ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ: ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΙΧΝΕΙΣ ΜΕΣΑ
Σπασμένα μπουκάλια, χαρτάκια εισιτηρίων, χαρτοπετσέτες. Μπορεί να πιστεύουμε ότι η θέση τους είναι στον μπλε κάδο ανακύκλωσης, μήπως όμως κάνουμε λάθος;
Κλαδιά, ρούχα, παιδικά παιχνίδια. Ανάμεσα σε αυτά ξεπροβάλλουν σακούλες σκουπιδιών δεμένες κόμπο (όπως αυτόν που κάνει η μάνα μου και μάταια προσπαθώ κάθε φορά να λύσω). Αυτός ο ταλαιπωρημένος μπλε κάδος της γειτονιάς θυμίζει περισσότερο Kinder-έκπληξη και λιγότερο κάδο ανακύκλωσης. Τον ανοίγω και δεν ξέρω ποτέ τι θα βρω μέσα.
Ώρες ώρες σκέφτομαι ότι θα καταλήξω η γραφική κυρία που διαρκώς γκρινιάζει σε όλους εκείνους που πετάνε στον δύσμοιρο μπλε κάδο ό,τι κατεβάσει η κούτρα τους. Λες και δεν υπάρχει ακριβώς δίπλα ένας πράσινος (μα ακριβώς δίπλα, λέμε).
Μετά από λίγες βαθιές ανάσες, βέβαια, ηρεμώ και σκέφτομαι ότι πέρα από εκείνους που αδιαφορούν για την οικολογία και την κατάντια αυτού του πλανήτη, ή εκείνους που βαριούνται να κάνουν ένα βήμα παραπάνω, υπάρχουν και όσοι απλώς δεν είναι σίγουροι για το αν αυτό που θέλουν να πετάξουν ανακυκλώνεται ή όχι.
Ξέρουμε, για παράδειγμα, ότι τα γυάλινα μπουκάλια ανακυκλώνονται. Ξέρουμε, όμως, τι ισχύει στην περίπτωση που ένα γυάλινο μπουκάλι είναι σπασμένο;
Τι δεν ανακυκλώνεται στους μπλε κάδους
Μπορεί η ανακύκλωση να μη συνιστά τη λύση στο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης, ειδικά με τους ρυθμούς που προχωράει παγκοσμίως, είναι όμως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αφού το κάνουμε, ας το κάνουμε σωστά. Ας μάθουμε, λοιπόν, ποια πλαστικά ανακυκλώνονται και ποια προϊόντα θεωρούμε ότι ανακυκλώνονται αλλά κάνουμε λάθος.
Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι οι μπλε κάδοι αφορούν μόνο συσκευασίες!
- Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, όχι όμως τα σπασμένα γυαλιά.
- Τα κουτιά από πίτσα και οι συσκευασίες έτοιμου φαγητού που έχουν λάδια και λίπη δεν ανακυκλώνονται. Αν όμως είναι καθαρά, ανακυκλώνονται.
- Οι πλαστικές σακούλες συνήθως ανακυκλώνονται, αλλά όχι οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες, οι οποίες αποσυντίθενται.
- Το σύστημα των μπλε κάδων δεν διαχειρίζεται κομμάτια χαρτιού με μέγεθος μικρότερο σελίδας Α4.
- Οι λερωμένες χαρτοπετσέτες δεν ανακυκλώνονται, ενώ μπορεί να αχρηστεύσουν τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά.
- Τα προϊόντα από αφρολέξ και φελιζόλ είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα και δεν τα ρίχνουμε στους μπλε κάδους.
- Συσκευασίες που περιείχαν ορυκτέλαια, εντομοκτόνα ή άλλα τοξικά υλικά δεν ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπά τους δύσκολα απομακρύνονται.
- Όσοι έχουμε παλιά CD και DVD (για κάποιο λόγο έχω κρατήσει καμιά 200ριά), καλό είναι να γνωρίζουμε ότι λόγω των προσμίξεων που περιέχουν, η άμεση ανακύκλωσή τους δεν είναι δυνατή από το συγκεκριμένο σύστημα. Ωστόσο, κάποιοι δήμοι και ορισμένες εξειδικευμένες εταιρείες ασχολούνται με την ανακύκλωσή τους. Επικοινωνήστε με τον δήμο σας ή αναζητήστε τα σημεία διαλογής των συγκεκριμένων εταιρειών.
- Τα πλαστικά καλαμάκια και τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα δεν ανακυκλώνονται. Η κατασκευή τους έχει απαγορευτεί πλέον, ωστόσο για κάποιους μήνες ενδέχεται να τα συναντήσετε στην αγορά.
- Τα ογκώδη πλαστικά αντικείμενα (όπως οι άσπρες πλαστικές καρέκλες που βρίσκονται παντού) πρέπει να πηγαίνουν στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων του δήμου.
- Οι περισσότερες κρεμάστρες έχουν συρμάτινα και πλαστικά μέρη και υπάρχει κίνδυνος ανάμειξης των υλικών. Είτε διαχωρίζουμε τα υλικά για επιμέρους ανακύκλωση όπου είναι δυνατόν, είτε τις πετάμε στους κοινούς κάδους σκουπιδιών.
- Τα πλαστικά καπάκια ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο από τα πλαστικά μπουκάλια, γι’ αυτό τα αφαιρούμε από το μπουκάλι και τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε κάδο.
Για την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων μας
Πριν επισκεφτούμε τον μπλε κάδο της γειτονιάς μας, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας μερικές ακόμα πληροφορίες:
- Οι λερωμένες συσκευασίες δεν ανακυκλώνονται, ενώ μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού των υπόλοιπων ανακυκλώσιμων υλικών.
- Ρίχνουμε τις συσκευασίες χύμα στον κάδο και όχι δεμένες σε σακούλες, προς διευκόλυνση της διαδικασίας διαλογής και για οικονομία χώρου.
- Τα πολύ μικρά αντικείμενα δεν ανακυκλώνονται.
- Διπλώνουμε/συμπιέζουμε τις ογκώδεις συσκευασίες.
- Ελέγχουμε αν οι συσκευασίες που σκοπεύουμε να πετάξουμε στον μπλε κάδο φέρουν ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση.