ΒΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ COMFORT ZONE ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕΙΣ
Έχεις τη δυνατότητα να χαρίσεις στον εαυτό σου μια ευκαιρία: Να βγεις από το comfort zone σου και να μπεις στη ζώνη της εξέλιξης, για να νιώσεις πιο πλήρης.
Οι άνθρωποι έχουμε ένα δώρο στα χέρια μας, που συχνά δεν το συνειδητοποιούμε ή δεν το αξιοποιούμε όσο θα έπρεπε: τη δυνατότητα να επιλέγουμε. Να επιλέγουμε την εξέλιξή μας. Να επιλέγουμε την αφοσίωσή μας σε κάτι νέο και να δεσμευόμαστε σε αυτό. Να επιλέγουμε να είμαστε το κίνητρο για τον ίδιο μας τον εαυτό.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το γνωστό σε όλους μας comfort zone. Είναι η ζώνη μέσα στην οποία νιώθουμε ασφάλεια και άνεση, καθώς θεωρούμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε κανέναν κίνδυνο, κανέναν δαίμονα.
Πόσο αληθινή, όμως, είναι αυτή η εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας; Μάλλον καθόλου, γιατί στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο στη ζωή μας. Στην καθημερινότητά μας, υπάρχουν εκατοντάδες πράγματα μας που δεν μπορούμε να ελέγξουμε ή να προβλέψουμε.
Τα όρια του comfort zone
Ένα σημαντικό βήμα για να προσπαθήσουμε να βγούμε έξω από το comfort zone μας είναι να καταγράψουμε όλα όσα μας αγχώνουν και λειτουργούν ανασταλτικά στην εξέλιξή μας. Δηλαδή, μια άσκηση αυτο-παρατήρησης.
Η ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ, ΓΙΑΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟ.
Η ρουτίνα μας, που σχετίζεται άμεσα με το comfort zone, είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς δεν θα θέλαμε να πειράξουμε, δεν θα θέλαμε να θίξουμε. Όμως, δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε πάντα τα άκρα. Δεν είναι πάντα απαραίτητο να υπάρχει είτε το comfort zone μας είτε το άλλο άκρο. Στη ζωή μας χρειάζεται να υπάρχει αρμονία, ισορροπία.
Η ζώνη του φόβου
Βγαίνοντας έξω από τη ζώνη της άνεσής μας, θα αντιμετωπίσουμε τη ζώνη του φόβου. Μια ζώνη, δηλαδή, που χαρακτηρίζεται από την αυτο-αμφισβήτηση, από τις δικαιολογίες προς τον εαυτό μας και από την επίδραση της κριτικής των άλλων, την οποία συχνά φοβόμαστε.
Στην πραγματικότητα, σε αυτή τη ζώνη είμαστε πιο ευάλωτοι στο άγχος μας και σε αγχογόνες καταστάσεις. Συχνά σε αυτή τη ζώνη οι άνθρωποι αμφισβητούν τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους, μπορούν να ακυρώσουν την προσπάθειά τους λόγω του έντονου άγχους ή, αντίθετα, μπορούν να επιλέξουν να συνεχίσουν.
Η ζώνη της εξέλιξης
Τελικός στόχος; Η εξέλιξη. Μια ζώνη στην οποία οι άνθρωποι νιώθουν ότι αναζητούν τον σκοπό τους, μια ζώνη στην οποία χτίζουν την ψυχική τους ανθεκτικότητα, θέτουν στόχους και κατακτούν μικρά και μεγάλα πράγματα στη ζωή τους.
Η αλλαγή δεν είναι εύκολη, γιατί δεν έχουμε μάθει να δοκιμάζουμε, και γιατί λειτουργεί σαν απειλή για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, δηλαδή τον στρεσάρει.
Όμως, πόσο υπέροχο είναι να δεσμευτούμε στην κατάκτηση των ονείρων και των στόχων μας! Και να αφοσιωθούμε με αργά βήματα στην αντιμετώπιση όλων όσα μας καθιστούν δυσλειτουργικούς.
Έχεις πάντα, λοιπόν, τη δυνατότητα να ζεις στο comfort zone σου.
Έχεις πάντα τη δυνατότητα να τρως το comfort food σου.
Έχεις πάντα τη δυνατότητα να καταβροχθίζεις το φαγητό σου μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, γιατί σκέφτεσαι ότι δεν προλαβαίνεις, και να μην θέλεις καν να μάθεις τι θα πει mindful eating.
Έχεις πάντα τη δυνατότητα να δικαιολογείς τον εαυτό σου, που δεν προλαβαίνει να κάνει σωματική άσκηση.
Έχεις πάντα τη δυνατότητα να μένεις στην ίδια θέση εργασίας και να μην στέλνεις βιογραφικό για τη θέση των ονείρων σου.
Έχεις πάντα τη δυνατότητα να επιλέγεις μόνο ταξίδια και δραστηριότητες μέσα στο comfort zone σου και να κοιτάζεις με δέος τους άλλους που αντιμετωπίζουν τους φόβους τους.
Έχεις πάντα τη δυνατότητα να μην ακούς ούτε ένα podcast και να μην διαβάζεις ούτε ένα βιβλίο.
Έχεις πάντα τη δυνατότητα να μην λες στην κοπέλα ή στο αγόρι που σου αρέσει μια όμορφη κουβέντα, αφού σκέφτεσαι –ή, καλύτερα, θεωρείς δεδομένο– ότι δεν θα γύριζε ποτέ να σε κοιτάξει.
Έχεις πάντα όμως και τη δυνατότητα να χαρίσεις στον εαυτό σου ένα δώρο, μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία ζωής: να βγεις έξω από το comfort zone σου, εξελίσσοντας εσένα.
#choose_wisely
Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, M.Sc., Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής, εξειδικευμένη στη Γνωσιακή και στη Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.