ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΗ ΔΡΩΤΣΙΛΑ
Η δερματολόγος, Βάλια Μουσάτου, απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις σου για έναν δερματικό ερεθισμό που συνήθως είναι ήπιος και αθώος, αλλά χρειάζεται την προσοχή σου.
Αν δεν ιδρώναμε, το σώμα μας δεν θα μπορούσε να σταθεί στις καυτές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Αυτή όμως η φυσιολογική λειτουργία είναι αρκετά ενοχλητική, ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο καύσωνας δεν λέει να υποχωρήσει και παρακαλάμε για λίγη δροσιά… που δεν έρχεται! Η δρωτσίλα, ή ιδρώα όπως την αποκαλούν οι ειδικοί, είναι ένα κοινό, ήπιο εξανθηματικό δερματικό πρόβλημα που προκαλείται από τον ιδρώτα και αποτελεί έναν ακόμα ελαφρύ πονοκέφαλο στους κινδύνους που μπορεί να κρύβει το κατά τ’ άλλα ανέμελο καλοκαίρι.
Όπως μας εξηγεί στη συνέχεια η δερματολόγος, Βάλια Μουσάτου, η ιδρώα δεν είναι μια δερματική πάθηση που εκδηλώνεται μόνο στο υπερευαίσθητο δερματάκι των νεογνών και των μωρών, αλλά και στους ενήλικες. Περιγράφει πώς και πού εκδηλώνεται η πάθηση και πώς να την αντιμετωπίσεις.
Τι είναι η δρωτσίλα; Σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζεται συνήθως και με ποια μορφή;
Η ιδρώα οφείλεται στην απόφραξη των ιδρωτοποιών αδένων από την υψηλή θερμοκρασία και την υπερβολική υγρασία, όταν φοράμε συνθετικά ρούχα, πάνα (όπως τα μωρά και οι ηλικιωμένοι) ή σε κατακεκλιμένους ασθενείς. Το αποτέλεσμα είναι ότι το δέρμα δεν αερίζεται επαρκώς, ενώ ο ιδρώτας εγκλωβίζεται στα διάφορα επίπεδα της επιδερμίδας και δεν μπορεί να εξατμιστεί.
Τα σημεία όπου εντοπίζεται η ιδρώα είναι το εσωτερικό των αγκώνων ή των γονάτων, οι πτυχές στον μηρό ή κάτω από το στήθος, η κοιλιά και γενικότερα κάθε σημείο όπου υπάρχει εφίδρωση και δεν εξατμίζεται εύκολα ο ιδρώτας.
Η πιο ήπια και συνηθισμένη μορφή ιδρώας είναι η λευκή ή κρυσταλλική, που εκδηλώνεται με ανώδυνες διαυγείς φουσκαλίτσες όταν ο ιδρώτας παγιδεύεται στα πιο επιφανειακά στρώματα της επιδερμίδας. Όταν όμως ο ιδρώτας κατακάθεται στα κατώτερα στρώματα, τότε μπορεί να εμφανιστεί μια σοβαρότερη μορφή ιδρώας, η ερυθρά, που μοιάζει με εσωτερικά σπυράκια, συνήθως προκαλεί φαγούρα και στη συνέχεια μπορεί να φλεγμάνει.
Πέρα από αντιαισθητική, η ιδρώα μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι σοβαρότερο;
Η ερυθρά ιδρώα μπορεί να οδηγήσει αντιδραστικά σε ανιδρωσία (απουσία ή η μείωση της εφίδρωσης), διαταράσσοντας τη φυσιολογική θερμορύθμιση του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να ρυθμίσει σωστά τη θερμοκρασία του με την παραγωγή ιδρώτα και να πάθει μέχρι και θερμοπληξία. Αυτή όμως είναι μια σπάνια πιθανότητα επιδείνωσης.
Ποιες προφυλάξεις πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε την ιδρώα και πώς να την αντιμετωπίσουμε όταν εμφανιστεί;
Γενικά, το καλοκαίρι πρέπει να φοράμε φαρδιά και φτιαγμένα με φυσικά υφάσματα (βαμβακερά, λινά) ρούχα ώστε το σώμα μας να αερίζεται, να κινούμαστε σε κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουμε την έκθεση σε περιβάλλοντα με πολύ υψηλή θερμοκρασία και αυξημένη υγρασία. Έτσι, περιορίζουμε την εφίδρωση και τον εγκλωβισμό του ιδρώτα στο δέρμα.
Η λευκή ιδρώα υποχωρεί γρήγορα όταν σταματήσουμε να ιδρώνουμε – ακόμα και μία μόνο νύχτα διαμονής σε δωμάτιο με κλιματιστικό ή ανεμιστήρα βοηθά στην υποχώρηση και ανακούφιση των συμπτωμάτων. Στην περίπτωση της ερυθράς ιδρώας μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε τοπικά κορτικοστεροειδή, δηλαδή κρέμες και μείγματα με κορτιζόνη. Αν η ιδρώα είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί λήψη αντιβιοτικών από το στόμα με συμβουλή δερματολόγου.
Πρακτικές λύσεις για να διευκολύνουμε τη φυσιολογική ροή του ιδρώτα είναι οι κρέμες που περιέχουν άνυδρη λανολίνη, ένα ζωικό παράγωγο που ξεμπλοκάρει τους πόρους, οι υδρόφιλες αλοιφές και τα αφρόλουτρα που περιέχουν κολλοειδή βρόμη ή άλευρο αραβοσίτου.