iStock

4 ΚΑΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΑΣΚΕΙΣΑΙ ΣΕ ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ

Αν οι πρόσφατοι Ολυμπιακοί Αγώνες αναζωπύρωσαν το ενδιαφέρον σου για την κωπηλασία, δες ποια είναι τα τέσσερα σημαντικότερα οφέλη της άσκησης σε κωπηλατικό μηχάνημα.

Εάν η κωπηλασία που είδες στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και που θα δεις στους Παραολυμπιακούς σε έκανε να εκτιμήσεις το άθλημα, σε διαβεβαιώνουμε ότι τα οφέλη αυτής της άσκησης είναι πολλά. Εάν σκέφτεσαι να ξεσκονίσεις το κωπηλατικό μηχάνημα στο υπόγειό σου ή να αξιοποιήσεις εκείνο στο γυμναστήριο, είναι μια πολύ καλή ιδέα.

Τα οφέλη της άσκησης στο κωπηλατικό μηχάνημα είναι πολλά, πέρα από τα δυνατά χέρια. Ας δούμε τα τέσσερα από τα σημαντικότερα οφέλη της άσκησης σε κωπηλατικό και όλους τους λόγους για να ξεκινήσεις άμεσα το κουπί.

1. Δυναμώνει τα πόδια και την πλάτη

Όταν σκέφτεσαι «κωπηλασία», μπορεί να σου έρχονται στο μυαλό γυμνασμένα μπράτσα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια κοινή παρανόηση ότι η κωπηλασία γυμνάζει κυρίως τους μυς των χεριών. «Ενώ έχει οφέλη για τα χέρια, οι κύριοι μύες που χρησιμοποιούνται στην κωπηλασία είναι τα πόδια και η πλάτη», εξηγεί η Kate Knifton, μέλος της ομάδας κωπηλασίας των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. «Η κωπηλασία μπορεί να μοιάζει με μια κίνηση έλξης που χρησιμοποιεί τα χέρια, αλλά αντίθετα είναι μια κίνηση ώθησης που χρησιμοποιεί τους τετρακέφαλους, τους οπίσθιους μηριαίους και τις γάμπες».

Επιπλέον, οι μύες της πλάτης (ειδικά οι ραχιαίοι και οι ρομβοειδείς) ενισχύονται καθώς φέρνεις τη λαβή προς το σώμα σου. Καθ' όλη τη διάρκεια της κωπηλασίας, οι μύες του κορμού ενεργοποιούνται για να προστατεύσουν το κάτω μέρος της πλάτης σου. Το κωπηλατικό μηχάνημα διορθώνει τη συνολική στάση του σώματός σου, βοηθώντας σε να ισιώσεις την πλάτη, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο μετά από πολλές ώρες δουλειάς στο γραφείο.

4 λόγοι για να ασκείσαι στο κωπηλατικό μηχάνημα
iStock

2. Είναι μιας χαμηλής έντασης αερόβια άσκηση

Η κωπηλασία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανεβάσεις τους καρδιακούς σου παλμούς, ενώ παράλληλα έχει μικρότερη ένταση από πολλές άλλες μορφές καρδιοαναπνευστικής άσκησης, όπως το τρέξιμο ή το άλμα. «Είναι η τέλεια επιλογή για άτομα που αναρρώνουν από ορισμένους τραυματισμούς ή υποφέρουν από προβλήματα στις αρθρώσεις», αναφέρει η Knifton. «Η κωπηλασία είναι επίσης ένα από τα λίγα αθλήματα που γυμνάζουν όλο το σώμα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την καρδιαγγειακή ικανότητα και την αντοχή».

3. Το κωπηλατικό μηχάνημα προσαρμόζεται εύκολα ανάλογα με τις ανάγκες σου

Όταν χρησιμοποιείς κωπηλατικό μηχάνημα, δεν είσαι δεσμευμένος σε έναν τύπο προπόνησης ή ένα επίπεδο δυσκολίας. «Τα κωπηλατικά μηχανήματα προσφέρουν συνήθως ρυθμιζόμενα επίπεδα αντίστασης, επιτρέποντας στους χρήστες να προσαρμόζουν τις προπονήσεις τους στο επίπεδο φυσικής κατάστασης και στους στόχους τους», εξηγεί η personal trainer Sarah Pelc Graca. «Επιπλέον, οι προπονήσεις κωπηλασίας μπορούν να ποικίλουν σε ένταση και διάρκεια, παρέχοντας ευελιξία για τις ατομικές προτιμήσεις και ανάγκες», συμπληρώνει.

4 λόγοι για να ασκείσαι στο κωπηλατικό μηχάνημα
iStock

4. Είναι βολικό και προσβάσιμο

Κωπηλατικά μηχανήματα είναι διαθέσιμα σε πολλά γυμναστήρια. «Επιπλέον, επειδή η κωπηλασία τείνει να είναι λιγότερο δημοφιλής από το τρέξιμο αυτή τη στιγμή, συνήθως δεν υπάρχει αναμονή για τα κωπηλατικά μηχανήματα στο γυμναστήριο», αναφέρει η Graca.

Επειδή η κωπηλασία ασκεί λιγότερη καταπόνηση στις αρθρώσεις, είναι επίσης μια προσιτή επιλογή για άτομα όλων των επιπέδων φυσικής κατάστασης. Αυτό περιλαμβάνει και όσους έχουν προβλήματα με τις αρθρώσεις τους ή όσους άρχισαν να γυμνάζονται ξανά μετά από έναν τραυματισμό.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.