iStock

ΦΤΙΑΞΕ ΕΝΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΣΠΡΕΙ (ΜΕ ΒΟΤΚΑ!) ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΝΤΟΝΙΑ ΣΟΥ

Δεν είναι η βότκα που θα κάνει αυτό το αρωματικό σπρέι «μεθυστικό». Είναι τα αιθέρια έλαια που θα επιλέξεις, για να μυρίζουν τα ασπρόρουχά σου υπέροχα.

Σίγουρα πριν πέσεις για ύπνο φροντίζεις και την προσωπική σου υγιεινή, αλλά και την καθαριότητα των κλινοσκεπασμάτων σου. Είναι δύο από τις βασικές προϋποθέσεις για να εξασφαλίσεις έναν καλό ύπνο και να προφυλάξεις την υγεία σου.

Η φρεσκάδα που νιώθεις ειδικά όταν ξαπλώνεις σε φρεσκοπλυμένα σεντόνια που μοσχοβολάνε ηρεμεί το μυαλό και ευφραίνει το σώμα σου. Ύστερα από δυο τρεις μέρες, όμως, ενώ τα κλινοσκεπάσματά σου παραμένουν καθαρά, δεν αισθάνεσαι πια να σε τυλίγει η μυρωδιά του απορρυπαντικού που χρησιμοποιείς ή του αγαπημένου σου μαλακτικού. Τι θα μπορούσες να κάνεις, για να διαρκέσει περισσότερο αυτή η αίσθηση καθαριότητας που νιώθεις τις πρώτες μέρες που πέφτεις στο κρεβάτι σου;

Σου έχουμε μια συνταγή για αρωματικό σπρέι λευκών ειδών, που μπορείς να φτιάξεις γρήγορα, με υλικά που έχεις στο σπίτι σου. Έτσι, θα ελέγχεις απόλυτα την ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσεις, αποφεύγοντας τις βλαβερές χημικές ουσίες, ενώ δεν θα ξοδέψεις μια περιουσία.

Φτιάξε ένα αρωματικό σπρέι (με βότκα!) για τα σεντόνια σου
iStock

Μπορείς να διαλέξεις οποιαδήποτε μυρωδιά σου ταιριάζει επιλέγοντας το ανάλογο αιθέριο έλαιο. Κλασικό παράδειγμα είναι το αιθέριο έλαιο λεβάντας, που φημίζεται για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά και μπορείς να επιλέξεις διαφορετικές μυρωδιές για διαφορετικές χρήσεις, όχι μόνο δηλαδή για τα σεντόνια, αλλά για τις πετσέτες, τις κουρτίνες και άλλα υφάσματα στο σπίτι, ακόμα και για τα ρούχα σου.

Τα αιθέρια έλαια που φαίνεται να ταιριάζουν περισσότερο στα λευκά είδη είναι η λεβάντα, το τριαντάφυλλο, το γιασεμί και το σανταλόξυλο. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις χωριστά ή και να τα αναμίξεις, ανάλογα με τη διάθεσή σου.

λεβάντα
iStock

Πριν τη χρήση, δοκίμασε για καλό και για κακό το αρωματικό σπρέι σε μια άκρη του υφάσματος που πρόκειται να ψεκάσεις, για να δεις μήπως δημιουργείται κάποιο πρόβλημα.

Αν έχεις κάποιο παλιό μπουκάλι με σπρέι ψεκασμού που θέλεις να χρησιμοποιήσεις, είναι σημαντικό να το πλύνεις καλά και να βεβαιωθείς ότι δεν έχουν μείνει οσμές από το προϊόν που περιείχε. Διαφορετικά, θα αναμειχθούν με τα αιθέρια έλαια και μόνο φρεσκάδα δεν θα προσφέρουν. Γενικά το μπουκάλι ψεκασμού θα πρέπει να είναι πεντακάθαρο και κατά προτίμηση γυάλινο παρά πλαστικό, γιατί το δεύτερο καθαρίζει δυσκολότερα και απορροφά οσμές.

Πώς φτιάχνεται το αρωματικό σπρέι

  • Ρίξε σε ένα γυάλινο δοχείο 90 γρ. βότκα και πρόσθεσε 20 σταγόνες από το αγαπημένο σου αιθέριο έλαιο.
  • Συνέχισε προσθέτοντας 1 ½ φλιτζάνι αποσταγμένο νερό και ανακάτεψε πολύ καλά με ένα κουτάλι.
  • Μετάφερε το μείγμα στο μπουκάλι ψεκασμού.

Εάν θέλεις, μπορείς να κολλήσεις στο μπουκάλι μια ετικέτα όπου θα αναγράφονται τα υλικά του μείγματος που χρησιμοποίησες, στην περίπτωση που χρειαστεί να το ξαναφτιάξεις. Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να σημειώσεις την ημερομηνία που έφτιαξες το μείγμα. Κατά μέσο όρο, τα σπρέι αυτού του είδους διαρκούν περίπου έξι μήνες.

Καθώς η έκθεση στο φως και στη θερμότητα μπορεί να επιταχύνουν την αλλοίωση του μείγματος, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσεις ένα φιμέ μπουκάλι ψεκασμού, το οποίο θα αποθηκεύσεις σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος. Αν παρατηρήσεις ότι η μυρωδιά του μείγματος αλλοιώνεται, σημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα να το αντικαταστήσεις.

Πριν από κάθε χρήση, ανακίνησε απαλά το μπουκάλι και ψέκασε ελαφρά το ύφασμα που επιθυμείς. Χωρίς να αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των σεντονιών σου, αυτό το αρωματικό σπρέι μπορεί να διατηρήσει τα κλινοσκεπάσματα φρέσκα για λίγες μέρες παραπάνω.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.