ΠΟΤΕ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Μελέτη διαπίστωσε ότι οι ακαθαρσίες που αφήνει ένας σκύλος στο χώμα περιέχουν υψηλές συστάδες αζώτου και φωσφόρου, στοιχεία τα οποία επηρεάζουν το περιβάλλον.
Μια από τις πιο συνηθισμένες επωδούς ανθρώπων που αρνούνται να μαζέψουν ό,τι αφήνει πίσω το σκύλος τους στη βόλτα στο πάρκο –και τους κυνηγάω έως ότου κάνουν το χρέος τους– είναι πως τα κόπρανα «θα γίνουν λίπασμα». Όχι φίλε/φίλη μου, δεν θα γίνουν. Αυτό που θα γίνει είναι ότι θα καταστρέψουν τη φυτική ζωή στο σημείο όπου έχουν εναποτεθεί.
Επειδή είμαι ελαφρώς οξύθυμη και χάνω τη ψυχραιμία μου στο άκουσμα της πιο γελοίας δικαιολογίας, συνήθως απαντώ: «Να υποθέσω ότι στο σπίτι σου κάνεις την ανάγκη σου στο σαλόνι». Το φωνάζω όσο πιο δυνατά μπορώ –για να αυξήσω τον συντελεστή εξευτελισμού, μπας και νιώσει– και φεύγω μαζί με τους δυο σκύλους που έχω. Αυτό για να καταλάβεις ότι ακυρώνεται στην πράξη το «δεν έχεις σκύλους, δεν ξέρεις», άλλη μια δικαιολογία που φλερτάρει με το Νο1 των πιο γελοίων, στην ιστορία.
Πλέον, έχω πρόχειρη και πρόσφατη μελέτη που αναφέρει ότι τα κόπρανα και τα ούρα των σκύλων έχουν σημαντικές ποσότητες φωσφόρου και αζώτου. Είναι τέτοιες, που οδηγούν σε υπερβολική λίπανση του εδάφους και αυτό μπορεί να επηρεάσει τις ποικιλίες της χλωρίδας και της πανίδας, όπως και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ειδών.
Σε απλά ελληνικά, ό,τι αφοδεύουν οι σκύλοι αποτελεί περιβαλλοντικό κίνδυνο.
Ο σκύλος και οι ακαθαρσίες του στο μικροσκόπιο
Η έρευνα αφορούσε την ανάλυση των φυσικών επιπτώσεων που είχαν οι σκύλοι σε τέσσερα φυσικά καταφύγια που βρίσκονται στα προάστια της Γάνδης, στο Βέλγιο. Κατέγραψαν 1.629 σκύλους σε δάση και φυσικά καταφύγια, για 18 μήνες και υπολόγισαν ότι αφήνουν πίσω τους 11 κιλά αζώτου και 5 κιλά φωσφόρου ανά 2,47 στρέμματα, ετησίως. Ποσότητα που, όπως είπαν, είναι σημαντική.
«Οι εισροές θρεπτικών ουσιών από ούρα και κόπρανα σκύλων μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις συγκεντρώσεις θρεπτικών ουσιών στο έδαφος. Σε περιοχές όπου κάνουν τον περίπατο τους πολλοί σκύλοι, ειδικά κοντά σε μονοπάτια πεζοπορίας, ανευρίσκονται υψηλές συγκεντρώσεις εδάφους (βλ. φώσφορος και άζωτο) και επιβεβαιώνονται οι αναλύσεις σταθερών ισοτόπων ως πηγή.
»Τα υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών οδηγούν σε αυξημένη ανάπτυξη των φυτών, κυρίως από έναν περιορισμένο αριθμό ειδών που απαιτούν θρεπτικά συστατικά, τα οποία υπερτερούν των ειδικών, ιδιαίτερα όταν αφαιρείται το διαθέσιμο φως ή/και προκαλείται απώλεια φυτικών ειδών και ομογενοποίηση των φυτικών κοινοτήτων».
Ο κίνδυνος για το οικοσύστημα
Αναφέρθηκε επίσης ότι τα ούρα του σκύλου έχουν αρνητική επίδραση στη ζωή των φυτών, καθώς οι σκύλοι τρώνε συχνά κρέας. «Επειδή τα σκυλιά είναι σαρκοφάγα και τρέφονται κυρίως με διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, οι συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών στα ούρα είναι σχετικά υψηλές. Η εναπόθεση έχει ισχυρή επίδραση στη βιοποικιλότητα των φυτών και στις διεργασίες του οικοσυστήματος (π.χ. κύκλος άνθρακα και θρεπτικών συστατικών) σε μικροκλίμακα».
Ζήτησαν να απαγορευτούν οι σκύλοι από ευαίσθητες περιοχές ή να κάνουν εκεί τις βόλτες τους φορώντας λουρί και οδηγό, με απαραίτητη την υποχρέωση των ιδιοκτητών να μαζεύουν τις ακαθαρσίες. Όχι μόνο στη Γάνδη, αλλά σε όλον τον κόσμο, με τις εκτιμήσεις να θέλουν 87 εκατομμύρια σκύλους να ζουν στην Ευρώπη και 27 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.