iStock

TO ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΟΥ

Οδοντίατρος που έχει εκατομμύρια views στο TikTok αποκάλυψε ένα λάθος που κάνουμε πολλοί και κιτρινίζει τα δόντια μας.

Η σωστή υγιεινή των δοντιών δεν είναι κάτι τόσο απλό όσο ακούγεται, όταν ο οδοντίατρος μάς λέει πως πρέπει να τα βουρτσίζουμε δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ), επί δύο λεπτά τη φορά. Ο σωστός τρόπος που βουρτσίζουμε και η ένταση είναι βασικά ζητούμενα που μπορούν μέχρι και να διαλύσουν τα ούλα μας.

Όσον αφορά τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος, είναι στο όριο του δοντιού με το ούλο, όπου μαζεύονται ανεπιθύμητα στοιχεία, και μετά χρήση οδοντικού νήματος ή μεσοδόντιου για την απαλλαγή όσων έχουν μείνει μεταξύ των δοντιών. Ως προς την ένταση, πρέπει να γίνεται απαλά. Δεν δίνουμε μάχη, αλλιώς φθείρουμε το σμάλτο.

Οδοντίατρος που είναι και TikToker αποκάλυψε κάτι ακόμα που είναι χρήσιμο να προσέχουμε, ώστε να μην κιτρινίζουν τα δόντια μας: Είναι η έγκαιρη αντικατάσταση της οδοντόβουρτσας.

οδοντόβουρτσα
iStock

Εάν έχετε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα τελευταίας τεχνολογίας, η σχετική εφαρμογή που κατεβάζετε στο κινητό σάς ενημερώνει για την ένταση, το πόσο έχει καθαρίσει κάθε δόντι, αλλά και το πότε πρέπει να αλλάξετε κεφαλή. Οπότε έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Αν δεν έχετε ή δεν θέλετε να ξοδέψετε τουλάχιστον 150 ευρώ για να την αποκτήσετε, η ειδικός από το Chelsea Dental Clinic δίνει το δικό της tip.

Όπως επισημαίνει, ανεξέρτητα από το αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρική ή συμβατική οδοντόβουρτσα, πρέπει να την αλλάζετε κάθε τρεις μήνες: «Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβουμε αν χρειάζεται να προβούμε σε αλλαγή είναι να κρατήσουμε ψηλά την οδοντόβουρτσα από το πίσω μέρος της και να δούμε αν βλέπουμε τις τρίχες της. Αν τις βλέπουμε, ήρθε η ώρα να την αντικαταστήσουμε».

Σε περίπτωση που η φθορά αυτή προκύπτει σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών, αυτό «σημαίνει πως βουρτσίζουμε πολύ δυνατά. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια του σμάλτου, που μπορεί να κάνει δόντια μας να φαίνονται πιο κίτρινα. Υπάρχει το ενδεχόμενο και να συρρικνωθούν τα ούλα».

Εάν βουρτσίζουμε τα δόντια μας πολύ δυνατά ή/και πολύ συχνά, αποκτάμε ευαισθησία στις διάφορες θερμοκρασίες και αισθήσεις.

Εντωμεταξύ, εάν παρά τα σημάδια δεν αλλάξουμε οδοντόβουρτσα, τσάμπα κάνουμε ό,τι κάνουμε, καθώς οι τρίχες χάνουν την αποτελεσματικότητα τους ως προς την αφαίρεση της πλάκας. Έτσι, αφήνουμε τα βλαβερά σωματίδια να καταστρέφουν τα δόντια μας, ενώ μυρίζει και το στόμα μας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.