iStock

ΜΗΠΩΣ ΠΛΕΝΕΣΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ;

Κάνεις ντους καθημερινά για να καθαρίσεις το δέρμα σου. Του κάνεις, όμως, καλό έτσι ή μήπως όχι;

Eίναι ένα από τα πράγματα που κάνεις από την αρχή έως το τέλος της ζωής σου, κάθε ημέρα. Θα έλεγες πως είναι φυσική η ανάγκη να καθαρίζεις το δέρμα σου. Ωστόσο, δεν αποφασίζει ο οργανισμός σου για το πότε πρέπει να γίνει αυτό. Το αποφασίζεις εσύ. Μήπως παίρνεις λάθος αποφάσεις, ως προς τη συχνότητα, αλλά και τον τρόπο που καθαρίζεσαι;

Βλέπεις, το πολύ το «Κύριε ελέησον» μπορεί να αποδυναμώσει τη φυσική ικανότητα του δέρματος να ρυθμίζει τα επίπεδα υγρασίας, μεταξύ πολλών άλλων. Αλλά για να βεβαιωθούμε πως είμαστε συντονισμένοι στην ίδια συχνότητα, ας αρχίσουμε με τα βασικά.

Tι εννοούμε όταν λέμε «κάνω ντους»;

Ο πρωταρχικός στόχος είναι να καθαρίσουμε το εξωτερικό στρώμα του δέρματος που λέγεται επιδερμίδα. Αυτή αποτελείται από πολλά στρώματα. Στόχος μας είναι το ανώτερο (κεράτινη στιβάδα) που αποτελείται από νεκρά κύτταρα, τα οποία αποβάλλονται και αντικαθίστανται συνεχώς.

Το ντους βοηθά στην απομάκρυνση αυτών των νεκρών κυττάρων, μαζί με τη βρωμιά, τη λιπαρότητα και τα βακτήρια που συσσωρεύονται στην επιφάνεια. Το να γίνουν σωστά όλα αυτά, δεν είναι όσο απλό φαντάζεσαι.

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος να κάνουμε ντους;

Πάντα σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούμε να προμηθευτούμε μία λούφα, εκτός και αν υπάρχει έκζεμα, οπότε χρησιμοποιούμε μόνο τα χέρια μας. Γενικά, αν μπορούμε να μη χρησιμοποιούμε πανί, καλό θα μας κάνει, αφού προστατεύουμε τα φυσικά έλαια του δέρματος.

ντους
Pexels Karoline Grabowska

Εν τω μεταξύ, η αίσθηση του να είμαστε κάτω από το νερό για ώρα είναι απολαυστική, αυτό όμως, δεν μας κάνει καλό. Το ντους πρέπει να είναι σύντομο (από 2 έως 10 λεπτά) και το νερό να μην έχει μεγάλη πίεση, ώστε να διατηρούμε την υγρασία του δέρματος.

Το κρύο νερό κάνει το σώμα μας να αυξήσει τη θερμοκρασία στον πυρήνα του ώστε να ισορροπήσει τη θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει πως μετά την αρχική απόλαυση, αυξάνεται η ζέστη που αισθανόμαστε.

Το ζεστό νερό από την άλλη στεγνώνει το δέρμα, ενώ μπορεί να βλάψει τον φραγμό του δέρματος και να προκαλέσει μεγαλύτερη ξηρότητα, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να «ραγίσει» και να επιτραπεί έτσι η διείσδυση μικροοργανισμών, οπότε αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.

Η θερμοκρασία που προτείνεται, λοιπόν, είναι η χλιαρή.

Γιατί να προτιμάμε το χλιαρό νερό;

Το χλιαρό νερό:

  • χαλαρώνει τους μυς,
  • ανακουφίζει το σώμα από την ένταση ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα,
  • ανοίγει τους πόρους ώστε να απομακρύνουμε την παγιδευμένη βρωμιά και τη λιπαρότητα.

Το αφρόλουτρο που επιλέγουμε πρέπει να είναι απαλό (να περιέχει λίγα συστατικά και να μην έχει άρωμα) και να προσφέρει ενυδάτωση. Αποφεύγουμε τα σκληρά σαπούνια και τα αντιμικροβιακά (αν δεν μας έχει πει γιατρός πως τα χρειαζόμαστε), καθώς μπορεί να σκοτώσουν και τα βακτήρια που χρειαζόμαστε (τα καλά), ενώ στεγνώνουν και το δέρμα πιο γρήγορα. Η ποσότητα αφρόλουτρου που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή, δεν είναι για χόρταση.

Όπως λένε οι δερματολόγοι, στην ουσία το σαπούνι χρειάζεται στις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα και τα πόδια, εκτός και αν έχουμε βρωμιά πάνω μας ή είμαστε ιδρωμένοι παντού.

Αφότου ολοκληρώσουμε, δεν τρίβουμε με μανία το σώμα μας με την πετσέτα, αφού αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς και φλεγμονές. Απαλά και ταμποναριστά απομακρύνουμε την περιττή υγρασία και αμέσως εφαρμόζουμε ενυδατική κρέμα – ιδανικά ενώ το δέρμα είναι υγρό.

ντους
Pexels Karoline Grabowska

Πόσα ντους χρειάζεσαι;

Ο «ιδανικός» αριθμός των ντους διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθώς εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:

  • Τύπος δέρματος: Το λιπαρό δέρμα μπορεί να απαιτεί πιο συχνά ντους, ενώ το ξηρό δέρμα ωφελείται λιγότερο. Επίσης, το λεπτό δέρμα των ηλικιωμένων δεν θέλει πολλά ντους.
  • Επίπεδο δραστηριότητας: Τα άτομα που κάνουν άσκηση ή υπαίθρια εργασία μπορεί να χρειάζονται πιο συχνά ντους, κάτι που δεν ισχύει για όσους δεν βγαίνουν από το σπίτι.
  • Το κλίμα: Τα ζεστά και υγρά κλίματα μπορεί να ενθαρρύνουν το συχνότερο ντους.
  • Η προσωπική προτίμηση: Μερικοί προτιμούν να καθαρίζονται πιο τακτικά για λόγους άνεσης ή/και υγιεινής.

Ποιο είναι το σωστό ντους για τον κάθε τύπο δέρματος;

  • Εάν έχεις ξηρό δέρμα (ή έκζεμα), κάνεις ντους όσο λιγότερο συχνά μπορείς, με χλιαρό νερό και απαλά, με αφρόλουτρο που είναι πολύ ενυδατικό.
  • Εάν έχεις λιπαρό δέρμα, τα must είναι τα πιο συχνά ντους και η αποφυγή του υπερβολικά ζεστού νερού που διεγείρει την παραγωγή λιπαρότητας.
  • Εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα, χρησιμοποιείς απαλό αφρόλουτρο και χλιαρό νερό.

Από εκεί και πέρα, εάν αντιμετωπίσεις συγκεκριμένα θέματα, εμπιστεύεσαι όσα προτείνει ο επαγγελματίας υγείας που σε παρακολουθεί.

Η παράμετρος του καύσωνα

Oμολογουμένως κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα είναι δελεαστική η ιδέα να ζεις στην ντουζιέρα. Ατυχώς, δεν είναι αυτή η λύση στο πρόβλημα. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι εξηγούν πως δεν πρέπει να ξεπερνάμε τα 2 ντους την ημέρα, με δροσερό ή χλιαρό νερό, με μικρή διάρκεια παραμονής στο ντους. Διαφορετικά, ρισκάρουμε την υπερβολική ξήρανση του δέρματος. Απαιτείται και ενδελεχής ενυδάτωση για να «κλειδώσουμε» την υγρασία στο σώμα.

Πώς θα καταλάβεις ότι δεν έχεις πετύχει τον σωστό αριθμό ντους;

Αν το δέρμα σου είναι ξηρό, αφυδατωμένο, έχει ερυθρά σημεία και ερεθισμούς, προβληματίσου και μείωσε λίγο τον αριθμό τον ντους. Καλού καλού επισκέψου και έναν δερματολόγο. Αν έχεις φραγμένους πόρους, ακμή και δερματικές μολύνσεις, το πιθανότερο είναι πως έχει συσσωρευθεί μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη ποσότητα νεκρών κυττάρων και ελαίων. Άρα, αύξησε τον ρυθμό που κάνεις ντους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.