iStock

4 ΒΙΒΛΙΑ + 1 ONLINE ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΠΥ: ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Πώς μπορούμε να στηρίξουμε εμείς οι γονείς στο σπίτι το παιδί μας που έχει διαγνωστεί με ΔΕΠΥ; Τέσσερα βιβλία και ένα online σεμινάριο μας εξηγούν τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας και μας εφοδιάζουν με λύσεις, οργανωμένα προγράμματα και συμβουλές για να τα καταφέρουμε.

Κάθε γονιός που έχει προσπαθήσει να βοηθήσει το μικρό ή μεγαλύτερο παιδί του να διαβάσει μπορεί να πει πως δεν είναι διόλου σπάνιο για εκείνο να μην μπορεί να συγκεντρωθεί και να παραμείνει προσηλωμένο. Μάλλον το αντίθετο! Τα πράγματα, ωστόσο, περιπλέκονται όταν το παιδί έχει ΔΕΠΥ, καθώς, όπως μαθαίνουμε, ο εγκέφαλός του λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο – γι’ αυτό και έχει ανάγκη από διαφορετική προσέγγιση.

Τα βιβλία και το online σεμινάριο που ξεχωρίσαμε δίνουν στους γονείς τα εφόδια για να σταθούν πλάι στο παιδί στο σπίτι –είτε υπάρχει παράλληλα η συνδρομή ειδικού είτε όχι– και να μπορέσουν να το στηρίξουν και να το ενδυναμώσουν τόσο σε σχέση με τις σχολικές του υποχρεώσεις όσο και στην καθημερινότητά του. Διασκεδαστικές κάρτες κιναισθητικών ασκήσεων, ένας οδηγός με συμβουλές για συγκεκριμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί, ένα έξυπνο σύστημα που καλλιεργεί την οργανωτικότητα, ένα παραμύθι για τα μικρότερα παιδιά και ένα αναλυτικό online σεμινάριο μπαίνουν στην φαρέτρα μας και μας βοηθούν.

1. «ΔΕΠΥ: Τι να κάνετε (και τι όχι)»

Η Donatella Arcangeli, παιδοψυχίατρος για παιδιά και εφήβους, έφτιαξε έναν οδηγό ακριβώς όπως θα τον ήθελε ένας πελαγωμένος γονιός. Χωρισμένος σε ενότητες ανάλογα με το θέμα που αναλύει –υπερκινητικότητα, παρορμητικότητα, ελλειμματική προσοχή–, εστιάζει σε αυτά που δυσκολεύουν το παιδί: Κάνει πάντα τα ίδια λάθη; Παίζει με τα υλικά στο γραφείο του; Βρίσκεται στα «σύννεφα»; Χάνει και ξεχνάει αντικείμενα; Για κάθε ζήτημα προσφέρει και ένα πλάνο αντιμετώπισης, με ιδέες για τους γονείς, για τους εκπαιδευτικούς στην τάξη και για συνεργασία μεταξύ των δύο.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει πως είναι σημαντικό να μην ενισχύουμε την αρνητική συμπεριφορά του παιδιού μαλώνοντάς το ή βάζοντάς το τιμωρία. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί ένα εξίσου βοηθητικό βιβλίο της Ιταλίδας ειδικού, που εστιάζει κυρίως σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας («Υπερκινητικότητα, παρορμητικότητα, δυσκολίες συγκέντρωσης και προσοχής: Τι να κάνετε (και τι όχι)»).

2. «P.E.A.C.E. - Πρόγραμμα για την ανάπτυξη της προσοχής»

Το πρόγραμμα «P.E.A.C.E» προσκαλεί το παιδί να παίξει, να κινηθεί, να γελάσει και να χαλαρώσει, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί την ικανότητα συγκέντρωσης αλλά και τις ψυχοκοινωνικές του δεξιότητες. Αποτελείται από 40 ειδικά σχεδιασμένες κάρτες με ευχάριστες, εικονογραφημένες κιναισθητικές ασκήσεις, που όλες μαζί συμπληρώνουν έναν κύκλο προγράμματος διάρκειας 10 εβδομάδων.

Κάθε κάρτα εξηγεί με εικόνες την άσκηση και το παιδί μπορεί μόνο του να διαβάζει και να ακολουθεί τα βήματα. Η ευελιξία της προσοχής, ο έλεγχος του άγχους και της κούρασης, η χαλάρωση και το τέντωμα του σώματος είναι μερικά από τα θέματα στα οποία εστιάζουν με διασκεδαστικό τρόπο οι κάρτες-ασκήσεις.

3. «Το μεθοδικό παιδί»

Τρεις Αμερικανοί επιστήμονες-ερευνητές με μεγάλη εμπειρία με παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες δημιούργησαν ένα σύστημα που διευκολύνει στην οργάνωση, ενώ βοηθά το παιδί να αφομοιώσει τις οδηγίες και να μπορέσει μακροχρόνια να πορευτεί χωρίς υποστήριξη. Δίνουν σημαντικές συμβουλές για το πώς να οργανωθεί ένα παιδί σε σχέση με τα σχολικά του καθήκοντα (πώς να φτιάχνει την τσάντα του, πώς να προγραμματίζει τον χρόνο που χρειάζεται για να διαβάσει ή να ετοιμάσει εργασίες), αλλά και στο σπίτι (πώς να τακτοποιεί τον χώρο του και να αποθηκεύει τα πράγματά του).

Το μεθοδικό παιδί
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Έχουν, επίσης, εφεύρει ένα παιχνιδιάρικο σύστημα με τις «αναποδιές» που μπορεί να συναντήσει ένα παιδί –καθεμιά με το σκίτσο της– και έναν οδηγό για πώς να τις αποφεύγει, που απευθύνεται στο ίδιο το παιδί. «Προχώρα και μη σχεδιάζεις», ο «Κλέφτης του χρόνου», «Ξέχνα το και πήγαινε παρακάτω» είναι τρεις από αυτές.

4. «Ο Βίνσεντ διώχνει τα σύννεφα»

Αυτό το τρυφερό εικονογραφημένο βιβλίο προορίζεται για να το διαβάσουμε μαζί με το μικρό παιδί μας (από 4 ετών) και να μιλήσουμε μαζί του για τη ΔΕΠΥ. Ο Βίνσεντ, ένας μικρός ουρακοτάγκος, ονειροπόλος και εφευρετικός, έχει τόσες ιδέες να χορεύουν μέσα στο κεφάλι του, που δεν είναι λίγες οι φορές που μπλέκει σε μπελάδες. Η φίλη του η Φράνσις έχει όμως μια ιδέα που θα τον βοηθήσει.

Μέρος της σειράς «Σε καταλαβαίνω», το βιβλίο βοηθά το παιδί με διασκεδαστικό τρόπο να κατανοήσει την αξία της οργάνωσης και προτείνει τρόπους για να καταφέρει να συγκεντρωθεί. Η εικονογράφηση είναι της Ναταλίας Καπατσούλια.

Online σεμινάριο: «Τι θα θέλανε τα παιδιά με ΔΕΠΥ να γνωρίζετε και πώς μπορείτε να βοηθήσετε»

Αν δυσκολεύεστε κι εσείς ως ενήλικες να συγκεντρωθείτε και να αφιερώσετε τον χρόνο που χρειάζεται στο διάβασμα ενός βιβλίου, τότε η λύση του online σεμιναρίου έχει έρθει για σας. Η Sharon Saline, κλινική ψυχολόγος με ειδίκευση στη ΔΕΠΥ και συγγραφέας best-seller βιβλίων σχετικά με τη ΔΕΠΥ, μας εξηγεί πώς πραγματικά αισθάνονται τα παιδιά με αυτές τις δυσκολίες και πώς θα ήθελαν τα ίδια να τα βοηθήσουμε.

Μέσα στις δύο ώρες του σεμιναρίου η ψυχολόγος εξηγεί με λόγο άμεσο πώς η ΔΕΠΥ επηρεάζει τις εκτελεστικές λειτουργίες του παιδιού, τις διαφορές στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα αν συνυπάρχουν κι άλλες διαταραχές, και μας αναλύει τη δική της ξεχωριστή προσέγγιση γονεϊκότητας, η οποία βασίζεται στη συμπόνια και τη συνέπεια από την πλευρά των γονιών, και επιτυγχάνει την συνεργασία με το παιδί. Το σεμινάριο έχει ελληνικούς υποτίτλους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.