Unsplash

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΤΙΣ ΓΥΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΡΙΧΕΣ

Οι τρίχες που εγκλωβίζονται στο δέρμα μετά το ξύρισμα ή την αποτρίχωση είναι ένα πρόβλημα από αντιαισθητικό έως και ενοχλητικό, που γυναίκες και άντρες θα χρειαστεί κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουν.

Η «μάχη» ενάντια στην τριχοφυΐα είναι αδυσώπητη και ασταμάτητη! Είτε είσαι γυναίκα είτε άντρας, περνάς σεβαστό χρόνο της ζωής σου με «όπλα» το ξυράφι, το κερί, το τσιμπιδάκι και κρέμες ή αφρούς ξυρίσματος και αποτρίχωσης, για να απαλλαγείς από τις ανεπιθύμητες τρίχες, ώστε να είναι η εμφάνισή σου περιποιημένη και να νιώθεις την επιδερμίδα σου λεία σε εμφανή ή κρυφά σημεία. Το τίμημα όμως είναι συχνά να γυρίζουν οι τρίχες προς τα μέσα και να παγιδεύονται κάτω από την επιδερμίδα σου, προκαλώντας εξόγκωμα αλλά και φλεγμονή, μόλυνση ή ακόμα και ουλή.

Ίσως να νομίζεις ότι οι γυρισμένες τρίχες εμφανίζονται μόνο όταν χρησιμοποιείς ξυράφι. Αυτό δεν είναι αλήθεια: το ξύρισμα –και ειδικά το βαθύ, κόντρα ξύρισμα– ευθύνεται πράγματι περισσότερο για το γύρισμα των τριχών προς τα μέσα, αλλά το ίδιο μπορεί να προκαλέσει η αφαίρεσή τους με κερί ή με τσιμπιδάκι.

Επίσης, όσο πιο χοντρή, σγουρή ή τραχιά είναι η τρίχα σου, αλλά και όσο συχνότερα αφαιρείς τις τρίχες σου (με οποιονδήποτε τρόπο), τόσο πιθανότερο είναι κάποιες να γυρίσουν προς τα μέσα.

iStock

Γιατί οι τρίχες γυρίζουν προς τα μέσα

Ας θυμηθούμε τα πολύ βασικά για την ανατομία της τρίχας. Αυτή αποτελείται από το στέλεχος, το ορατό δηλαδή μέρος της, και από το τριχοθυλάκιο, το οποίο όχι μόνο στερεώνει την τρίχα αλλά λειτουργεί σαν μια ολοκληρωμένη μονάδα παραγωγής, ανάπτυξης και θρέψης των τριχών. Όταν κόψεις ή αφαιρέσεις εντελώς το στέλεχος, τότε ξεκινάει η δημιουργία μιας νέας τρίχας ή το μεγάλωμα της παλιάς, η οποία όμως με την αιχμηρή της άκρη μπορεί να γυρίσει προς τα μέσα και να τρυπήσει το δέρμα.

Γυρισμένες τρίχες μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπο και τον λαιμό (κάτι που αφορά κυρίως στους άντρες που ξυρίζονται συχνά), αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο έχεις τριχοφυΐα και κάνεις αποτρίχωση, όπως οι μασχάλες, τα πόδια, το εφηβαίο, το στήθος, η πλάτη, η μύτη, η κοιλιά και τα οπίσθια. Όπως καταλαβαίνεις, το δέρμα δεν αγαπάει καθόλου τις γυρισμένες τρίχες και προσπαθεί να αποβάλει το «ξένο σώμα» του στελέχους. Το αποτέλεσμα μιας γυρισμένης και εγκλωβισμένης στο δέρμα τρίχας είναι η δημιουργία εξογκωμάτων με ή χωρίς πύον, η ερυθρότητα και ο ερεθισμός του δέρματος, η φαγούρα ή ακόμα και ο πόνος.

iStock

Τα dos & dont’s όταν οι τρίχες γυρίζουν προς τα μέσα

Ας ξεκινήσουμε από τον βασικό κανόνα, που είναι να μην πειράξεις καθόλου τη γυρισμένη τρίχα! Αν περιμένεις μερικές μέρες, το πρόβλημα θα λυθεί από μόνο του. Έτσι θα γλιτώσεις από μια σοβαρότερη φλεγμονή, μόλυνση ή μια ουλή που θα μείνει στο δέρμα… για να σου θυμίζει ότι δεν πρέπει να βιάζεσαι.

Για να ανακουφίσεις τον πιθανό κνησμό ή πόνο, μπορείς να εφαρμόσεις μια ζεστή κομπρέσα για 10 με 15 λεπτά ή μια κορτιζονούχα κρέμα, που θα βοηθήσει τη φλεγμονή να υποχωρήσει. Ακόμα, για να επιταχύνεις τη διαδικασία της επούλωσης, χρησιμοποίησε ένα προϊόν καθαρισμού που περιέχει υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, ένα ήπιο κερατολυτικό συστατικό, ή προϊόντα (καθαρισμού ή ορούς) με χημικούς απολεπιστικούς παράγοντες όπως το γλυκολικό και το σαλικυλικό οξύ. Με αυτό τον τρόπο οι πόροι θα ανοίξουν και θα είναι ευκολότερο να απελευθερωθεί η παγιδευμένη τρίχα και να συνεχίσει φυσικά την ανάπτυξή της.

Στην περίπτωση που η κοκκινίλα και ο πόνος επιδεινωθούν ή το σημείο γεμίσει πύον, κάτι που είναι ένδειξη μόλυνσης, απευθύνσου σε γιατρό για να σου χορηγήσει ένα αποτελεσματικότερο τοπικό σκεύασμα ή αντιβίωση, ή να επέμβει για να απελευθερώσει την τρίχα (αυτό μην το δοκιμάσεις στο σπίτι, γιατί χρειάζεται σωστή αποστείρωση και ακρίβεια!).

iStock

Η σωστή πρόληψη

Επειδή είναι ουτοπικό να σταματήσεις το ξύρισμα και την αποτρίχωση, δοκίμασε κάτι από τα παρακάτω:

  • Άφηνε τις τρίχες να μεγαλώνουν όσο περισσότερο γίνεται προτού τις ξυρίσεις ή τις αφαιρέσεις.
  • Αν υπάρχουν γυρισμένες τρίχες, μην ξυρίζεσαι ή κάνεις αποτρίχωση με άλλη μέθοδο μέχρι να απελευθερωθούν.
  • Φρόντισε να διατηρείς πεντακάθαρα τα ξυραφάκια και τα τσιμπιδάκια με οινόπνευμα, ώστε να μη μεταφέρονται βακτήρια στο δέρμα.
  • Αν χρησιμοποιείς ξυράφι: κάνε έναν καλό καθαρισμό στην περιοχή, νότιζε την καλά με ζεστό νερό, άπλωνε μια κρέμα ή αφρό για να γλιστράει ομαλότερα το ξυράφι, ακολούθα τη φορά των τριχών και απομάκρυνε τις τρίχες από το ξυράφι έπειτα από κάθε πέρασμα. Απόφυγε τα ξυράφια με πολλές λεπίδες, παρόλο που υπόσχονται βαθύτερο ξύρισμα, για να προφυλάσσεις το δέρμα σου από ερεθισμούς και κοψίματα. Άλλαζε τις λεπίδες ή τις κεφαλές του ξυραφιού συχνά. Προτίμησε μια ξυριστική μηχανή.
  • Μετά το ξύρισμα ή την αποτρίχωση, εφάρμοζε ενυδατικές κρέμες ή ορούς με σαλικυλικό, γλυκολικό ή γαλακτικό οξύ, που καλμάρουν την περιοχή και κάνουν απολέπιση, αποτρέποντας τις τρίχες να γυρίσουν προς τα μέσα.
  • Συμφιλιώσου με την τριχοφυΐα σε περιοχές όπου ίσως σε ενοχλεί αισθητικά αλλά δεν χρειάζεται να κάνεις αποτρίχωση κάθε τρεις και λίγο!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.