ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΟΥ
Αν το περπάτημα χωρίς παπούτσια δεν είναι του γούστου σου, ίσως το κείμενο που ακολουθεί σου αλλάξει λίγο γνώμη.
Στο σπίτι μου περπατάω κάποιες φορές ξυπόλητη. Όχι πάντα, αλλά τακτικά. Ωστόσο, φέτος στις διακοπές μου περπάτησα για πρώτη φορά χωρίς παπούτσια σε παραλία με πετραδάκια. Στην πρώτη επαφή, πρέπει να έπαθα στο πέλμα την πιο γρήγορη κράμπα... στην ιστορία της κράμπας, ενώ ακολούθησαν πολλά «τσιμπήματα» σε διάφορες περιοχές του ίδιου ποδιού, προτού η δυσάρεστη εμπειρία μεταφερθεί και στο άλλο.
Χρειάστηκε να περάσει ένα ολόκληρο δεκάλεπτο, έως ότου ο οργανισμός μου κατανοήσει πως υπάρχουν κι αυτές οι επιφάνειες για να περπατήσει κάποιος ξυπόλητος.
Αναζήτησα πληροφορίες για αυτό που μου συνέβη και έπεσα πάνω στο άρθρο του National Geographic που αναφερόταν στα οφέλη που έχει για τα πόδια σου το να περπατάς ξυπόλητος/η. Μεταξύ άλλων, έμαθα πως υπάρχει πλήθος ερευνών που δείχνει ότι το να είμαστε ξυπόλητοι ή το να φοράμε μινιμαλιστικά παπούτσια είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δύναμης των ποδιών, στην αύξηση του μεγέθους των μυών και στη βελτίωση του βαδίσματος.
Συμβατικά παπούτσια VS barefoot shoes
Χαρακτηριστικά, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2021 οι συμμετέχοντες που φορούσαν μινιμαλιστικά υποδήματα (ή barefoot shoes όπως είναι γνωστά, τα οποία προσομοιάζουν την αίσθηση που έχεις όταν περπατάς ξυπόλητος), αύξησαν τη δύναμη των ποδιών τους κατά μέσο όρο 57,4% σε ένα εξάμηνο. Επίσης, βελτίωσαν την ισορροπία τους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο πτώσεων.
Η ποδίατρος, Rina Harris, εξηγεί σε κείμενό της ότι «τα πόδια μας είναι πραγματικά πολύ δυνατά και ανθεκτικά και μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που τους θέτουμε. Ωστόσο, δεν τα χρησιμοποιούμε όπως θα ήθελε η φύση. Έχουμε 33 αρθρώσεις που κινούνται με τρεις διαφορετικούς τρόπους, ώστε να προσαρμόζονται στο έδαφος που περπατάμε. Τα σύγχρονα υποδήματα έχουν περιορίσει τα φυσικά μοτίβα κίνησης, επηρεάζοντας το βάδισμα, αλλά και τη δομή των ποδιών».
Για παράδειγμα, οι μαλακές ενδιάμεσες σόλες απορροφούν τους κραδασμούς, καθιστώντας δύσκολη την αίσθηση του εδάφους. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε κακή στάση του σώματος, στη μειωμένη ισορροπία με την πάροδο του χρόνου, στην κατάρρευση της καμάρας και να οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε μυοσκελετικά προβλήματα. Επίσης, κάποια παπούτσια έχουν τακούνι που δεν επιτρέπει στο πέλμα να εκτελέσει τις φυσικές τους κινήσεις.
Τα μινιμαλιστικά υποδήματα, από την άλλη, είναι φαρδιά μπροστά και η φτέρνα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τα δάχτυλα. Δημιουργούν, δηλαδή, συνθήκες παρόμοιες με αυτές που ισχύουν όταν είμαστε ξυπόλητοι.
Μην βιαστείς να πετάξεις τα παπούτσια σου
Οι κινησιολόγοι επισημαίνουν πως δεν ωφελεί να περάσουμε από τη μία άκρη στην άλλη, δηλαδή από τα σύγχρονα παπούτσια στα μινιμαλιστικά. Διευκρινίζουν ότι μια τέτοια αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό, καθώς τα πόδια μας έχουν προσαρμοστεί στα μαλακά παπούτσια και μοιραία έχουν χάσει μέρος της έμφυτης δύναμής τους.
Η πολύ γρήγορη μετάβαση μπορεί να υπερφορτώσει τους υποχρησιμοποιημένους μύες και τένοντες, προκαλώντας κατάγματα από στρες, πελματιαία απονευρωσίτιδα και αχίλλειο τενοντίτιδα. Υπάρχουν, επίσης, άνθρωποι που έχουν μεγάλη ευαισθησία στα εδάφη που δεν είναι ομαλά και μαλακά.
Αν θέλουμε να βοηθήσουμε τα πόδια μας να γίνουν πιο δυνατά, η σύσταση είναι να περπατάμε ξυπόλητοι καταρχάς στο σπίτι, μετά σε άλλες μαλακές επιφάνειες και με τον καιρό να αυξάνουμε τις αποστάσεις και την ποικιλία στα εδάφη.
Πώς θα καταλάβουμε αν κάνουμε κάτι λάθος; Θα μας το «πουν» τα πόδια μας, αφού θα αρχίσουν να πονάνε. Σε γενικές γραμμές, δεν... εκβιάζουμε καταστάσεις και φτάνουμε μέχρι εκεί που μπορούμε.