ΔΙΣΚΟΙ ΝΤΕΜΑΚΙΓΙΑΖ: ΦΤΙΑΞΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΣΟΥ
Για να κάνεις τη ρουτίνα ομορφιάς σου βιώσιμη και να μειώσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα, ξεκίνα με μικρά βήματα, όπως με το να φτιάξεις χειροποίητους δίσκους ντεμακιγιάζ.
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και πιο έντονα και πιεστικά όχι μόνο τους πολιτικούς και την επιστημονική κοινότητα, αλλά και καθέναν από εμάς. Αν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να ξεκινήσεις να μειώνεις το οικολογικό σου αποτύπωμα, η απάντηση βρίσκεται μεταξύ άλλων στις μικρές, καθημερινές και eco-friendly συνήθειες ομορφιάς. Με αφετηρία αυτά, μπορείς να κάνεις το μπάνιο σου zero waste.
Επιστρέφεις, λοιπόν, στο σπίτι έπειτα από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Από τα πρώτα πράγματα που (χρειάζεται να) κάνεις είναι να καθαρίσεις την επιδερμίδα σου με δίσκους ντεμακιγιάζ για να αφαιρέσεις το μακιγιάζ και τους ρύπους της πόλης. Έτσι, της επιτρέπεις να αναπνεύσει και πάλι και να προετοιμαστεί για τη βραδινή της περιποίηση.
Δίσκοι ντεμακιγιάζ: Πόσο οικολογικοί είναι;
Αυτό που κάνουμε οι περισσότεροι είναι να αγοράζουμε έτοιμους δίσκους ντεμακιγιάζ από βαμβάκι. Η διαδικασία είναι γνωστή: τους χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό της επιδερμίδας μας και μόλις ολοκληρώνουμε τη χρήση τους, τους πετάμε στα σκουπίδια. Κάποιοι, μάλιστα, κάνουν το λάθος να τους ρίχνουν στον κάδο της ανακύκλωσης. Εκτός από τους δίσκους ντεμακιγιάζ, εναλλακτικά χρησιμοποιούμε και πανάκια από μικροΐνες. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα δύο μέσα καθαρισμού δεν είναι βιοδιασπώμενα ή ανακυκλώσιμα.
Για τη φύτευση ή την παραγωγή του βαμβακιού συχνά χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες, όπως παρασιτοκτόνα και λιπάσματα. Για να βιοδιασπαστεί ένας δίσκος, θα πρέπει να προέρχεται από 100% οργανικό βαμβάκι και ιδανικά να μην έχει πάνω του κάποιο υπόλειμμα από προϊόν που περιέχει χημικές ουσίες, όπως το γαλάκτωμα ή η τονωτική λοσιόν που έχεις χρησιμοποιήσει για το ντεμακιγιάζ και τον καθαρισμό του προσώπου σου.
Το οργανικό βαμβάκι είναι ένα πιο οικολογικό συστατικό: χρειάζεται λιγότερη ενέργεια και χρήση νερού κατά την παραγωγή του σε σύγκριση με το συμβατικό βαμβάκι. Επιπλέον, καλλιεργείται χωρίς λιπάσματα και αποβάλλει λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Δίσκοι ντεμακιγιάζ από τα χεράκια σου
Αν έχεις οικολογικές ανησυχίες και έφεση στη… χειροτεχνία τι θα έλεγες να φτιάξεις τις δικές σου ροδέλες από βαμβάκι και να μειώσεις με αυτό τον τρόπο τα απορρίμματα που παράγεις καθημερινά; Θα χρειαστείς:
- Ένα 100% οργανικό βαμβακερό ύφασμα ή ένα T-shirt που δεν σου είναι πια χρήσιμο
- Ραπτομηχανή ή βελόνα και κλωστή ή μια κόλλα που αντέχει στο πλύσιμο
- Ψαλίδι
- Κιμωλία ή μολύβι
- 1-2 ποτήρια σε διαφορετικά μεγέθη
Πριν ξεκινήσεις τη διαδικασία, θα πρέπει πρώτα να πλύνεις και να σιδερώσεις καλά το ύφασμα.
Στη συνέχεια, βάλε το πάνω σε μια λεία επιφάνεια, όπως το τραπέζι της κουζίνας.
Αν θέλεις οι δίσκοι σου να έχουν περισσότερο πάχος, τότε υπολόγισε δύο στρώσεις για τον καθένα από αυτούς. Γι’ αυτό, δίπλωσε το ύφασμα πριν ξεκινήσεις την κοπτοραπτική. Για να είναι σταθερό και να μη γλιστράει το διπλό ύφασμα, μπορείς να το καρφιτσώσεις με μια μικρή καρφίτσα στο κέντρο του κύκλου.
Τοποθέτησε το στόμιο του ποτηριού πάνω στην επιφάνεια του υφάσματος, μαρκάροντας τη διάμετρό του με ένα μολύβι ή μια κιμωλία. Με ένα ψαλίδι κόψε τους κύκλους. Αν θέλεις να κατασκευάσεις δίσκους σε πολλά μεγέθη, τότε χρειάζεται να επιλέξεις ποτήρια με διαφορετική διάμετρο.
Μπορείς να ενώσεις τις άκρες του κύκλου με τρεις τρόπους: με μια μηχανή ραπτικής, ή με βελόνα και κλωστή, ή με μια καλή κόλλα.
Αν δεν ξέρεις να γαζώνεις, μήπως να ζητήσεις τη βοήθεια της χρυσοχέρας γιαγιάς σου; Και μόνη σου, όμως, με βελόνα και κλωστή μπορείς να ράψεις τις άκρες για να μην ξεφτίσουν.
Έχεις ακόμα μια εναλλακτική: ρίξε λίγη ποσότητα από μια καλή κόλλα πάνω σε μια λεία, γυάλινη επιφάνεια, και άρχισε να περνάς περιμετρικά τη ροδέλα από το υλικό. Άφησέ την να στεγνώσει για μερικές ώρες πάνω σε ένα ψηλό αντικείμενο, ώστε να μην ακουμπάνε οι άκρες της πουθενά. Τα DIY cotton pads είναι έτοιμα για χρήση!
Οδηγίες για πλύσιμο: Βάλε τους δίσκους ντεμακιγιάζ μέσα σε ένα laundry bag και πλύνε τους στο πρόγραμμα για «ευαίσθητα», χρησιμοποιώντας ένα απαλό και κατά προτίμηση φυτικό απορρυπαντικό.