© Stathis Mamalakis

5+1 HIGHLIGHTS ΤΗΣ ART ATHINA 2024

Με τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη ως πυξίδα, τα έργα καλλιτεχνών από 71 γκαλερί συνθέτουν το σύμπαν της φετινής Art Athina. Θα φιλοξενηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, 19–23 Σεπτεμβρίου, πλαισιωμένη από πλούσιες παράλληλες δράσεις – περφόρμανς, ομιλίες, βιντεοπροβολές, εργαστήρια για παιδιά.

Οι σημαντικότερες γκαλερί της Ελλάδας (και 10 από το εξωτερικό) παρουσιάζουν τα έργα των καλλιτεχνών τους στην Art Athina και οι φιλότεχνοι θα σπεύσουν για μία ακόμη φορά να τα απολαύσουν. Φέτος υπάρχει μάλιστα λίγο μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου, καθώς η διοργάνωση διαρκεί μία ημέρα παραπάνω.

Είναι η πέμπτη χρονιά που η μακροβιότερη ελληνική φουάρ –η φετινή είναι η 31η διοργάνωση– φιλοξενείται στο Ζάππειο, σε έναν χώρο που της ταίριαξε πολύ.

Με τον Αντώνη Κούρκουλο ως γενικό διευθυντή της διοργάνωσης και τη Μαριλένα Κουτσούκου που ανέλαβε φέτος τη θέση της Διευθύντριας Ανάπτυξης, η Art Athina μάς επιφυλάσσει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με δράσεις που βγαίνουν ξανά και στον κήπο, με ομιλίες και βιντεοπροβολές, αλλά και ακόμα πιο εξω, φτάνοντας ως την Αίγλη, τον γειτονικό θερινό κινηματογράφο για μεταμεσονύκτιες προβολές.

Art Athina
© Stathis Mamalakis

Τα δικά μας highlights για την Art Athina 2024

1. BlueCycle στον κήπο

Ο κήπος του Ζαππείου Μεγάρου μεταμορφώνεται: αλιευτικός εξοπλισμός που έχει συλλεγεί από τις θάλασσες σε όλη την Ελλάδα από την BlueCycle (μια εταιρία που δίνει ζωή στα πλαστικά απόβλητα της ναυτιλίας και της αλιείας), γίνεται η πρώτη ύλη για αυτό το φιλόδοξο project. Design, βιωσιμότητα και αειφόρος ανάπτυξη πάνε μαζί, με το αποτέλεσμα να είναι άκρως εντυπωσιακό.

2. ArtVolt εφαρμογή

Η εφαρμογή της ArtVolt έρχεται στην Art Athina και μας επιτρέπει να φτιάξουμε στο κινητό μας τη δική μας πινακοθήκη με τα έργα που επιλέξαμε! Μέσω της εφαρμογής, μπορούμε να φωτογραφίζουμε ένα έργο, να μαθαίνουμε πληροφορίες γι’ αυτό και τον καλλιτέχνη που το δημιούργησε, και να το αποθηκεύουμε. Μελλοντικά, μπορούμε επίσης να βρίσκουμε στην εφαρμογή τα νέα των καλλιτεχνών που έχουμε επιλέξει.

Art Athina
Chris Akordalitis, «Bubble gum», 2024. Courtesy Dio Horia
Dio Horia, Chris Akordalitis, «Bubble gum», 2024.

3. Βραβείο Art Athina για νέο καλλιτέχνη

Για τρίτη χρονιά, η Art Athina βραβεύει έναν νέο Έλληνα καλλιτέχνη, ως 45 ετών, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία ατομική έκθεση. Το έπαθλο του νικητή είναι μια ατομική έκθεση στο MOMus–Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, με το οποίο συνεργάζεται η διοργάνωση για την απονομή του βραβείου.

Περσινή νικήτρια είναι η Στεφανία Στρούζα (εκπροσωπείται από την γκαλερί a.antonopoulou.art) και παρουσιάζει αυτές τις μέρες την έκθεσή της στο MOMus–Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (έως τις 13 Οκτωβρίου).

Art Athina
Giorgos Ioannou, «In urgent times», 1973. Courtesy Kalfayan Galleries
Kalfayan Galleries, Giorgos Ioannou, «In urgent times», 1973.

4. Design

Η ενότητα του design θα περάσει κάθε άλλο παρά απαρατήρητη: γκαλερί και σχεδιαστές δημιούργησαν αντικείμενα που διατρέχουν ένα ευρύ φάσμα αισθητικής, συνδυάζοντας παραδοσιακές ελληνικές τεχνικές με τις πλέον σύγχρονες τάσεις του design. Η επιμέλεια είναι του Μάνθου Καλούμενου και της Τίνας Δασκαλαντωνάκη (Mare Studio).

Art Athina
Panos Profitis, «Sharp Scythe», 2023. Courtesy The Breeder / Photo Athanasios Gatos
Panos Profitis, «Sharp Scythe», 2023.

5. Εργαστήρια για παιδιά στην Art Athina

Πάντα ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά τα εργαστήρια για τους μικρούς λάτρεις της τέχνης, φέτος ονομάζονται «Planet Earth» και  στοχεύουν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών. Τα εργαστήρια ζωγραφικής, αρχιτεκτονικής, κολάζ και θεατρικού παιχνιδιού θα «τρέχει» και φέτος –σε πολλές διαφορετικές ώρες– η ομάδα KROMA, σε συνεργασία για πρώτη φορά με την εταιρία Life is For All, με στόχο τη συμπερίληψη παιδιών και εφήβων με μαθησιακές δυσκολίες και νευροαναπτυξιακές ιδιαιτερότητες. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, με ηλεκτρονική προκράτηση.

Nikos Angelidis. Courtesy Skoufa Gallery
Nikos Angelidis.

6. Περφόρμανς

Στην πλατεία έξω από το Ζάππειο, στον κήπο, στα σκαλιά της εισόδου αλλά και περπατώντας σε όλους τους χώρους θα εντοπίσουμε τις 11 περφόρμανς που θα πραγματοποιηθούν, με διάρκεια από 4 λεπτά έως μιάμιση ώρα. Η ελευθερία και η έκφραση των ταυτοτήτων, η οικολογία, η φροντίδα, οι δυναμικές της κοινότητας και οι κρίσεις είναι μερικές από τις θεματικές των περφόρμανς, που φέρουν τον γενικό τίτλο «Happy me, happy we» και θα παρουσιαστούν από την Παρασκευή ως την Κυριακή. Την ενότητα επιμελείται ο Νικόλας Βαμβουκλής μαζί με το Flux Laboratory Athens.

  • Η Art Athina διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, σε παραγωγή της εταιρίας BeBest, και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
  • 19–23 Σεπτεμβρίου, Ζάππειο Μέγαρο (στις 19 Σεπτεμβρίου είσοδος μόνο με προσκλήσεις). Ώρες: 12:00–21:00. Είσοδος: 7– 10 ευρώ. Δείτε περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.