ΠΟΙΟ ΤΡΟΦΙΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙΣ, ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ
Μελέτη που διήρκεσε για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες αποκάλυψε τον Νο 1 διατροφικό κίνδυνο για την υγεία του εγκεφάλου.
Όσο μεγαλώνει το προσδόκιμο ζωής, τόσο αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη σήμερον ημέρα ο αριθμός των ασθενών αυτών ξεπερνά τα 55.000.000 σε όλον τον κόσμο.
Η πιο κοινή μορφή της 7ης αιτίας θανάτου παγκοσμίως είναι το Αλτσχάιμερ, το οποίο εμφανίζεται στο 60% με 70% των περιπτώσεων. Οι γυναίκες φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο τόσο έμμεσα (φροντίζουν ασθενείς στο 70% των περιπτώσεων) όσο και άμεσα.
Τώρα μπορείς να καταλάβεις γιατί οι ερευνητές επιμένουν να κατανοήσουν πώς αρχίζουν όλα και πώς μπορούν να επιβραδύνουν τις εξελίξεις και να βρουν θεραπεία σε αυτό που «πειράζει» τη μνήμη, τη σκέψη και τελικά την καθημερινότητα.
Στη λίστα με όσα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας ανήκει η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η κατάθλιψη. Τα περισσότερα είναι και θέμα τρόπου ζωής. Στον τρόπο ζωής περιλαμβάνονται και οι διατροφικές επιλογές του καθενός.
Βοήθα τον εαυτό σου μέσω της διατροφής
Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Νόσου Αλτσχάιμερ στη Φιλαδέλφεια, αν έπρεπε να αποφεύγεις ένα φαγητό γιατί έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, αυτό είναι το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας. Γιατί; Γιατί μπορεί και επηρεάζει τον εγκέφαλο, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων επιβλαβών ουσιών που περιέχει, όπως π.χ. τα νιτρώδη (συντηρητικά) και το νάτριο.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ διατροφής και γνωστικής ικανότητας σε περισσότερους από 130.000 ενήλικες από τη μελέτη Nurses’ Health Study και Health Professionals Follow-Up Study, για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με την κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και άνοιας.
Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα (π.χ. μπέικον, σαλάμια ή χοτ ντογκ) είχαν 14% αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερες από τρεις μερίδες ανά μήνα. Επίσης, κάθε έξτρα καθημερινή μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συνδέθηκε με επιπλέον 1,6 χρόνια γνωστικής γήρανσης, ειδικά στο τμήμα του εγκεφάλου που επηρεάζει τη γλωσσική ικανότητα και την εκτελεστική λειτουργία (περιλαμβάνει νοητικές δεξιότητες που ελέγχουν τη συμπεριφορά).
Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι η κατανάλωση μη επεξεργασμένων κόκκινων κρεάτων, όπως ο κιμάς και η μπριζόλα, δεν συνδέθηκε με τις ίδιες γνωστικές βλάβες στη μελέτη.
Με τι να αντικαταστήσεις το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας
Με τι μπορείς να αντικαταστήσεις αυτό που αποδεδειγμένα σε βλάπτει; Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως υπάρχουτν πιο υγιεινές επιλογές ακόμα και για όσους δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε φρέσκα τρόφιμα, όπως τα κονσερβοποιημένα ψάρια, τα κονσερβοποιημένα φασόλια (πρέπει να ξεπλένονται, ώστε να μειώνεται η περιεκτικότητά τους σε νάτριο) και τα κατεψυγμένα λαχανικά (καταψύχονται στη μέγιστη ωρίμανση).
Συγκεκριμένα, η αντικατάσταση μιας μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα με μια μερίδα ξηρών καρπών ή φασολιών φάνηκε να συνδέεται με 20% χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.
Μάλιστα, τόνισαν ότι αυξάνεται η βιβλιογραφία που αναφέρει πως μια διατροφή με όσο το δυνατόν λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη, και με υψηλότερες ποσότητες λαχανικών είναι η καλύτερη για την υγεία του εγκεφάλου.
Βέβαια, για να απομακρύνεις ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο άνοιας, είναι χρήσιμο να κοιμάσαι επαρκώς, να ασκείσαι τακτικά, να έχεις κοινωνικές επαφές και χόμπι.