ΔΥΟ ΦΕΤΕΣ ΖΑΜΠΟΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ
Η συστηματική κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων ή/και κόκκινου κρέατος φαίνεται ότι συνδέεται με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας.
Πενήντα γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος ισούνται περίπου με δύο φέτες ζαμπόν. Αν τρώτε κάθε ημέρα αυτές τις δυο φέτες ζαμπόν, αυξάνεται κατά 15% ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μέσα στην προσεχή δεκαετία.
Αν τρώτε κάθε μέρα 100 γραμμάρια κόκκινου κρέατος (βόειο κρέας, χάμπουργκερ, αρνί, χοιρινό ή κυνήγι) o κίνδυνος αυξάνεται κατά 10%.
Αυτά είναι μόλις δύο από τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση The Lancet Diabetes & Endocrinology, κάνοντας ξεκάθαρη την ανάγκη να βάλουμε ένα όριο στην κρεατοφαγία. Από όπου και αν προέρχεται.
Οι ερευνητές έκαναν ανάλυση δεδομένων από 31 ομάδες μελέτης (αφορούσαν σχεδόν 2.000.000 ανθρώπους από 20 χώρες) για να προσφέρουν την πιο ολοκληρωμένη δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα αναφορικά με τη σχέση μεταξύ επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με τον διαβήτη τύπου 2.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο πιο κοινός τύπος διαβήτη. Περιγράφεται ως χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το σάκχαρο στο αίμα μας είναι τακτικά πολύ υψηλό. Εφόσον δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική νόσο.
Δεδομένου ότι επρόκειτο για μελέτη παρατήρησης, οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλήξουν στο ότι το κρέας είναι άμεση αιτία για τον διαβήτη. Η σύνδεση όμως, είναι ξεκάθαρα ισχυρή.
Λήφθηκαν υπόψη παράγοντες που, όπως εξήγησαν οι ειδικοί, μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, π.χ. η ποιότητα της διατροφής, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η ενεργειακή πρόσληψη και ο δείκτης μάζας σώματος.
Δεν υπολογίστηκαν παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η περίμετρος της μέσης, που συνδέονται πιο έντονα με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Ακόμη και με αυτούς τους περιορισμούς, τα στοιχεία της νέας μελέτης όντως δικαιολογούν τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για μείωση του κρέατος. Εκτός από τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης κρέατος, η τρέχουσα διατροφική καθοδήγηση συνιστά επίσης την αντικατάσταση των κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων με πουλερικά.