Γαβριήλ Νικολαΐδης

ΦΤΙΑΞΕ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ ΣΑΝ ΙΤΑΛΟΣ

Η μακαρονάδα Ναπολιτέν είναι ένα κατεξοχήν καλοκαιρινό πιάτο, αφού χρειάζεται ζουμερές ντομάτες για να γίνει γευστικό. Διάβασε τα μυστικά για τη φτιάξεις όπως ένας επαγγελματίας.

Η μακαρονάδα Ναπολιτέν, γνωστή και ως spaghetti alla Νapoletana, είναι ένα κλασικό ιταλικό πιάτο που αντιπροσωπεύει την απλότητα και την αγνότητα της ιταλικής κουζίνας. Το όνομά της προέρχεται από την πόλη της Νάπολης, που θεωρείται η καρδιά της ιταλικής μαγειρικής παράδοσης. Το πιάτο αυτό είναι γνωστό για την πλούσια, αρωματική του σάλτσα ντομάτας, η οποία συχνά περιλαμβάνει βασιλικό, σκόρδο, και παρμεζάνα.

Η μακαρονάδα Ναπολιτέν χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και αποτελεί παράδειγμα της παραδοσιακής κουζίνας της Νότιας Ιταλίας. Η χρήση της ντομάτας ως βασικό συστατικό στην ιταλική κουζίνα ξεκίνησε μετά την εισαγωγή της από την Αμερική τον 16ο αιώνα. Στην αρχή, οι ντομάτες θεωρούνταν δηλητηριώδεις και χρησιμοποιούνταν κυρίως ως διακοσμητικά φυτά! Με τον καιρό, όμως, οι Ιταλοί μαγείρεψαν τις ντομάτες και ανακάλυψαν τη γεύση και την ευελιξία τους, δημιουργώντας έτσι τη βάση για πολλές σάλτσες, όπως αυτή της Ναπολιτέν μακαρονάδας.

Η μακαρονάδα Ναπολιτέν είναι ένα πιάτο που λατρεύει το καλοκαίρι, με τις ζουμερές ντομάτες του και τον αρωματικό του βασιλικό. Η προετοιμασία της Ναπολιτέν μακαρονάδας είναι σχετικά απλή, καθιστώντας την ιδανική για καθημερινά γεύματα.

μακαρονάδα Ναπολιτέν
Γαβριήλ Νικολαΐδης

Αρχικά, τα μακαρόνια βράζονται σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente. Ταυτόχρονα, προετοιμάζεται η σάλτσα. Σε ένα τηγάνι, σοτάρεται το σκόρδο σε ελαιόλαδο μέχρι να αρωματιστεί, και στη συνέχεια προστίθενται οι ντομάτες, οι οποίες έχουν προηγουμένως πολτοποιηθεί ή κοπεί σε μικρά κομμάτια. Η σάλτσα σιγοβράζει μέχρι να πήξει και να ενσωματωθούν οι γεύσεις. Στο τέλος, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και φρέσκο βασιλικό.

Τι παραλλαγές μπορείς να κάνεις στη μακαρονάδα Ναπολιτέν;

Παρ' όλο που η παραδοσιακή συνταγή είναι απλή, υπάρχουν πολλές παραλλαγές της Ναπολιτέν μακαρονάδας. Σε ορισμένες περιοχές προστίθενται ελιές, κάπαρη ή αντζούγιες για επιπλέον γεύση. Άλλες συνταγές μπορεί να περιλαμβάνουν κρεμμύδι, καρότο ή σέλινο για μια πιο πλούσια σάλτσα. Σε μερικές περιπτώσεις, η σάλτσα μπορεί να περιλαμβάνει και λίγο κρασί για επιπλέον άρωμα.

Συνταγή για μακαρονάδα Ναπολιτέν

μακαρονάδα Ναπολιτέν
Γαβριήλ Νικολαΐδης

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Μερίδες: 4
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Vegan

Υλικά

  • 500 γρ. ζυμαρικά της επιλογής μας

Για τη σάλτσα

  • 1 κιλό ντομάτες (ιδανικά πομοντόρια)
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • αλάτι
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 5-6 φύλλα πλατύφυλλο βασιλικό φρέσκο

Για το σερβίρισμα

  • παρμεζάνα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις ντομάτες κι αφαιρούμε τη φλούδα και τα σπόρια. Για να αφαιρέσουμε τη φλούδα, χαράζουμε τις ντομάτες και τις ζεματάμε σε καυτό νερό για λίγα δευτερόλεπτα. Έπειτα ξεφλουδίζονται πανεύκολα. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες σε μέτρια κυβάκια.

Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, αλλά να μην πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε και το σκόρδο και το αφήνουμε για 4-5 λεπτά στο τηγάνι. Έπειτα το βγάζουμε.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά.

Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά (λίγο πριν να είναι έτοιμη η σάλτσα μας) για 2 λεπτά λιγότερα από όσο γράφει η συσκευασία.

Τα βάζουμε στη σάλτσα και τα βράζουμε για 2 λεπτά ανακατεύντας.

Σερβίρουμε με λίγο βασιλικό και παρμεζάνα.