Pexels/Charles Roth

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΑΓΚΑΛΙΕΣ;

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε διεθνής ομάδα ερευνητών, όταν αγκαλιάζεις τον σκύλο σου δεν του προκαλείς θετικά συναισθήματα αλλά άγχος και δυσφορία.

Οι πλατφόρμες των social media είναι γεμάτες με φωτογραφίες που ανεβάζουν ευτυχισμένοι ιδιοκτήτες σκύλων αγκαλιά με το αγαπημένο τους κατοικίδιο. Νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει την εικόνα της απόλυτης επικοινωνίας, σύνδεσης και ευτυχίας που θέλουν να εκφράσουν αυτές οι φωτογραφίες.

Όπως δείχνει, όποιος παρατηρήσει αυτές τις κατά τα άλλα τρυφερές και χαριτωμένες φωτογραφίες και ξέρει να αναγνωρίσει τα σημάδια, θα καταλάβει ότι πολλά από τα σκυλιά που απεικονίζονται δεν δείχνουν σημάδια ευχαρίστησης αλλά άγχους. Αυτό δεν είναι άξιο απορίας, αφού η αγκαλιά είναι μια κίνηση που κατά τη συγκεκριμένη έρευνα τα σκυλιά δυσκολεύονται να καταλάβουν.

Το σώμα και συγκεκριμένα τα άκρα των σκύλων είναι σχεδιασμένα για να μπορούν να τρέχουν γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι σε στιγμές στρες ή απειλής η πρώτη αντίδραση άμυνας που έχει ένας σκύλος δεν είναι τα δόντια του, αλλά η ικανότητά του να τρέχει. Οι συμπεριφοριστές ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η στέρηση αυτής της δυνατότητας διαφυγής από έναν σκύλο με την ακινητοποίησή του μέσω της αγκαλιάς μπορεί να αυξήσει το επίπεδο άγχους του και, αν το άγχος του σκύλου γίνει εξαιρετικά έντονο, μπορεί να τον κάνει ακόμη και να δαγκώσει.

Ήξερες ότι ο σκύλος σου δεν απολαμβάνει την αγκαλιά;
iStock

Ο καθηγητής ψυχολογίας Stanley Koren είναι γνωστός στο κοινό για τα δημοφιλή βιβλία που έχει γράψει για τα σκυλιά, με πλέον γνωστό το How to speak dog: Mastering the art of dog-human communication. Το 2017 ο Koren, παρακινημένος από τη συνηθισμένη παρανόηση των ανθρώπων να δείχνουν την αγάπη τους στα σκυλιά αγκαλιάζοντας τα, διεξήγαγε μια μικρή έρευνα βασισμένη σε φωτογραφίες που βρίσκονταν στο internet, συγκεκριμένα τις πρώτες 250 φωτογραφίες που του έβγαλε το Google images και το Flickr όταν έβαλε την λέξη κλειδί hug dog.

Τα σημάδια άγχους του σκύλου

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Koren, «τα σημάδια του στρες και του άγχους στους σκύλους είναι έκδηλα και εύκολα παρατηρήσιμα σε ένα εκπαιδευμένο και υποψιασμένο μάτι. Κυμαίνονται από το υψηλότερο επίπεδο στρες, όπου ο σκύλος δείχνει τα δόντια του, μέχρι πιο διακριτικές ενδείξεις, όπως το να στρέφει το κεφάλι για να αποφύγει την οπτική επαφή, να κλείνει ή να μισοκλείνει τα μάτια του, να χαμηλώνει τα αυτιά ή να γλείφει τα χείλη του. Στις φωτογραφίες που προέκυψαν από την αναζήτηση έψαχνα να δω αν τα σκυλιά που βρίσκονταν στην αγκαλιά των ανθρώπων έδειχναν κάποιο από αυτά τα σημάδια και μου προκάλεσε κατάπληξη το πόσο συχνό ήταν αυτό».

Σύμφωνα με το Koren, το 81,6% των φωτογραφιών έδειχνε σκύλους που εξέπεμπαν τουλάχιστον ένα σημάδι δυσφορίας, άγχους ή ανησυχίας. Μόνο το 7,6 τοις εκατό των φωτογραφιών αξιολογήθηκε ότι έδειχνε σκύλους που ένιωθαν άνετα με το να τους αγκαλιάζουν. Το υπόλοιπο 10,8 τοις εκατό έδειξε ουδέτερες ή διφορούμενες αντιδράσεις στην αγκαλιά.

«Εκείνη την εποχή, η μελέτη μου οδήγησε σε ένα ξέσπασμα αντιδράσεων από το ευρύ κοινό», αναφέρει. «Oι άνθρωποι επέμεναν ότι έκανα λάθος και ότι τα σκυλιά τους απολάμβαναν την αγκαλιά. Για να το αποδείξουν, μου έστελναν ή δημοσίευαν φωτογραφίες τους με τους ίδιους να αγκαλιάζουν τους σκύλους τους, αγνοώντας και πάλι εντελώς το γεγονός ότι οι εικόνες αυτές συχνά περιείχαν τα ίδια ακριβώς σήματα άγχους που είχα επισημάνει στην έκθεσή μου».

Τι έδειξε η πρόσφατη έρευνα

Σε πρόσφατη αντίστοιχη έρευνα που διεξήχθη από διεθνή ομάδα ερευνητών, αντί φωτογραφιών χρησιμοποιήθηκαν βίντεο, τα οποία έδωσαν ένα ακόμη μεγαλύτερο φάσμα σημάτων που οι ερευνητές είχαν στην διάθεση τους για να ερμηνεύσουν, όπως το λαχάνιασμα, το ανοιγόκλεισμα των ματιών ή το δάγκωμα, που είναι εύκολα ανιχνεύσιμα από τις κινήσεις στο βίντεο αλλά δεν μπορείς να τα δεις σε μια φωτογραφία. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διεξήγαγαν τρεις ξεχωριστές μελέτες εξετάζοντας βίντεο ανθρώπων που α) έπαιζαν με τα σκυλιά τους, β) χάιδευαν τα σκυλιά τους και γ) αγκάλιαζαν τα σκυλιά τους, αναλύοντας το καθένα ξεχωριστά και καταλήγοντας σε κάποια πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα.

  • 68,25% των σκύλων απέφευγε την οπτική επαφή με τον άνθρωπο και έστρεφε το κεφάλι του μακριά από αυτόν που το αγκάλιαζε.
  • 43,75% έγλειφε τα χείλη ή τη μύτη του.
  • 81,25% παρατηρήθηκε να ανοιγοκλείνει τα μάτια.
  • 60% είχε κατεβασμένα αυτιά.
  • 42,5% λαχάνιαζε.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματά τους, οι ερευνητές έγραψαν: «Οι μελέτες μας δείχνουν πως οι άνθρωποι τείνουν να μην κατανοούν τη γλώσσα του σώματος του σκύλου τους ή τους ήχους που κάνουν τα σκυλιά για να επικοινωνήσουν, όταν αλληλοεπιδρούν μαζί τους». Το σίγουρο πάντως είναι πως όταν αγκαλιάζουμε τους σκύλους μας δεν τους κάνουμε ευτυχισμένους, απλά αγνοούμε ή δεν παρατηρούμε ότι αυτό που για μας είναι μια στοργική αγκαλιά σε αυτά προκαλεί άγχος και ανησυχία.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.