iStock

ΚΑΝΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΤΗΝ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑ

Αν υποφέρεις από αιμορροϊδοπάθεια, αυτές οι μικρές (αλλά σημαντικές) αλλαγές στην καθημερινή σου ρουτίνα θα σε βοηθήσουν.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: αιμορροΐδες έχουμε όλοι, αφού αποτελούν φυσιολογικό ιστό της περιοχής του πρωκτού. Συγκεκριμένα, πρόκειται για αιμοφόρα αγγεία, αρτηρίες και φλέβες που σε συνδυασμό με τον σφιγκτήρα συμβάλλουν στην εγκράτεια των κοπράνων. Αυτό που δεν έχουμε όλοι είναι αιμορροϊδοπάθεια, μία συχνή νόσο που μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς και οφείλεται στη συμφόρηση και διόγκωση του συγκεκριμένου ιστού.

Στα συνήθη συμπτώματά της περιλαμβάνονται η αιμορραγία, η φαγούρα, ο πόνος, η αποβολή βλέννης, το αίσθημα ατελούς αφόδευσης κ.ά. Η χειρουργός παχέος εντέρου Arielle Kanters αναφέρει σε άρθρο της μερικά απλά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις, προκειμένου να τα αποφύγεις ή να τα περιορίσεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, φρόντισε να επισκεφτείς τον γιατρό σου, ιδίως αν χειροτερέψουν.

1. Πηγαίνεις στην τουαλέτα όταν πρέπει;

Μπορεί να ακούγεται ευνόητο, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγνοούν τις ανάγκες του σώματός τους. Αν ανήκεις στην κατηγορία αυτή, καλό είναι να γνωρίζεις ότι τα κόπρανα μπορεί να γίνουν σκληρά και στεγνά. Το γεγονός αυτό καθιστά πιο δύσκολη τη διέλευσή τους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει και το να πιέζεσαι να πας τουαλέτα όταν δεν νιώθεις την ανάγκη.

αιμορροΐδοπάθεια
iStock

2. Το μπάνιο δεν είναι αναγνωστήριο

Πόσο χρόνο περνάς μέσα στο μπάνιο; Αν στην τουαλέτα έχεις στοίβες με περιοδικά ή βιβλία, φρόντισε να τα μεταφέρεις σε άλλο δωμάτιο. Φρόντισε, επίσης, να μην κουβαλάς μαζί σου το τηλέφωνο για να χαζεύεις σε Instagram και TikTok. Όσο περισσότερο χρόνο περνάς στην τουαλέτα, τόσο πιο πιθανό είναι να… ζορίσεις το έντερό σου. Επίσης, η καθιστή θέση ασκεί επιπλέον πίεση στα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής. Και οι δύο αυτοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορροϊδοπάθειας.

3. Επανεξέτασε τη διατροφή σου

Η διατροφή που ακολουθείς παίζει σημαντικότατο ρόλο στην υγεία του εντέρου σου. Για παράδειγμα, η έλλειψη φυτικών ινών είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες δυσκοιλιότητας και ως γνωστόν η δυσκοιλιότητα αποτελεί παράγοντα κινδύνου αιμορροϊδοπάθειας. Αυτό που χρειάζεσαι στην περίπτωση αυτή είναι η προσθήκη περισσότερων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης στο πιάτο σου. Έτσι, τα κόπρανα θα γίνουν πιο μαλακά, με αποτέλεσμα να γίνεται ευκολότερα η αποβολή τους. Αν χρειάζεσαι βοήθεια στο διατροφικό κομμάτι, μπορείς να επισκεφτείς έναν ειδικό.

αιμορροΐδοπάθεια
iStock

4. Μην ξεχνάς την άσκηση

Ένας καθιστικός τρόπος ζωής επηρεάζει αρνητικά όλες τις λειτουργίες του οργανισμού σου. Από την άλλη, η μέτρια άσκηση βοηθά στη βελτίωση ή στην πρόληψη πολλών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αιμορροϊδοπάθειας. Όσον αφορά την υγεία του εντέρου, η άσκηση βελτιώνει την κινητικότητά του, κάτι που με τη σειρά του σε βοηθά να αποφύγεις τη δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, φρόντισε να αποφύγεις ασκήσεις που αυξάνουν την κοιλιακή πίεση, όπως τα καθίσματα με πολλά βάρη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.