ΓΙΑΤΙ ΤΡΑΒΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑΡΚΙΣΣΟΥΣ ΣΑΝ ΜΑΓΝΗΤΗΣ;
Ή, πώς να μην έλκεις τους νάρκισσους! Το ίδιο είναι. Μάθε τι αποζητούν αυτοί οι τύποι και πώς θα σταματήσεις να τους το προσφέρεις άθελά σου.
Αν έχεις εμπλακεί σε σχέση με νάρκισσο έστω και μία φορά ή –ακόμη χειρότερα– αν συνηθίζεις να κάνεις αδιέξοδες σχέσεις με τέτοιους τύπους, μάλλον κατανοείς την ανάγκη αυτού του άρθρου.
Ένας νάρκισσος μπορεί να γίνει ανυπόφορος και να πληγώσει τον σύντροφό του ανεπανόρθωτα, αλλά κυρίως να τον κάνει να αμφιβάλλει για τον εαυτό του.
Υπάρχει στα αλήθεια τρόπος για να μην τραβήξεις έναν νάρκισσο; Για να αποφύγεις όλη αυτή την τραυματική εμπειρία που δεν έχει να σου προσφέρει κάτι θετικό;
Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ναι και να δώσουμε μία μόνο συμβουλή ικανή για να σε κρατήσει μακριά από τέτοιου είδους σχέσεις.
Τι φταίει που τραβάς τους νάρκισσους;
H Αμερικανίδα κλινική ψυχολόγος Ramani Suryakantham Durvasula, πρώην καθηγήτρια ψυχολογίας και best seller συγγραφέας, γνωστή ως Dr Ramani στις ΗΠΑ, έχει ασχοληθεί σε βάθος με τις σχέσεις. Μάλιστα, στο κανάλι της στο YouTube παρέχει εξειδικευμένες συμβουλές για τους νάρκισσους και τους ανθρώπους που σχετίζονται μαζί τους.
Θα εκπλαγείς ίσως αν μάθεις πως δεν φταις εσύ που έλκεις τους νάρκισσους. Ίσως να έχεις ακούσει ότι φταίει η χαμηλή σου αυτοεκτίμηση, αλλά στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου που να έλκει έναν νάρκισσο.
Δεν ευθύνεται η χαμηλή αυτοεκτίμηση
«Ο καθένας μπορεί να τραβήξει έναν νάρκισσο απλώς και μόνο επειδή είναι ελκυστικός. Μπορεί η εξωτερική του εμφάνιση να είναι εντυπωσιακή, το κοινωνικό του status να είναι υψηλό, μπορεί να έχει κάνει κάτι καλό για εκείνον ή να έχει μια ισχυρή προσωπικότητα με αυτοκυριαρχία και αυτοπεποίθηση. Η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι που έλκουν τους νάρκισσους έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι λανθασμένη. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει», αναφέρει η Dr Ramani.
Αρκετές φορές μάλιστα, ισχυρίζεται η ίδια, μπορεί να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: «Έχω δει πολλούς ανθρώπους που μπλέκουν σε μια σχέση με νάρκισσο και είναι άτομα δυνατά, που γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους και τον αγαπάνε. Συνήθως αναφέρουν ότι ήταν πολύ καλά προτού γνωρίσουν αυτόν τον άνθρωπο και περιγράφουν ότι κατάφερε να διαλύσει την οικοδομημένη προσωπικότητά τους».
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι έλκουν τους νάρκισσους έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση. Για την ακρίβεια, δεν είναι η αυτοεκτίμηση που παίζει ρόλο, αλλά ένα άλλο στοιχείο. Ποιο είναι αυτό;
Τι τραβάει, τελικά, έναν νάρκισσο;
Η Dr Ramani απαντάει πως το στοιχείο που έλκει έναν νάρκισσο είναι η τροφή που θα δώσεις στον εγωισμό του. Αν για παράδειγμα είσαι ένας καλός άνθρωπος που σου αρέσει να επαινείς τους άλλους, αυτό λειτουργεί σαν μαγνήτης για έναν νάρκισσο. Το ίδιο και μια όμορφη εξωτερική εμφάνιση, οτιδήποτε κάνει τον νάρκισσο να αισθάνεται προνομιούχος και δυνατός.
Το θέμα δεν είναι να αλλάξεις το ποιος είσαι, αλλά να συνειδητοποιήσεις εγκαίρως τι συμβαίνει και «να κατέβεις από το τρένο της σχέσης προτού αυτό επιταχύνει και ξεμακρύνει».
Έχει νόημα να καταλάβεις εγκαίρως το μοτίβο της σχέσης που εγκυμονεί κινδύνους και όχι να ψάχνεις να βρεις τι δεν πάει καλά με εσένα. Εσύ δεν φταις. Ποια είναι όμως τα αναγνωριστικά σημάδια;
Αναγνώρισε τα σημάδια
Ένας νάρκισσος έχει απουσία ενσυναίσθησης, νιώθει ότι όλα του ανήκουν δικαιωματικά, χαρακτηρίζεται από μεγαλομανία, υπεροψία και εγωισμό. «Φαντάσου τον νάρκισσο σαν ένα ηφαίστειο που σιγοβράζει εσωτερικά. Η λάβα για έναν νάρκισσο είναι το αίσθημα της ντροπής και η ανασφάλεια. Θέλει όμως να καλύψει τον κρατήρα του ηφαιστείου. Και αυτό το πετυχαίνει με τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε. ''Είμαι σπουδαίος'',''είμαι τέλειος'' λένε και με αυτόν τον τρόπο καλύπτουν την ανασφάλειά τους. Δεν πρόκειται όμως για μια συνειδητή διαδικασία», εξηγεί η ειδικός.
Διάφορα ατυχή για εκείνους περιστατικά, όπως ένας χωρισμός, μια κακή κριτική ή μια αποτυχία, έστω και μικρή, μπορεί να προκαλέσουν το αίσθημα ντροπής που κρύβουν καλά. Και τότε αυτό ξεσπάει με τη μορφή οργής.
Τι κάνουν λοιπόν για να προλάβουν το αίσθημα ντροπής, το οποίο δεν αντέχουν; Σε χειραγωγούν, υποβιβάζουν την προσωπικότητα ή και τα προβλήματά σου, θυμώνουν εύκολα, γίνονται αντιδραστικοί, δίνουν υποσχέσεις που δεν πραγματοποιούν, ασκούν gaslighting...
Τι πρέπει να κάνεις
Επειδή σε μια τέτοια σχέση υπάρχει πολλή εξαπάτηση, ψέματα, προδοσία και παραμέληση η οποία αυξάνει σταδιακά, τείνεις να κατηγορείς τον εαυτό σου.
Στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να μην ανατροφοδοτείς τον εγωισμό τους: να μην τους επικυρώνεις, να μην επιδιώκεις την προσοχή τους. Οι νάρκισσοι δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τις ανάγκες, τις επιθυμίες και την υποκειμενική πραγματικότητά σου. Μόλις το καταλάβεις, σήκω και φύγε.