iStock

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΓΥΜΝΑΖΕΣΑΙ;

Με ανάρτησή της στο Tik Tok μια νευρολόγος εξηγεί τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν δεν γυμνάζεσαι και γιατί πρέπει να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου.

«Λόγω της δουλειάς μου ένα πράγμα με ανησυχεί πολύ: Η σταδιακή... εξασθένηση της Αμερικής. Δεν μιλώ για κάποιου είδους υπαρξιακή ή ηθική κρίση, αλλά για τη μυϊκή αποδυνάμωση που συνδέεται με την υγεία του εγκεφάλου πολύ περισσότερο από ότι οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν», αναφέρει σε βίντεο που ανάρτησε στο TikTok η νευρολόγος Kim Johnson Hatchett.

Όπως λέει, οι ασθενείς της συχνά παραπονιούνται για προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην κινητικότητά τους, αλλά όταν τους ρωτά αν γυμνάζονται ή αν δραστηριοποιούνται με κάποιον τρόπο εκείνοι απαντούν πως δεν αθλούνται καθόλου. Στην πραγματικότητα δεν συνειδητοποιούν τη σύνδεση μεταξύ της αδυναμίας που νιώθουν στο σώμα τους και της έλλειψης άσκησης. Αυτό που σίγουρα πολλοί δεν φαντάζονται είναι το ότι η έλλειψη άσκησης επηρεάζει δραματικά τον εγκέφαλό τους.

Πώς βλάπτεις τον εγκέφαλο σου όταν δεν γυμνάζεσαι
iStock

Πώς βοηθάς τον εγκέφαλο σου όταν γυμνάζεσαι

Πάρα πολλοί άνθρωποι θέλουν και προσπαθούν να εντάξουν την άσκηση στη ζωή τους. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τις αυξημένες απαιτήσεις κάνει δύσκολο το να βρουν χρόνο για γυμναστική. Αν και βρίσκεται σε κάθε λίστα με resolutions, η ώρα της άσκησης συνεχώς αναβάλλεται. Όπως αναφέρει η Hatchett, «αυτό που ονειρεύονται οι περισσότεροι ασθενείς μου είναι η ώρα που θα ξαπλώσουν στον καναπέ για να δουν Netflix. Κανείς δεν σκέφτεται να παρακολουθήσει την αγαπημένη του σειρά κάνοντας διάδρομο».

Κάθε φορά που γυμνάζεσαι εκκρίνεται ο παράγοντας ανάπτυξης νεύρου (Nerve Growth Factor), ένα πεπτίδιο που ευθύνεται για τη ρύθμιση των νευρώνων στον εγκέφαλο. Το συγκεκριμένο πεπτίδιο ενισχύει τη μυελίνη, το νευροπροστατευτικό περίβλημα που βοηθά τις νευρικές ίνες να μεταφέρουν γρήγορα και αποτελεσματικά τα ερεθίσματα και το οποίο εκφυλίζεται με την ηλικία.

Τα οφέλη της αερόβιας άσκησης

Η αερόβια άσκηση ενισχύει την κυκλοφορία στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη γνωστική ικανότητα. Ακόμη και λίγη ώρα καθημερινής άσκησης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Επιπλέον, όταν ξεκινάς ένα νέο άθλημα ή όταν εκτελείς νέες ασκήσεις, ο εγκέφαλος δημιουργεί νέες συνάψεις, που δυναμώνουν και εγκαθιδρύονται με κάθε επανάληψη.

Αν θες να έχεις γερά δόντια, τα βουρτσίζεις καθημερινά. Έτσι, αν θες να διατηρήσεις την κινητικότητά σου και τη γνωστική σου ικανότητα, πρέπει να βάλεις την καθημερινή άσκηση στη ζωή σου. Μετά την ηλικία των 50 ετών η μυϊκή μάζα ενός ανθρώπου μειώνεται κατά 1-2% ετησίως, ενώ μετά τα 60 η ετήσια μείωση αυξάνεται στο 3%. Κι αν σκέφτεσαι ότι είσαι πολύ νέος για να σε αφορούν όλα αυτά, δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι που δυσκολεύονται. Μπορεί να είσαι ένας από αυτούς που δεν αντέχουν να ανέβουν τα σκαλιά του μετρό, όταν οι κυλιόμενες έχουν χαλάσει.

Πώς βλάπτεις τον εγκέφαλο σου όταν δεν γυμνάζεσαι
iStock

Ευτυχώς, αυτή η φθίνουσα πορεία είναι αναστρέψιμη, αν στα 30 ή στα 40 κάνεις κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά σου και βάλεις στη ζωή σου 25 με 30 λεπτά οποιασδήποτε μορφής άσκησης και 30 λεπτά ασκήσεων ενδυνάμωσης 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Μπορείς να ξεκινήσεις με βασικές κάμψεις δικεφάλου με βάρη των 2 κιλών ή απλά να κάνεις μερικά καθίσματα.

Η αλλαγή που θα δεις στη ζωή σου

«Με το που βάζουν την άσκηση στη ζωή τους οι ασθενείς επιστρέφουν διανοητικά πιο διαυγείς και με μεγαλύτερη διάθεση για ζωή. Αυτό συνέβη στην περίπτωση μιας 80χρονης ασθενούς που ξεκίνησε μαθήματα χορού», τονίζει η Hatchett.

Εντάσσοντας μερικές ασκήσεις στο ημερήσιο μας πρόγραμμα, μπορούμε να επηρεάσουμε την διαδικασία της γήρανσης. Το να χάνεις την ζωτικότητα και την κινητικότητά σου καθώς μεγαλώνεις δεν είναι μονόδρομος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.