Βλέποντας το Cape Town από τον λόφο του Campsbay. iStock

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΕ 4 ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Είναι μακριά και για να φτάσεις εκεί θα πρέπει να έχεις επενδύσει στο κόστος του ταξιδιού. Μόλις όμως φτάσεις, οι προορισμοί αυτοί θα σε ανταμείψουν με τις ομορφιές τους, αλλά και με το οικονομικό κόστος διαμονής. Αν σχεδιάζεις ταξίδι στο εξωτερικό, αξίζει να τους ρίξεις μια ματιά.

Μιας και το κόστος των διακοπών στην Ελλάδα έχει φτάσει στα ύψη, δεν είναι να απορεί κανείς που αναζητούμε άλλους προσιτούς προορισμούς στο εξωτερικό. Κάποιοι βρίσκονται πολύ μακριά και δυστυχώς το κόστος των μεταφορικών είναι μεγάλο. Πλην όμως οι ίδιοι οι προορισμοί είναι εξαιρετικά οικονομικοί και ίσως αξίζει, εφόσον προγραμματίζεις ταξίδι εκτός Ελλάδας, να τους γνωρίζεις.

Βασιστήκαμε σε sites που ειδικεύονται στον τουρισμό και κάνουν συνεχώς έρευνες και ελέγχους στις τιμές (Kiplinger, Condé Nast Traveler, Forbes, Nomadic Matt, Money Under 30) και συντάξαμε μια μικρή λίστα για όλα τα γούστα. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι, πιο προσιτοί στα ελληνικά δεδομένα προορισμοί, όπως οι χώρες των Βαλκανίων, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η ζωή στις 4 παρακάτω χώρες δεν θα σου κοστίσει μια περιουσία.

Βιετνάμ

Ο παράδεισος του ταξιδιώτη που έχει όρεξη για εξερεύνηση, αλλά λίγα χρήματα. Το Βιετνάμ θα σου προσφέρει μια πλούσια πολιτιστική εμπειρία και ένα εντυπωσιακά ποικιλόμορφο τοπίο με μόλις 55 ευρώ την ημέρα.

Οικονομικοί προορισμοί
To ονειρικό Halong bay στο Βιετνάμ. iStock
To ονειρικό Halong bay στο Βιετνάμ.

Από τα χορταστικά τοπικά σάντουιτς Banh mi στην πόλη Ho Chi Minh (παλιά Σαϊγκόν) μέχρι την εξερεύνηση της παλιάς συνοικίας του Ανόι (πρωτεύουσα του Βιετνάμ) ή την περιήγηση στον κόλπο Ha Long, υπάρχουν πολλά να κάνεις και να δεις χωρίς να αδειάσουν οι τσέπες σου.

Σύμφωνα με το site Nomadic Matt, ακόμη και με 26 ευρώ την ημέρα, θα περάσεις ζωή και κότα στο Βιετνάμ. Οι ξενώνες κοστίζουν μόνο λίγα ευρώ και μπορείς να δοκιμάσεις νόστιμο street food με μόλις 1 ευρώ. Για το τι θα δεις και τι θα κάνεις εκεί, ένα παλιότερο, αναλυτικό άρθρο μας, θα σε κατατοπίσει.

Νότιος Αφρική

Θα σου κοστίσει κάτι παραπάνω να φτάσεις στο Cape Town, αλλά εκεί δεν θα ξοδέψεις πολλά. Το αμερικανικό Forbes έχει υπολογίσει ότι με λιγότερα από 65 ευρώ την ημέρα θα περάσεις ζάχαρη.

Ένα γεύμα 3 πιάτων, για παράδειγμα, θα σου κοστίσει λιγότερο από 40 ευρώ για δύο άτομα, ενώ το τοπίο και οι ατελείωτες δραστηριότητες αξίζουν κάθε ευρώ που θα ξοδέψεις.

Οικονομικοί προορισμοί
Σαφάρι στο Εθνικό Πάρκο Kruger. iStock
Σαφάρι στο Εθνικό Πάρκο Kruger.

Το Noah House, ένα ανακαινισμένο αρχοντικό του 1860 με 10 δωμάτια, κοστίζει 150 ευρώ με πρωινό και αυτή είναι η πολυτελής διαμονή. Yπάρχουν πολλές πιο προσιτές εναλλακτικές. Θα βρεις μερικές, κατά μήκος της εκπληκτικής ακτογραμμής Garden Route, όπου θα έχεις την ευκαιρία να παρατηρήσεις την άγρια ζωή της φύσης, να κάνεις πεζοπορία και να κοιμηθείς σε κάποιο κατάλυμα του φυσικού καταφυγίου θαλάσσιων ζώων De Hoop. Αν σου αρέσει το καλοκαίρι, σου προτείνουμε να το επισκεφτείς μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου!

Πορτογαλία

Η χώρα είναι γεμάτη ομορφιές, εκπληκτική θέα στον Ατλαντικό, γραφικά μονοπάτια για πεζοπορία και πολλές επιλογές σε ετικέτες κρασιών. Πλην όμως είναι περισσότερο γνωστή για τη Λισαβόνα και το Πόρτο.

Οικονομικοί προορισμοί
Μεσογειακό το τοπίο στην Algarve της Πορτογαλίας. iStock
Μεσογειακό το τοπίο στην Algarve της Πορτογαλίας.

Αυτή τη φορά, το Forbes αναδεικνύει το Algarve της Πορτογαλίας ως ένα κρυμμένο κόσμημα, που συνδυάζει πολιτισμό, ιστορία και φυσική ομορφιά με ελάχιστα χρήματα. Με ηλιόλουστες παραλίες, γοητευτικά χωριά και λαχταριστά θαλασσινά, το Algarve προσφέρει μια αξέχαστη και οικονομική απόδραση, που θα σου θυμίσει πολύ το ελληνικό τοπίο.

Γι' αυτό θα σου προτείνουμε να το επισκεφτείς καλοκαίρι. Αν είσαι τολμηρός, δοκίμασε να μείνεις σε ξενώνα με κοινόχρηστα δωμάτια με 17 ευρώ, ενώ ένα γεύμα εκεί, με καλαμάρι στα κάρβουνα, σούπα και κρασί δεν θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ το άτομο.

Ινδονησία

Το κόστος ζωής ενός τουρίστα στην Ινδονησία δεν ξεπερνάει τα 55 ευρώ την ημέρα. Τι θα κάνεις; Μπάνιο στις εκπληκτικές παραλίες του Μπαλί ενώ χαζεύεις τα ηφαίστεια ή tour στις αποικίες των ουρακοτάγκων όπου θα δεις και τους γιγάντιους δράκους (πρόκειται για άγρια ζώα) του Komondo.

Οικονομικοί προορισμοί
O ναός Borobudur στη Java της Ινδονησίας. iStock
O ναός Borobudur στη Java της Ινδονησίας.

Σύμφωνα με αρκετούς ταξιδιωτικούς πράκτορες, αλλά και το site Kiplinger, η Ινδονησία αποτελεί έναν από τους πιο προσιτούς τροπικούς προορισμούς. Έχε, ωστόσο, υπόψη ότι τα εισιτήρια για Μπαγκόγκ δεν είναι φτηνά, ούτε η διάρκεια του ταξιδιού μικρή.

Καθώς η Ινδονησία διαθέτει 18 χιλιάδες νησιά, μην σπαταλήσεις χρόνο και χρήμα για να κάνεις island hoping. Προτίμησε ένα-δύο, όπως το Μπαλί, το Μπόρνεο, η Νέα Γουινέα ή το Τιμόρ (για να αναφερθούμε σε κάποια από τα πιο γνωστά) και εξερεύνησέ τα.

Απόλαυσε τη γευστική τοπική κουζίνα μαζί με ένα άνετο δωμάτιο με μόλις 50 ευρώ την ημέρα. Μπορείς, επίσης, να περάσεις μέσα από τη ζούγκλα του Ubud, να εξερευνήσεις το Ιερό Δάσος των Πιθήκων και να επισκεφθείς εμβληματικές τοποθεσίες, όπως ο ναός Borobudur και ο κρατήρας Ijen χωρίς να χαλάσεις μια περιουσία. Τσέκαρε, όμως, τους προορισμούς αυτούς και το κόστος τους, προτού ξεκινήσεις το ταξίδι σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.