ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΣΗ ΤΟΥ GLOW DOWN ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
Τι συμβαίνει με όλες τις influencers που αντιστρέφουν τις πλαστικές επεμβάσεις τους, παίρνοντας μαζικά μέρος σε αυτό που αποκαλούν glow down;
Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα μπορούν να το δουν ξεκάθαρα: Από το 2016 περίπου και μετά, εκατομμύρια άνθρωποι άρχισαν να καταφεύγουν σε δερματολόγους και πλαστικούς, με σκοπό να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν πράγματα από το πρόσωπο και το σώμα τους, όχι απλά για να διορθώσουν κάποιο στραβοπάτημα του DNA τους, αλλά με έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο: να θυμίζουν σέξι εκδοχές του πολύ νεότερου εαυτού τους καταλήγοντας, τελικά, να μοιάζουν σαν διαφορετικές εκδοχές του ίδιου προσώπου.
Fillers, μάγουλα φουσκωμένα με υαλουρονικό, χείλη σε μόνιμο duck face, σχεδόν ανύπαρκτες μύτες. Η στρατιά των ομοιόμορφων ανθρώπων πολλαπλασιάστηκε με την έκρηξη των social media, και τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία. Μέχρι πρόσφατα, που από ότι φαίνεται, ο ρους της ιστορίας αυτής πήρε αντίστροφη πορεία και καλωσορίσαμε το glow down.
Η αρχή έγινε με μικρά βήματα, που έφεραν όμως σιγά-σιγά ένα νέο κύμα, το οποίο ολοένα και μεγάλωνε. Στην αρχή, ήταν τα γκρίζα μαλλιά της Άντι Μακντάουελ στο κόκκινο χαλί.
Μετά, η αποκαλυπτική εμφάνιση της Πάμελα Άντερσον στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού, χωρίς μακιγιάζ, αποχαιρετώντας τον «plastic» εαυτό της – ήταν πράγματι αγνώριστη.
Στα 56 της τότε, δήλωνε στις κάμερες πόσο διασκέδασε την επανάστασή της, «γιατί συνειδητοποίησα ότι όλες εμφανίζονταν με εντυπωσιακό μακιγιάζ, οπότε ήθελα να κινηθώ ενάντια στο ρεύμα, για άλλη μία φορά».
Glow down: Δείγμα ωρίμανσης ή άλλη μία τάση;
Είτε μιλάμε για την κοινωνία σαν σύνολο, είτε για μία συγκεκριμένη γυναίκα, το να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, όποια γνώμη και να έχουν οι γύρω σου, είναι δείγμα ψυχικής υγείας. Νύχια, μαλλιά, μακιγιάζ, βαφές, βλεφαρίδες, αποτρίχωση, φρύδια, ακόμη και αυτά τα βασικά που κάνουμε πολλές από μας μέσα στη βδομάδα για να διατηρηθούμε σε ένα στάνταρ που έχουμε στο μυαλό μας, απαιτεί φοβερή ενέργεια, χρόνο και χρήματα.
Η Πάμελα χάρισε το άλλοθι σε όποια γυναίκα είχε κουραστεί να επενδύει στην εμφάνισή της, και πολλές απλά ακολούθησαν όταν είδαν τις πρώτες influencers να υιοθετούν την ίδια προσέγγιση. Το «Skincare is the new makeup» άρχισε να γίνεται το μάντρα της εποχής, ενώ η μία μετά την άλλη, influencers άρχισαν να αναστρέφουν πλαστικές επεμβάσεις, σε μία διαδικασία που ονομάζουν makeunder ή glow down.
Glow down VS. glow up
Ο όρος «glow down» εμφανίστηκε στο Urban Dictionary το 2015 και χρησιμοποιείται σαν αντιστροφή του «glow up». Τι σημαίνει όμως glow up; Εγώ άκουσα για πρώτη φορά την έκφραση από τον προέφηβο γιο μου, όταν μου περιέγραφε τη μεταμόρφωση μίας συμμαθήτριάς του από κάμπια σε πεταλούδα. «Πώς να στο πω; Άνθισε, ομόρφυνε». Έκανε δηλαδή grow up σε εκδοχή glow. Κατάλαβα.
Άρχισα τότε να παρατηρώ όλα αυτά τα «πριν και μετά» βιντεάκια στο TikTok, με πρωταγωνίστριες κορίτσια στην εφηβεία και λίγο μετά. Κορίτσια που κατέγραφαν το ταξίδι τους προς έναν καλύτερο (εμφανισιακά) εαυτό, με στόχο να δεσμευτούν προς τους θεατές τους και να παραμείνουν προσηλωμένες στο στόχο τους.
Απώλεια βάρους, καθημερινή γυμναστική, βελτίωση προσωπικού στιλ, λεύκανση δοντιών, συγκεκριμένη ρουτίνα skincare για την ακμή, αυτά ήταν λίγα από τα πράγματα στη λίστα της Alivia d’Andrea, ενός κοριτσιού που κατέγραψε την πορεία της στο YouTube, σε μία σειρά από βίντεο που ονόμασε Glow Up Diaries. Οι θεατές της την έβλεπαν να τρέφεται μόνο με μπρόκολο, να πιέζει τον εαυτό της παραπάνω από όσο θα έπρεπε, παρ’ όλ’ αυτά, στα comments την προέτρεπαν να συνεχίσει. «Μόνος σου χτίζεις τον εαυτό σου», έλεγε η ίδια σε ένα βίντεο το 2019.
«Κάτω από όλη αυτή την τεμπελιά, τον φόβο, την αμφιβολία, την ανασφάλεια, βρίσκεσαι εσύ». Fast forward λίγα χρόνια μετά, αρχές του 2024, και το ίδιο κορίτσι δηλώνει «How glowing up ruined my life».
«Η “πριν” εκδοχή του εαυτού σου δαιμονοποιείται, γίνεται το πρόβλημα, και το “μετά” απεικονίζει, μέσα από κοινωνικά αποδεκτούς κώδικες (καθαρό δέρμα, λεπτό σώμα), την καλύτερη εκδοχή του εαυτού που φέρεις μέσα σου», λέει. «Είναι σαν ένας ψεύτικος φίλος που σε αγαπά μόνο όταν έχεις χρήματα, κι αυτός ο ψεύτικος φίλος είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Αυτοσαμποτάζ».
Η d’Andrea δεν είναι η μόνη που αποφάσισε να κάνει glow down. Μία στρατιά από influencers καταγράφουν τη δική τους αντίστροφη πορεία, προς τέρψη των θεατών που, από ότι φαίνεται, απολαμβάνουν τα glow downs όσο και τα glow ups. Η YouTuber, Haley Pham, ανέβασε τον περασμένο Μάρτη το glow down ταξίδι της, που δεν ήταν τίποτε άλλο από αφαίρεση των piercings της, την ίδια ώρα που σταμάτησε να βάφει τα μαλλιά της, να κάνει τα νύχια της, να φοράει τις βλεφαρίδες που δεν είχε βγάλει για πέντε (!) χρόνια.
«ΤΟ GLOW DOWN ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΑΝΣΗ, ΕΣΤΙΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ».
Κι ενώ στην Αμερική οι πλαστικοί καταγράφουν ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις αντιστροφής επεμβάσεων, ειδικά στο πρόσωπο (χείλη, fillers) και στο στήθος, η πλαστικός χειρουργός, κα Λαμπρινή Αναγνωστοπούλου, αναφέρει στο OW ότι παρατηρεί μία διαρκώς αυξανόμενη στροφή προς την υπερβολή, στην οποία η ίδια είναι αντίθετη, ειδικά σε νεαρές ηλικίες. Φαίνεται ότι η παρά την παγκοσμιοποίηση του internet, για κάποιον λόγο η τάση του glow down αργεί ακόμη να φτάσει στην Ελλάδα.
Mία από τα ίδια;
Πολλοί ψυχολόγοι θεωρούν ότι το glow down είναι απλά η άλλη όψη του νομίσματος, αφού ακόμη η ζωή μας καθορίζεται από τη θέση μας στο χρηματιστήριο αξιών της εικόνας μας. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει αρκετή πληροφόρηση εκεί έξω για το πώς θα γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου εσωτερικά, παρά μόνο μέσω εξωτερικών, ορατών στόχων. Μήπως επειδή κάτι τέτοιο δεν θα είναι εμπορεύσιμο; Στην εποχή που υπάρχουμε, φλερτάρουμε, χτίζουμε ή στηρίζουμε φιλίες και καριέρες μόνο online, μέσω της δισδιάστατης εικόνας μας, μήπως τελικά η εστίαση στο έξω μας είναι αναπόφευκτη;
Σε άρθρο του 2023, ο Economist υποστηρίζει ότι το να χάσει μία γυναίκα βάρος μπορεί να ανεβάσει τον μισθό της όσο περίπου κι ένα μεταπτυχιακό! Στην καλύτερη περίπτωση, το glow down είναι η επιστροφή στο τι έχει σημασία για εμάς τους ίδιους. Είναι το χτίσιμο μίας υγιούς σχέσης με τον ίδιο μας τον εαυτό κι όχι το καθ’ εικόνα handle μας στα social media. Είναι ωρίμανση, είναι εστίαση προς τα μέσα. Και μόνο εκεί γίνεται η πραγματική δουλειά.
Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.
Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.