iStock

3 TIPS ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ

Ξεκινάς τη νέα σεζόν με το φιλοδοξία φέτος να τα πας ακόμα καλύτερα στη δουλειά σου; Δες τι έχεις να κερδίσεις από τις συμβουλές ειδικών.

Αν ανήκεις σε αυτούς που κάθε Σεπτέμβριο νιώθουν ότι ξεκινά μία νέα σεζόν και μαζί ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους, που τους καλεί να θέσουν υψηλότερους επαγγελματικούς στόχους και να κάνουν μερικά ακόμα βήματα βελτίωσης στον εργασιακό στίβο, τότε σίγουρα αναζητάς τρόπους για να γίνεις καλύτερος/-η στη δουλειά σου.

Ανάμεσα στα πολλά tips ειδικών που κυκλοφορούν κατά καιρούς, καλώντας σε π.χ. να γίνεις πιο επικοινωνιακός, πιο οργανωτικός και πιο φιλόδοξος, ξεχωρίσαμε τρεις πιο συγκεκριμένες συμβουλές που έχει νόημα να ακούσεις, καθώς πέρα από τη δουλειά μπορεί να σε βοηθήσουν να διαχειρίζεσαι καλύτερα και τις διαπροσωπικές σου σχέσεις.

3 tips για να τα πας καλύτερα στη δουλειά

1. Πριν διαφωνήσεις αναρωτήσου: Τι θα συμβεί μετά;

Η κοινωνιολόγος και transformational coach Kim Witten απευθύνεται όχι σε όσους δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν στη δουλειά τους, αλλά σε όσους το κάνουν σε υπερβολικό βαθμό, με αποτέλεσμα να εκφράζονται αυθόρμητα και χωρίς ιδιαίτερη σκέψη σε συζητήσεις που μπορεί να μην εξελίσσονται πάντα ομαλά. «Παρόλο που το να επικοινωνεί και να υπερασπίζεται κανείς την άποψή του είναι απαραίτητο και σεβαστό, πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε ρήξεις και προστριβές που επαγγελματικά δεν θα τον ωφελήσουν μακροπρόθεσμα», λέει η ίδια.

«Πριν, λοιπόν, ορθώσεις τον λόγο σου για κάτι με το οποίο διαφωνείς στη δουλειά αναρωτήσου: Τι θα συμβεί αν το κάνω; Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις; Αν εκφράζοντας ανοιχτά την άποψή σου έχεις στόχο να βοηθήσεις άλλους ανθρώπους (π.χ. να υποστηρίξεις συνάδελφο ή να προστατεύσεις πελάτη) τότε άσε τους ενδοιασμούς και πες ό,τι έχεις να πεις. Αν όμως θέλεις απλά να ξεσπάσεις, να τα βγάλεις από μέσα σου για να νιώσεις τελικά εσύ καλύτερα, τότε συγκρατήσου», συμβουλεύει η Witten και εξηγεί σε ποιες περιπτώσεις είναι καλύτερα να περιμένεις πριν μιλήσεις:

  • Αν κανείς δεν έχει ζητήσει τη γνώμη σου.
  • Αν τίθεται ένα ζήτημα που δεν άπτεται του ρόλου σου και δεν αποτελεί δική σου ευθύνη.
  • Αν ξέρεις ότι οι συνεργάτες ή οι εργοδότες δεν είναι πρόθυμοι να αλλάξουν, να συζητήσουν και να δουν τα πράγματα διαφορετικά.
  • Αν μιλώντας μπορεί να βάλεις τη θέση σου (την τωρινή ή κάποια μελλοντική) σε κίνδυνο.
  • Αν υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπος να υπερασπιστείς αυτά που έχεις να πεις, από το να έρθεις σε ρήξη.

3 tips που θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος στη δουλειά σου
iStock

2. Δεν προλαβαίνεις; Υπολόγισε πόσο χρόνο περνάς σε κάθε εργασία

Η Amanda Claypool είναι σύμβουλος στρατηγικής και συντάκτρια που ειδικεύεται στα εργασιακά. Σε ένα από τα πιο πρόσφατα άρθρα της δίνει μια σειρά από συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να προοδεύσεις επαγγελματικά. Ανάμεσα σε αυτές αναφέρει το time-tracking, το να έχεις δηλαδή συναίσθηση του πόσο χρόνο αφιερώνεις σε κάθε επιμέρους εργασία, ώστε να είσαι πραγματικά αποτελεσματικός στη δουλειά σου. Όπως λέει, «για να αποδείξεις την αξία σου στον εργοδότη σου, χρειάζεται να σκέφτεσαι κι εσύ σαν εργοδότης. Χρειάζεται να σταματήσεις να χρονοτριβείς και να αξιοποιήσεις αποτελεσματικά τον χρόνο σου».

Για να το πετύχει αυτό, η ίδια χρησιμοποιεί τη δωρεάν εφαρμογή Clockify, στην οποία έχει θέσει συγκεκριμένους χρόνους μέσα στη μέρα π.χ. για να διαβάζει και να απαντά στα email της, να οργανώνει μια εργασία, να επικοινωνεί με πελάτες, να φέρνει σε πέρας την εργασία κ.ο.κ.

«Όταν καταλάβεις πόσο χρόνο αφιερώνεις καθημερινά σε κάθε διαφορετική μικρο-εργασία, θα αποκτήσεις και καλύτερη αίσθηση της αξίας της δουλειάς σου. Ειδικά αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, αυτό θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τα κέρδη σου, γιατί θα μάθεις να αφοσιώνεσαι περισσότερο στις πιο αποδοτικές εργασίες (αυτές που σου επιφέρουν υψηλότερα κέρδη) και λιγότερο σε αυτές που σε κάνουν αναβλητικό, π.χ. ο χρόνος που περνάς μέσα στη μέρα στα social media», καταλήγει η Claypool.

3 tips που θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος στη δουλειά σου
iStock

3. Θες να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου; Θέσε νέους στόχους και αποδέξου προκλήσεις

Η καλή επικοινωνία με τους συναδέλφους και η αποτελεσματική απόδοση εντός ωραρίου αποτελούν σίγουρα πολύ θετικά χαρακτηριστικά για έναν εργαζόμενο, είτε πρόκειται για υπάλληλο είτε για ελεύθερο επαγγελματία. Ωστόσο, αυτό που θα σε κάνει να προχωράς ακόμα μια μπροστά είναι η πρόθεσή σου να πετύχεις νέους, υψηλότερους στόχους.

Μία ιδέα είναι στην αρχή της νέας σεζόν να θέσεις έναν μεγαλόπνοο στόχο, ο οποίος ενδεχομένως να μην ανταποκρίνεται απόλυτα στις τρέχουσες αρμοδιότητές σου, π.χ. να κάνεις στο τέλος της χρονιάς μια μεγάλη παρουσίαση με feedback για τη γενικότερη δουλειά σας ή να οργανώσεις ένα μεγάλο event. Οτιδήποτε, δηλαδή, σου δημιουργεί ένα όραμα μακρινό μεν, αλλά και πιο μεγάλο ή ενδιαφέρον από τις καθημερινές εργασίες που γίνονται ρουτίνα. Αυτές τότε μοιάζουν πιο απλές και αποκτούν μεγαλύτερο νόημα, γιατί ξέρεις ότι θα σε οδηγήσουν σε κάτι πιο σημαντικό.

Στο ίδιο πλαίσιο, αυτό που σε προχωρά πάντα μπροστά τόσο στη δουλειά όσο και στην προσωπική σου ζωή είναι να αποδέχεσαι τις παραγωγικές προκλήσεις. Αναρωτήσου: Μπορείς να κάνεις κάτι καλύτερο από αυτό που έκανες χθες, με την ίδια ποιότητα και στον ίδιο χρόνο; Όταν καταφέρνεις να υπερνικάς τις επαγγελματικές προκλήσεις, γεμίζεις αυτοπεποίθηση και σίγουρα κερδίζεις τις εντυπώσεις του εργοδότη ή των πελατών σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.