ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΒΟΛΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠ
Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε την κυκλοφορία ενός τεστ που θα κάνει ό,τι και το τεστ Παπ, με στόχο να μπορεί να γίνεται ακόμα και στο σπίτι.
Το τεστ Παπ, όπως είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο, υπάρχει από το 1941. Ο Γεώργιος Παπανικολάου είχε αρχίσει από το 1923 να εξετάζει τον τρόπο που μπορούσε να ελεγχθεί ο τράχηλος της μήτρας, με στόχο την ανίχνευση πιθανών προκαρκινικών και καρκινικών διεργασιών. Η μέθοδος που εισήγαγε αναγνωρίστηκε δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, με τη δημοσίευση της μελέτης του στο American Journal of Obstetrics and Gynecology.
Από την ημέρα που ο Παπανικολάου έδωσε στον κόσμο το τεστ του, η θνησιμότητα από καρκίνο τραχήλου της μήτρας μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Παρ’ όλ’ αυτά, παραμένει η τέταρτη πιο κοινή μορφή καρκίνου παγκοσμίως.
Μολονότι η ζωή και η ιατρική έχουν εξελιχθεί έκτοτε, εμείς οι γυναίκες εξακολουθούμε να βασιζόμαστε σε αυτήν την άβολη μεν, σωτήρια δε εξέταση, καθώς ό,τι κι αν δημιουργήθηκε και προτάθηκε ως εναλλακτική δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικό.
Προφανώς και οι ερευνητές δεν σταμάτησαν να αναζητούν έναν τρόπο που να γίνεται η δουλειά χωρίς την εισαγωγή μεταλλικής συσκευής στον κόλπο, όπου εναποτίθενται τα κύτταρα που ξύνει ο γυναικολόγος από τον τράχηλο, αφότου καθίσουμε σε ένα κρεβάτι και ανοίξουμε διάπλατα τα πόδια μας ακουμπώντας τα σε αναβολείς.
Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων προχώρησε τον Μάιο του 2024 στην έγκριση ενός self-test που τσεκάρει σημάδια καρκίνου στον τράχηλο. Θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Οι ενδιαφερόμενες θα συνεχίσουν να επισκέπτονται γυναικολόγο, όπου θα λαμβάνουν το kit, θα πηγαίνουν στο μπάνιο και θα παίρνουν οι ίδιες το δείγμα.
Η δειγματοληψία θα γίνεται με την τοποθέτηση στενής μπατονέτας στον κόλπο, σε τρεις περιστροφές της. Ακολούθως, θα δίνουν την μπατονέτα στον/στην επαγγελματία υγείας, ώστε να πηγαίνει στο εργαστήριο και να εξετάζεται για στελέχη του ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων – ευρύτερα γνωστού ως HPV. Η ύπαρξη αυτού του ιού αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου.
Η βασική διαφορά μεταξύ του Τεστ Παπ και του συγκεκριμένου self-test είναι πως το δείγμα θα λαμβάνεται από τα κολπικά τοιχώματα και όχι από τον τράχηλο. Να σημειωθεί εδώ πως ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία έχουν εισάγει ήδη την αυτοδειγματοληψία στον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο στον τράχηλο.
Για να δώσει την έγκριση του ο FDA και να κυκλοφορήσει το συγκεκριμένο προϊόν στην αγορά, χρειάστηκαν έρευνες που διήρκεσαν δύο δεκαετίες. Αυτές έδειξαν πως τα αποτελέσματα που δίνει είναι εξίσου αποτελεσματικά με το τεστ Παπ στην πρόληψη, για γυναίκες 25 ετών και άνω.
Ο απώτερος στόχος των δημιουργών του νέου τεστ είναι μια ημέρα να μπορούμε να κάνουμε τον έλεγχο μόνες μας, στο σπίτι μας. Έτσι, όλες θα έχουμε πρόσβαση σε κάτι που δεδομένα σώζει ζωές.