iStock

ΜΗΠΩΣ Η ΚΡΥΟΣΑΟΥΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΣΟΥ ΕΥΕΞΙΑ;

Η ολόσωμη κρυοθεραπεία είναι μία μέθοδος στην οποία ορκίζονται τα άτομα με σωματικούς πόνους και δερματικά προβλήματα, χάρη στην ευεξία που προσφέρει. Τι συμβαίνει, λοιπόν, μέσα σε μία κρυοσάουνα;

Η μητέρα μου βρέθηκε στο φυσιοθεραπευτήριο επειδή την πονούσε ο γοφός της, ωστόσο επιστρέφοντας από εκεί, μερικές φυσιοθεραπείες μετά, μόνο για τον γοφό δεν μου μιλούσε! Υγιής και αρκετά δραστήρια στα 77 της χρόνια, ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια από δερματικές ενοχλήσεις λόγω ψωρίασης, ενώ το τελευταίο διάστημα έδειχνε εμφανώς πιο κουρασμένη. Μετά την πρώτη της εμπειρία στην κρυοσάουνα, όμως, έδειξε να βρίσκει τη χαμένη της ευεξία.

Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα πως η «κρυουλιάρα» μαμά μου θα επιχειρούσε ποτέ κάτι τέτοιο: να αντέξει να πέφτει πάνω στο γυμνό της δέρμα παγωμένος αέρας, στους -140 βαθμούς, έστω και για μόλις 3 λεπτά. Κι όμως η ευφορία που δήλωνε πως ένιωθε έπειτα από κάθε συνεδρία ήταν τέτοια, ώστε ήταν αδύνατον να την αγνοήσω. Μου κίνησε, λοιπόν, το ενδιαφέρον και με οδήγησε να το ψάξω περισσότερο.

Τι είναι η κρυοσάουνα και τι προσφέρει στον οργανισμό

Η κρυοσάουνα είναι ένα από τα πολλά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην κρυοθεραπεία, η οποία μπορεί βέβαια να έχει πολλές προσεγγίσεις, π.χ. και ένα ψυχρό επίθεμα να βάλουμε στο γόνατο ή στον αγκώνα κρυοθεραπεία θεωρείται. Ωστόσο η κρυοσάουνα έχει το χαρακτηριστικό της ολόσωμης κρυοθεραπείας, δηλαδή ο ασθενής εισέρχεται γυμνός σε μία καμπίνα που κλείνει γύρω του –με το κεφάλι του να εξέχει από αυτή– και ψυχρός αέρας πέφτει πάνω στο σώμα του για μερικά λεπτά.

Η ιδέα αυτής της μεθόδου, λέει στο OW o φυσιοθεραπευτής Ανδρέας Ντακόλιας, προέρχεται από τον Ιάπωνα ρευματολόγο Rei Yamaguchi, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ανακάλυψε από έρευνα πόσο καλά αποτελέσματα μπορεί να έχει το κρύο στις φλεγμονές. Εξελίσσοντας αυτή την ιδέα, δημιούργησε μία συσκευή που χρησιμοποιεί υγρό άζωτο, το οποίο ατμοποιείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό «πέφτει» με πίεση πάνω στον ασθενή στους -140 έως -170 βαθμούς (σύμφωνα με το πρωτόκολλο της συνεδρίας), με πολύ καλά αποτελέσματα στις φλεγμονές και στους πόνους των ανθρώπων που υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η κρυοσάουνα χάρισε στη μαμά μου τη χαμένη της ευεξία
iStock

Με την πάροδο των ετών η κρυοθεραπεία (και συγκεκριμένα η κρυοσάουνα) φάνηκε να έχει οφέλη και σε άλλες παθήσεις, π.χ. σε αυτοάνοσα, νευρολογικά, αιματολογικά, μυοσκελετικά και δερματολογικά προβλήματα. «Στην πραγματικότητα, επειδή η θεραπεία αυτή δουλεύει μέσω εγκεφάλου, φέρνει τον οργανισμό σε μία κατάσταση ώστε να μπορεί να αποκατασταθεί από μόνος του. Στην αυτοΐαση, λοιπόν, είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις ασθενών που βλέπουν αποτελέσματα», εξηγεί ο κ. Ντακόλιας.

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει με την παραμονή του σώματος στην κρυοσάουνα (δηλαδή στην έκθεση στο κρύο) είναι η παραγωγή ενδορφινών, ενζύμων και ντοπαμίνης. Αναπόφευκτα οι ορμόνες αυτές δημιουργούν αίσθημα ευεξίας, ενώ την ίδια ώρα ξεκινά και η διαδικασία της αυτοθεραπείας, αφού οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν θετική επίδραση στο κυκλοφορικό σύστημα, στο νευρικό σύστημα και στους μεσημβρινούς.

Σύμφωνα με τον κ. Ντακόλια στο πλαίσιο μιας ολιστικής θεραπείας, η κρυοσαόυνα μπορεί, μεταξύ άλλων, να ωφελήσει:

  • Άτομα με αρθρίτιδες (αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα)
  • Άτομα με μυαλγία και οστεοπόρωση
  • Άτομα με φλεγμονές (π.χ. τενοντίτιδες, θυλακίτιδες, περιαρθρίτιδες)
  • Άτομα με μυοσκελετικούς τραυματισμούς (θλάσεις, διαστρέμματα κ.λπ.), καθώς βοηθά στην ταχύτερη αποκατάσταση (δεν είναι τυχαίο ότι την επιλέγουν οι αθλητές ακόμα κι αν δεν έχουν τραυματισμό, καθώς έχει βρεθεί ότι αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή)
  • Άτομα με ψωρίαση και δερματίτιδα

Η κρυοσάουνα χάρισε στη μαμά μου τη χαμένη της ευεξία
iStock

Τι πρέπει να ξέρεις αν αποφασίσεις να κάνεις

Κρυοσάουνα μπορούν να κάνουν όλα τα άτομα άνω των 12 ετών, χωρίς να υπάρχει κάποιος περιορισμός, εκτός αν ο ασθενής έχει κάνει πρόσφατα σοβαρό χειρουργείο, οπότε απαιτείται χρόνος μέχρι να επανέλθει ο οργανισμός στη φυσική του κατάσταση.

Επιπλέον «για να είμαστε καλυμμένοι 100%, θα το δοκιμάζαμε συντηρητικά σε κάποιο άτομο που είναι εξαιρετικά υποτασικό (γιατί το ποσοστό οξυγόνου είναι χαμηλό και το τροποποιημένο υγρό άζωτο που εισπνέει μπορεί να προκαλέσει κάποια ζαλάδα) ή που έχει κάποια ιδιαίτερη ευαισθησία στο δέρμα. Θα βλέπαμε πώς ανταποκρίνεται και έπειτα θα κρίναμε αν θα έμπαινε σε κανονική εφαρμογή», μου λέει ο κ. Ντακόλιας.

Το μηχάνημα αυτό το βρίσκει κανείς σε διάφορους χώρους (π.χ. χώρους ευεξίας, ακόμα και γυμναστήρια) όμως είναι προτιμότερο να επιλέγονται ιατρικοί χώροι, όπου ο επαγγελματίας έχει ένα υπόβαθρο.

Φτάνοντας στο ραντεβού του, ο ασθενής βγάζει τα ρούχα του και μπαίνει στην καμπίνα φορώντας μόνο εσώρουχα. Εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να βάλει τα χέρια του σε χοντρά γάντια και τα πόδια του σε ένα ζευγάρι γούνινες μπότες. Ένας χειριστής που βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο αναλαμβάνει την ενεργοποίηση του μηχανήματος και στα 3 λεπτά που διαρκεί η συνεδρία το άτομο μπορεί να κινείται μέσα στην καμπίνα, κανονικά.

Στο τέλος, αφού ο χειριστής βγει από το δωμάτιο, το άτομο φορά τα ρούχα του και αποχωρεί.

Τα αποτελέσματα της κρυοθεραπείας μπορεί να φανούν και από την πρώτη, πάντως σίγουρα από τη δεύτερη συνεδρία. Τι αποτελέσματα είναι αυτά; «Ο ασθενής αντιλαμβάνεται μια ευεξία και μείωση του πόνου. Σαν πρωτόκολλο, για να πούμε δηλαδή ότι έχουμε φτάσει σε ένα αποτέλεσμα που θα έχει διάρκεια, εμείς συνιστούμε τις οχτώ συνεδρίες με μια συχνότητα δύο, το πολύ τρεις συνεδρίες την εβδομάδα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν κάποιος κάνει καθημερινά θα πάθει κάτι. Δεν υπάρχει, δηλαδή, αντένδειξη», λέει ο κ. Ντακόλιας.

«Όπως δεν υπάρχει και κάποιος που να μου έχει πει ποτέ ότι νιώθει όπως όταν πρωτοξεκίνησε, ενώ έχουν περάσει δύο εβδομάδες. Παρ’ όλα αυτά εμείς λέμε ότι για να έχει μια καλή συντήρηση καλό είναι να επαναλαμβάνει τη θεραπεία μία φορά ανά δεκαπενθήμερο. Οι περισσότεροι, επειδή απολαμβάνουν τα αποτελέσματα, έρχονται και συχνότερα», καταλήγει.

Η κρυοσάουνα είναι ένα είδος ολιστικής θεραπείας, που άπαξ και την ξεκινήσει κανείς δεν έχει λόγο να τη σταματήσει. Είναι μία φυσική μέθοδος, δεν κουράζει κάποιο όργανο (π.χ. το στομάχι ή το συκώτι, όπως συμβαίνει με τις φαρμακευτικές θεραπείες που κάποια στιγμή πρέπει να ακολουθούνται από αποτοξίνωση), ενώ –όπως αποδεικνύει και η μαμά μου– μπορούν να την δοκιμάσουν και άτομα μεγάλης ηλικίας.

Πρόκειται, όμως, για μία θεραπεία που ακόμα δεν συνταγογραφείται, συνεπώς το κόστος επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τον ασθενή. Για τι κόστος μιλάμε; Σύμφωνα με τον κ. Ντακόλια, αυτό ανέρχεται στα 20-25 ευρώ ανά συνεδρία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.