iStock

ΑΥΤΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΞΕΠΡΗΣΤΕΙΣ

Υπάρχει μια πολύ απλή δραστηριότητα που μπορείς να κάνεις καθημερινά, αν θες να βοηθήσεις στην καλύτερη πέψη των τροφών και να ξεφουσκώσεις.

Βγαίνεις με την παρέα σου για φαγητό στο αγαπημένο σας ταβερνάκι. Λίγο η κουβέντα, λίγο το κρασί, λίγο η όρεξη που έχει «ανοίξει» από τα μπάνια στη θάλασσα, όλα έχουν ως αποτέλεσμα να φας λίγο παραπάνω.

Αν το σενάριο αυτό σου ακούγεται οικείο, υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τη δυσφορία που αισθάνεσαι και να βοηθήσεις την πέψη. Τι είναι αυτό; Ξεκίνα το περπάτημα. Η δραστηριότητα αυτή μετά το φαγητό φαίνεται να αποτελεί έναν καλό τρόπο να περιορίσεις το φούσκωμα. Μάλιστα, οι Αμερικανοί περιγράφουν τη βόλτα που σκοπό έχει να βοηθήσει στη χώνεψη με τον όρο «fart walk» (προφανώς γιατί το περπάτημα διευκολύνει την κινητικότητα του εντέρου και αυτό μπορεί να έχει... παρατράγουδα).

Αν υιοθετήσεις τη συνήθεια αυτή, πάντως, όχι μόνο θα νιώσεις πιο ελαφρύς, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2.️️

Πώς το περπάτημα βοηθά την πέψη

Μελέτες του 2021 και του 2020 συνηγορούν υπέρ της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Η πρώτη, στο περιοδικό Gastroenterology and Hepatology From Bed to Bench, δείχνει ότι η ήπια άσκηση θα μπορούσε να ανακουφίσει από το φούσκωμα μετά το φαγητό, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στο ότι η κίνηση έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

πέψη
iStock

Η δεύτερη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One, εξέτασε τη σχέση μεταξύ της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας και των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Αν και ο χρόνος μετά το γεύμα δεν εξετάστηκε, τα άτομα που καθημερινά έκαναν περισσότερα βήματα έτειναν να έχουν λιγότερο έντονα συμπτώματα.

Όσο για τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, τα στοιχεία δείχνουν ότι το περπάτημα μετά το φαγητό αποτελεί μια καλή στρατηγική διαχείρισης των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, είτε κάποιος πάσχει από διαβήτη, είτε όχι. Ωστόσο, η διάρκεια της δραστηριότητας θα πρέπει να ξεπερνά τα 30 λεπτά.

Πόση ώρα χρειάζεται να περπατάς;

Αν έφαγες πολύ και χρειάζεσαι κάτι να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, τότε βγες μια βόλτα στη γειτονιά, απλά φρόντισε να περπατήσεις κάμποση ώρα (10-20 λεπτά είναι αρκετά). Αν δεν τρελαίνεσαι για περπάτημα, τότε απλώς απόφυγε να… λιώσεις στον καναπέ και προτίμησε να στέκεσαι όρθιος κατά διαστήματα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.