπες ορμόνες παράγονται φυτικά και έχουν την ίδια μοριακή δομή με τις ορμόνες που προορίζονται να αντικαταστήσουν. Κυκλοφορούν αρκετά χρόνια και σε συσκευασίες που είναι απόλυτα φαρμακευτικά ελεγμένες, επομένως είναι αποτελεσματικές».

Τι διαφορά έχουν από τις παραδοσιακές μεθόδους ορμονοθεραπείας; «Διαφέρουν στον τρόπο παραγωγής. Οι ουσίες είναι ίδιες. Απλά στις άλλες περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με χημικά παρηγμένη οιστραδιόλη, έναντι της οιστραδιόλης που στις βιο-πανομοιότυπες ορμόνες έχει εξαχθεί από κάποια φυτά ή παλαιότερα από ούρα φοράδας (τώρα πια δεν κυκλοφορεί το εν λόγω σκεύασμα)», απαντά η κ. Βασιλειάδου.

Όσο για το αν οι βιο-πανομοιότυπες ορμόνες είναι πιο ασφαλείς από τις συνθετικές, ο αμερικανικός FDA, καθώς και διάφορες επιστημονικές ομάδες που έχουν διεξάγει σχετικές μελέτες, δεν έχουν διαπιστώσει κάτι τέτοιο.

Τι είναι οι «βιοπανομοιότυπες ορμόνες» που βοηθούν στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;
iStock

Είναι απαραίτητη η ορμονοθεραπεία για όλες τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση;

Εφόσον οι αναπαραγωγικές ορμόνες μειώνονται σταδιακά κατά την εμμηνόπαυση σε όλες τις γυναίκες, είναι εξίσου απαραίτητη για όλες η αναπλήρωσή τους;

Ρωτώ την κ. Βασιλειάδου σε ποιες γυναίκες θα χορηγούσε εκείνη βιο-πανομοιότυπες ορμόνες. «Σε όσες έχουν έντονα συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Προσωπικά δεν έχω δώσει ποτέ προγεστερόνη, που π.χ. στην Αμερική χορηγείται ευρέως και γίνεται υποδόρια, με ένεση, για να βελτιώνεται η σεξουαλική ζωή. Αλλά οιστρογόνα χορηγώ συχνά. Επίσης, από τις διαθέσιμες ορμονικές θεραπείες προτιμούσα πάντα τα patches ή ένα συγκεκριμένο κολπικό οιστρογόνο, τα οποία είναι βιοδιαθέσιμα. Αυτό που χρειάζεται προσοχή είναι τα σκευάσματα που ορισμένοι φαρμακοποιοί φτιάχνουν για τέτοιους σκοπούς, τα γαληνικά, στα οποία δεν μπορείς να ξέρεις πάντα την ακριβή συγκέντρωση των ουσιών. Αυτά που παράγονται βιομηχανικά ξέρεις τι έχουν μέσα. Έχουν περάσει από αυστηρές μελέτες, είναι γνωστές οι παρενέργειές τους κ.ο.κ. Το πρόβλημα με τα patches και τις κρέμες είναι ότι έχουν εξαφανιστεί από την ελληνική αγορά.»

«ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ».

Για πόσο καιρό μπορεί μια γυναίκα να ακολουθεί μια τέτοια θεραπεία; «Γενικά τα οιστρογόνα επιβαρύνουν τον μαστό και το ενδομήτριο. Γι’ αυτό, όταν μια γυναίκα έχει τη μήτρα της θα πρέπει να παίρνει και προγεστερόνη, είτε συνθετική είτε φυτική, γιατί αλλιώς κινδυνεύει σε βάθος 4ετίας-5ετίας να εμφανίσει καρκίνο του ενδομητρίου. Για τον μαστό, οι απόψεις είναι αντικρουόμενες: Οι μαστολόγοι δεν συμφωνούν με τα οιστρογόνα. Εγώ συμφωνώ μαζί τους, με δεδομένο το γεγονός ότι 1 στις 8 γυναίκες θα κάνει καρκίνο του μαστού. Οπότε, για να είμαι ειλικρινής, είμαι επιφυλακτική με όλες αυτές τις μεθόδους της αιώνιας νεότητας.

»Ωστόσο, στη γυναίκα που υποφέρει από συμπτώματα θα δώσω κάποια ορμονοθεραπεία, αλλά και πάλι δεν μπορεί να παίρνει τα φάρμακα αυτά για πάντα. Θα τα πάρει για 4-5 χρόνια το πολύ».

Κλείνοντας, με αφορμή την Brooke Shields συζητάμε με την κ. Βασιλειάδου ότι είναι πολύ εξατομικευμένη υπόθεση η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης της κάθε γυναίκας. «Θα πρέπει να είναι», τονίζει, «γιατί δεν προορίζονται όλες οι θεραπείες για όλες τις γυναίκες».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.