Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΕΙΣ ΟΤΑΝ ΜΑΘΕΙΣ ΤΟ «ΦΑΡΜΑΚΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ

Είσαι πολλές ώρες στο γραφείο μπροστά από τον υπολογιστή και τα μάτια σου έχουν αρχίσει να χάνουν την πολύτιμη υγρασία τους. Τι μπορείς να κάνεις όταν δεν έχεις μαζί σου σταγόνες; Μια νέα έρευνα έχει τη λύση και είναι πολύ πολύ απλή κι ευχάριστη.

Ίσως συμφωνήσεις κι εσύ ότι το καλό κλίμα στο γραφείο είναι ευλογία για πάρα πολλούς λόγους. Σε αυτή τη λίστα (των λόγων) έρχεται τώρα να προστεθεί άλλο ένα αναπάντεχο δώρο. Το γέλιο, αποφάνθηκαν Κινέζοι επιστήμονες, είναι ίσως περισσότερο ευεργετικό από τις οφθαλμικές σταγόνες για την καταπολέμηση της ξηροφθαλμίας.

Ερευνητές στο Οφθαλμολογικό Κέντρο Zhongshan του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen διεξήγαγαν μια ανατρεπτική έρευνα που διαπίστωσε ότι μια καθημερινή δόση γέλιου είναι εξίσου αποτελεσματική με τα τεχνητά δάκρυα στη θεραπεία αυτής της κοινής πάθησης των ματιών. Εύρημα που όχι μόνο προσφέρει μια οικονομική λύση, εναλλακτική των φαρμάκων, αλλά μπορεί να χαρίσει και μια δόση αληθινής χαράς στη μέρα σου.

Η μελέτη, που διεξήχθη μεταξύ Ιουνίου 2020 και Ιανουαρίου 2021, περιελάμβανε 299 συμμετέχοντες ηλικίας 18-45 ετών με συμπτωματική ξηροφθαλμία. Για να είναι αξιόπιστη, χρησιμοποίησε μια απλή, πλην συγκεκριμένη, άσκηση γέλιου η οποία έπρεπε να εκτελεστεί 4 φορές την ημέρα.

Ξηροφθαλμία: Γέλιο έναντι οφθαλμικών σταγόνων

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκτελέσουν την άσκηση για 8 εβδομάδες, ενώ οι άλλοι μισοί χρησιμοποίησαν τεχνητά δάκρυα (0,1% υαλουρονικού οξέος νατρίου) με την ίδια συχνότητα.

Ξηροφθαλμία και γέλιο
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Η άσκηση γέλιου δεν ήταν ένα απλό χάχανο. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκφωνήσουν συγκεκριμένες φράσεις 30 φορές μέσα σε 5 λεπτά. Ενθαρρύνθηκαν να πάρουν υπερβολικές εκφράσεις προσώπου, ανασηκώνοντας τα ζυγωματικά τους και μισοκλείνοντας τα μάτια τους καθώς τις έλεγαν.

Για να διασφαλιστεί η συνέπεια, οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν μια ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή για κινητά που παρείχε υπενθυμίσεις και τους επέτρεψε να καταγράψουν τις συνεδρίες άσκησής τους. Η ομάδα ελέγχου χρησιμοποίησε την ίδια εφαρμογή για να παρακολουθεί τις εφαρμογές οφθαλμικών σταγόνων.

Τι έδειξε η έρευνα

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική έκδοση The BMJ, είναι εντυπωσιακά. Μετά από 8 εβδομάδες, και οι δύο ομάδες έδειξαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα ξηροφθαλμίας. Η ομάδα άσκησης γέλιου παρουσίασε μείωση κατά 10,5 μονάδες στον δείκτη οφθαλμικής επιφανειακής νόσου (OSDI), μια κλίμακα που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της δυσφορίας των ματιών.

Η ομάδα των τεχνητών δακρύων σημείωσε ελαφρώς μικρότερη βελτίωση, κατά 8,83 μονάδες. Αυτή η διαφορά ήταν στατιστικά ασήμαντη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η άσκηση γέλιου ήταν εξίσου αποτελεσματική με την τυπική θεραπεία.

Το πιο ενδιαφέρον όμως ήταν ότι τα οφέλη της άσκησης γέλιου φάνηκε ότι είχαν μεγαλύτερη διάρκεια. Τέσσερις εβδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας, η ομάδα γέλιου συνέχισε να παρουσιάζει βελτίωση, ενώ τα θετικά αποτελέσματα στην ομάδα των οφθαλμικών σταγόνων άρχισαν να μειώνονται.

Πώς το γέλιο ωφελεί τα μάτια;

Οι ερευνητές έχουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις που βασίζονται σε συγκεκριμένους μηχανισμούς της φυσιολογίας. Το γέλιο προϋποθέτει τη σύσπαση των μυών γύρω από τα μάτια, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της παραγωγής δακρύων. Ταυτόχρονα, βελτιώνει τη λειτουργία των μικροσκοπικών αδένων στα βλέφαρα οι οποίοι παράγουν μια λιπαρή ουσία που προλαμβάνει την εξάτμιση των δακρύων.

Επιπλέον, το γέλιο ενεργοποιεί το αυτόνομο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο παίζει ρόλο στην παραγωγή δακρύων. Τα θετικά συναισθήματα που σχετίζονται με το γέλιο μπορούν έμμεσα να ωφελήσουν την υγεία των ματιών μειώνοντας το άγχος και βελτιώνοντας τη συνολική ευεξία.

Η πρότασή μας για την ξηροφθαλμία

Αυτή η μελέτη έχει κι ένα ακόμη πλεονέκτημα. Δεν χρειάζεται καν να επικυρωθεί από το πέρασμα του χρόνου, ώστε να φτάσουμε στο σημείο που ένας οφθαλμίατρος θα συνταγογραφεί μερικά χάχανα την ημέρα για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας.

Μπορείς να αρχίσεις να τη δοκιμάζεις από σήμερα και να διαπιστώσεις αν όντως ισχύει. Κι αν το κλίμα στο γραφείο το σηκώνει, ακόμη καλύτερα. Ένα καλό αστείο θα παραμερίσει και το εργασιακό στρες!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.