Unsplash Rafael Leao

3 ΦΟΒΟΙ ΠΟΥ ΣΕ ΚΡΑΤΑΝΕ ΠΙΣΩ 

Όταν οι φόβοι υποχωρούν, η διάθεση βελτιώνεται. Ακολούθησε αυτούς τους πρακτικούς τρόπους για να ξεπεράσεις 3 φόβους που συνήθως σε κρατάνε πίσω.

Ο φόβος είναι ένα από τα πιο συχνά συναισθήματα. Πανανθρώπινο, χρήσιμο, αλλά και καθηλωτικό. Από τη μία μας βοηθά να προφυλαχθούμε από τυχόν κινδύνους, από την άλλη, όταν το «παρακάνει» –και το παρακάνει συχνά– μας κρατάει πίσω. 

Ο φόβος είναι μια φυσική, αυθόρμητη απόκριση σε οτιδήποτε καινούργιο. Προτού έρθουμε αντιμέτωποι με μια πρόκληση, με μια αβεβαιότητα στη ζωή μας είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθανόμαστε φόβο. Συχνά τότε ακούμε ως συμβουλή: Μη φοβάσαι! Τόλμα το! Μοιάζει σα να μας προτρέπουν να μην γελάσουμε, βλέποντας κάτι ξεκαρδιστικό. 

Οι φόβοι και οι φοβίες έχουν γίνει αντικείμενο πολλών επιστημονικών μελετών και έχουν καθίσει στην πολυθρόνα του ψυχοθεραπευτή αρκετούς ανθρώπους. Ο φόβος για το μέλλον, ο φόβος για την κριτική των άλλων, ο φόβος για την υγεία, ακόμη και ο φόβος για τις βελόνες είναι υπαρκτές καταστάσεις, που καθόλου δεν πρέπει να υποτιμάμε. Θεωρίες και μελέτες έχουν γραφτεί πολλές. Αντίστοιχα, έχουν στηθεί και θεραπευτικές προσεγγίσεις. 

Πλην όμως σε αυτό εδώ το άρθρο θα αντιμετωπίσουμε τον φόβο –για την ακρίβεια τους 3 συνηθέστερους φόβους που μας κρατάνε πίσω– πολύ πρακτικά. Η Nataly Kogan, coach Συναισθηματικής Ευεξίας, προτείνει μερικές ιδέες που έχει δει να δουλεύουν από την πρακτική της εμπειρία με τους πελάτες της. 

1. Ο φόβος της αποτυχίας

Έρχεται συνήθως μαζί με την πρόκληση να αναλάβουμε κάτι εντελώς καινούργιο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξέρουμε εκ των προτέρων αν θα τα καταφέρουμε. Έχει όμως πράγματι τόσο μεγάλη σημασία; 

Ξεπέρασε τους φόβους σου
Unsplash Maxwell Nelson

Αν εστιάσουμε στις στρεσογόνες και αρνητικές σκέψεις, θα μας μείνει ελάχιστη ψυχική ενέργεια για να επενδύσουμε στον στόχο μας. Για να ξεπεράσουμε αυτόν τον φόβο, η Kogan προτείνει να συνδεθούμε με την αίσθηση του σκοπού πίσω από το οποιοδήποτε εγχείρημα και, πιο συγκεκριμένα, να αναρωτηθούμε:

– Πώς αυτή η πρόκληση με βοηθάει να πλησιάσω τον στόχο μου;

Δείτε το νέο εγχείρημα ως κάτι πιο «μικρό» από ό,τι νομίζετε ότι είναι. Αντιμετωπίστε το ως ένα σκαλοπάτι που θα σας φέρει πιο κοντά σε κάτι μεγαλύτερο το οποίο επιδιώκετε στη ζωή. Για παράδειγμα, το καινούργιο αντικείμενο σε μια δουλειά μπορεί να είναι το μέσο για να εργάζεστε περισσότερες ώρες από το σπίτι, πράγμα το οποίο χρειάζεστε. 

– Πώς αυτή η πρόκληση μπορεί να βοηθήσει τη ζωή κάποιου άλλου;

Η ερώτηση αυτή έχει να κάνει με τη νοηματοδότηση και την αίσθηση προσφοράς. Όταν νιώθουμε πως προσφέρουμε στους άλλους με κάποιον τρόπο, έχουμε μεγαλύτερο και ισχυρότερο κίνητρο να ενεργήσουμε. 

2. Ο φόβος να μην απογοητεύσουμε τους άλλους

Ένας πολύ συνηθισμένος φόβος ο οποίος μας πισωγυρίζει στην εποχή που ήμασταν παιδιά. Πόσο καθοριστική ήταν τότε η άποψη των «σημαντικών άλλων», των γονιών και των δασκάλων μας, για εμάς; 

Μόνο που τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Τώρα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι: Πρώτον, δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου και κανείς δεν ασχολείται στην πραγματικότητα με το τι θα πετύχουμε εμείς, όσο με το τι θα πετύχει ο ίδιος. Δεύτερον, οι γονείς μας δεν ήθελαν κάτι παραπάνω από το να είμαστε ευτυχισμένοι. Με αυτά υπόψη: 

– Αφιερώστε λίγο χρόνο για να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας

Ρίξτε το βάρος από τους άλλους στον εαυτό σας. Ρωτήστε τον ποιοι είναι οι δικοί του στόχοι και –κυρίως– τι σημαίνει επιτυχία και αποτυχία για εσάς. Έτσι, θα καταλάβετε ότι μικρή σημασία έχει η γνώμη των άλλων ή οι προσδοκίες που θεωρείτε ότι έχουν από εσάς. 

Ξεπέρασε τους φόβους σου
iStock

3. Ο φόβος μήπως δεν είμαστε αρκετά καλοί

Δεν είναι ακριβώς ίδιος με τον φόβο της αποτυχίας. Εδώ ρίχνουμε βάρος στα μειονεκτήματά μας, θεωρώντας ότι είναι τόσα και τέτοια, που θα φανούμε ανεπαρκείς. 

Τέτοιος φόβος είναι οι ακόλουθες σκέψεις: «Για να εργαστώ στις δημόσιες σχέσεις, πρέπει να είμαι επικοινωνιακός κι εγώ δεν είμαι», «Δεν είμαι καλός στα Μαθηματικά, άρα δεν θα πάω στο μάθημα της Ρομποτικής. Δεν είναι για μένα». Για να τον αντιμετωπίσετε, αναρωτηθείτε: 

– Είναι αληθινή αυτή η σκέψη;

Τις περισσότερες φορές οι σκέψεις μας συνδέονται στενά με τις πεποιθήσεις μας και δεν έχουν να κάνουν με γεγονότα. Αν μπορέσουμε και διεισδύσουμε σε αυτή την ερώτηση και την απάντησή της, θα διαπιστώσουμε ότι μάλλον δεν ισχύει. 

– Τι θα κερδίσω πιστεύοντας ότι δεν είμαι καλός;

Στην πραγματικότητα αυτό που έχουμε να απαντήσουμε είναι το πώς μπορεί να μας βοηθήσει αυτή η πεποίθηση να πετύχουμε τους νέους μας στόχους. Προσπαθήστε να απαντήσετε πολύ στοχευμένα και όχι θεωρητικά και θα δείτε ότι μόνο να σας εμποδίσει μπορεί αυτή τη σκέψη. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.