iStock

5 ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ Η ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ

Τη χαμηλή τεστοστερόνη δεν τη μαρτυρά μόνο η πεσμένη σου λίμπιντο, μα και ορισμένες λιγότερο διακριτές αλλαγές στη σωματική και ψυχική σου κατάσταση.

Την τεστοστερόνη, την κύρια ανδρική ορμόνη που παράγεται στους όρχεις, δεν τη χρειάζεσαι μόνο στην αρχή της εφηβείας σου, καθώς χάρη σε αυτή αναπτύσσονται το πέος, οι όρχεις και τα υπόλοιπα ανδρικά χαρακτηριστικά σου (π.χ. η τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα). Η παραγωγή της είναι απαραίτητη και στην πορεία της ζωής σου: Χάρη στην τεστοστερόνη δημιουργούνται οι μύες και οι ιστοί, υποστηρίζεται η αναπαραγωγική ικανότητα, ενεργοποιείται η διάθεση για σεξ (λίμπιντο), ενώ η ορμόνη αυτή συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και σπέρματος.

Αν δεν βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί να εμφανιστούν μια σειρά από ενοχλητικά έως σοβαρά προβλήματα, που θα δυσκολέψουν σημαντικά τη ζωή σου:

  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Μειωμένη μυϊκή μάζα
  • Τριχόπτωση
  • Διαταραχές ύπνου
  • Κατάθλιψη
  • Οστική απώλεια
  • Υπογονιμότητα

Τι σημαίνει, όμως, «φυσιολογικά επίπεδα» και ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι η τεστοστερόνη σου είναι στα τάρταρα;

5 σημάδια ότι η τεστοστερόνη σου είναι στα τάρταρα
iStock

Πώς θα καταλάβεις ότι η τεστοστερόνη σου είναι σε φυσιολογικά επίπεδα

Δεν πρόκειται μόνο για κάποια φυσιολογική τιμή στις εξετάσεις αίματος: «Το κατά ποσό η τεστοστερόνη σου είναι φυσιολογική έχει να κάνει κυρίως με τα συμπτώματά σου», λέει σε άρθρο ο ουρολόγος-σεξολόγος Paul Gittens. «Υπάρχουν κάποιες τιμές πολύ υψηλής ή πολύ χαμηλής τεστοστερόνης (π.χ. 240-950 ng/dl για τους άνω των 19 ετών), όμως η ενδιάμεση διαβάθμιση είναι μεγάλη. Επιπλέον, δεν απαιτείται πάντα κάποια θεραπεία. Δηλαδή, υπάρχουν άντρες με χαμηλά νούμερα που νιώθουν απολύτως καλά. Το πώς νιώθεις είναι που έχει μεγαλύτερη σημασία».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «η χαμηλή τεστοστερόνη έχει κάποια δυσάρεστα συμπτώματα: Μειωμένη όρεξη για σεξ, απώλεια μυϊκής μάζας, πεσμένη διάθεση, μειωμένη ενέργεια». Αν δεν παρουσιάζεις κάποιο από αυτά, δεν έχεις λόγο να προβληματίζεσαι.

Επιπλέον, λάβε υπ’ όψιν πως τα επίπεδα τεστοστερόνης αρχίζουν ούτως ή άλλως να πέφτουν μετά τα 30, ενώ παρουσιάζουν διακύμανση και κατά τη διάρκεια της ημέρας (συνήθως είναι υψηλότερα το πρωί).

5 σημάδια ότι η τεστοστερόνη σου είναι στα τάρταρα
iStock

Πώς θα καταλάβεις ότι η τεστοστερόνη σου είναι στα τάρταρα

Αν παρατηρείς συμπτώματα που σε ανησυχούν, μπορεί πράγματι να υποφέρεις από ανεπάρκεια τεστοστερόνης, μία παθολογική κατάσταση που απαιτεί συγκεκριμένη θεραπεία. Ο καθηγητής ουρολογίας Darshan Patel, M.D. του University of California San Diego αναφέρει ποια από αυτά μπορεί να υποδηλώνουν κάτι τέτοιο. Διευκρινίζει πως δεν αποτελούν από μόνα τους απόδειξη ότι η τεστοστερόνη σου είναι χαμηλή. Είναι, όμως, μια πρώτη ένδειξη που έχει νόημα να σε οδηγήσει στον ουρολόγο για περαιτέρω εξετάσεις και πιθανώς τη χορήγηση κάποιας θεραπείας ή τη σύσταση αλλαγών στον τρόπο ζωής σου (π.χ. περισσότερη άσκηση, απώλεια βάρους, περισσότερο ύπνο, μείωση του στρες και υγιεινή διατροφή).

1. Πεσμένη λίμπιντο και στυτική δυσλειτουργία

Η έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης είναι το πιο συχνό σύμπτωμα χαμηλής τεστοστερόνης. Οι άνδρες που το βιώνουν δεν έχουν όρεξη ούτε να αυνανιστούν, ενώ έχουν λιγότερες φαντασιώσεις και ερωτικά όνειρα. «Οι περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη σεξουαλική επιθυμία, συμπεριλαμβανομένης της αμυγδαλής, είναι γεμάτες με υποδοχείς τεστοστερόνης. Η ορμόνη αυτή χωράει μέσα τους σαν το κλειδί στην κλειδαριά, ενεργοποιώντας τους άμεσα. Χωρίς αυτήν, χάνεις ένα κρίσιμο βήμα στη διαδικασία ενεργοποίησης», λέει σε άρθρο ο χειρουργός-ουρολόγος S. Adam Ramin.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ανδρών –αν και όχι σε όλες– η χαμηλή τεστοστερόνη οδηγεί σε στυτική δυσλειτουργία και σε αδυναμία οργασμού. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες καταστάσεις, όπως καρδιοπάθειες, παχυσαρκία και διαβήτης.

2. Συρρίκνωση μυών

Η άφθονη τεστοστερόνη βάζει το σώμα σου σε μια αναβολική κατάσταση ή μία κατάσταση μυϊκής δόμησης, βοηθώντας το να παράγει και να συγκεντρώνει πρωτεΐνες που σχηματίζουν τα δομικά στοιχεία της άλιπης μάζας (των μυών). Όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης πέφτουν, στο σώμα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: γίνεται καταβολικό, διασπώντας τον μυϊκό ιστό αντί να τον χτίζει. Αυτό είναι κάτι που θα το καταλάβεις αν δυσκολεύεσαι π.χ. με τα βάρη στο γυμναστήριο, και στην πορεία από την εξωτερική σου εικόνα.

3. Το πέος μικραίνει, η κοιλιά μεγαλώνει

Όχι, δεν φαίνεται μικρότερο το πέος επειδή η κοιλιά μεγαλώνει. Έχει να κάνει με τους ιστούς στο πέος, το όσχεο και τους όρχεις, που ατροφούν ή συρρικνώνονται όταν η ροή της τεστοστερόνης δεν είναι σταθερή, λέει ο Dr Ramin. Ως εκ τούτου, το πέος μπορεί να μειωθεί σε μήκος και περιφέρεια, ενώ μπορεί να συρρικνωθούν και οι όρχεις. «Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης δεν επαναφέρει τον όγκο στους όρχεις, αλλά μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην επαναφορά του πέους», συμπληρώνει ο ίδιος.

5 σημάδια ότι η τεστοστερόνη σου είναι στα τάρταρα
iStock

Όσο για την κοιλιά, έρευνες κάνουν λόγο για έναν φαύλο κύκλο. «Η χαμηλή τεστοστερόνη μειώνει τη διάθεσή σου να βγεις έξω και να κάνεις πράγματα, με αποτέλεσμα να παίρνεις βάρος. Όσο παίρνεις βάρος, μια περίπλοκη αλληλεπίδραση ορμονών και ενζύμων λαμβάνει χώρα που μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης σου», αναφέρει σε άρθρο ο οστεοπαθητικός William Nall.

4. Το μυαλό «θολώνει», η διάθεση χαλάει

Άτομα με χαμηλή τεστοστερόνη συχνά αναφέρουν δυσκολίες στη σκέψη και τη μνήμη, καθώς η ορμόνη δεν φτάνει στους απαραίτητους υποδοχείς αυτών των λειτουργιών στον εγκέφαλο. Την ίδια ώρα, οι «άδειοι» αυτοί υποδοχής ρίχνουν και τη διάθεση, οδηγώντας σταδιακά το άτομο ακόμα και στην κατάθλιψη. Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, η κατάθλιψη μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα των όρχεων να παράγουν τεστοστερόνη, κάνοντας τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

5 σημάδια ότι η τεστοστερόνη σου είναι στα τάρταρα
iStock

5. Τα οστά αδυνατίζουν, τα μαλλιά πέφτουν

Οι ζωντανοί ιστοί στο σώμα, όπως τα οστά και το τριχωτό, έχουν την ιδιότητα να διασπώνται και να ξαναχτίζονται διαρκώς. Όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης πέφτουν, τα οστά τραυματίζονται πιο εύκολα από ό,τι προλαβαίνει το σώμα να τα επιδιορθώσει. Έτσι, ένας άνδρας μπορεί να παρουσιάσει οστεοπόρωση ή να υποφέρει πιο συχνά από κατάγματα.

Αντίστοιχα, μπορεί να παρατηρήσει ότι οι τρίχες στο κεφάλι μα και το σώμα δεν μεγαλώνουν πια με την ίδια ταχύτητα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.