iStock

ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΤΗ ΜΑΞΙΜΟΥΜ ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ ΣΟΥ

Για να προφυλαχθείς όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται από τον ήλιο, ζητήσαμε από τη δερματολόγο Βάλια Μουσάτου να μας απαντήσει σε περισσότερο ή λιγότερο συχνές ερωτήσεις για τη χρήση του αντηλιακού.

Πακετάρεις τα προϊόντα της καλοκαιρινής περιποίησης στο νεσεσέρ ομορφιάς για να φύγεις για τις πολυπόθητες διακοπές; Μήπως επέστρεψες μόλις (με βαριά καρδιά, σε καταλαβαίνουμε), αλλά θα συνεχίσεις τις βουτιές και τις μικρές αποδράσεις; Σε όποια φάση κι αν βρίσκεσαι, η αντηλιακή προστασία είναι μια κίνηση που δεν πρέπει με τίποτα να παραμελείς, για να αποφύγεις δυσάρεστες καταστάσεις όπως η φωτοαλλεργία ή το έγκαυμα.

Ελπίζουμε να έχεις φροντίσει από την αρχή του καλοκαιριού να προμηθευτείς τα κατάλληλα αντηλιακά προϊόντα για τις ανάγκες σου και να σε βοηθήσαμε να κάνεις τις σωστές επιλογές για το πρόσωπο  και το σώμα. Μήπως όμως υπάρχουν ακόμα κάποιες απορίες που πρέπει να λυθούν ώστε να κάνεις την ηλιοπροστασία σου ακόμα πιο αποτελεσματική; Τις… μαντέψαμε και τις θέσαμε στη δερματολόγο Βάλια Μουσάτου, η οποία μας τις έλυσε κατατοπιστικά και αναλυτικά όπως πάντα.

– Πόση ποσότητα αντηλιακού είναι αρκετή για το πρόσωπο και το σώμα;

Συνήθως, εφαρμόζουμε λιγότερο αντηλιακό απ’ όσο πρέπει. Η ποσότητα για το πρόσωπο και τον λαιμό πρέπει να είναι ίση με ένα κουταλάκι του γλυκού, ενώ για όλο το σώμα, ανάλογα με τη σωματοδομή κάθε ατόμου, χρειάζεται ποσότητα ίση με ένα σφηνοπότηρο – κανονικά, για μία εβδομάδα διακοπών χρειαζόμαστε για το σώμα ένα μπουκαλάκι των 200 ml! Πρέπει να έχουμε προμηθευτεί επαρκή ποσότητα από τα αγαπημένα μας αντηλιακά, γιατί η εφαρμογή πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά δίωρο, ειδικά μετά την εφίδρωση και το κολύμπι.

μάξιμουμ ηλιοπροστασία
iStock

– Πώς θα καταλάβουμε αν το αντηλιακό έχει λήξει ώστε να σταματήσουμε να το χρησιμοποιούμε;

Γενικά, καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε το αντηλιακό της προηγούμενης χρονιάς, γιατί από τη στιγμή που ανοίγουμε το σωληνάριο ή το μπουκάλι, το προϊόν γίνεται λιγότερο δραστικό. Συγκεκριμένα, έπειτα από έναν χρόνο, ο αντηλιακός δείκτης προστασίας του προϊόντος υποβαθμίζεται από 5 έως 20%, ενώ η δράση και η αποτελεσματικότητά του μειώνονται λόγω της οξείδωσης των συστατικών και της αποδυνάμωσης των φίλτρων προστασίας.

Επίσης, ένας πρακτικός τρόπος για να καταλάβουμε αν το περσινό αντηλιακό προσφέρεται ακόμα για χρήση είναι η υφή και το άρωμά του: αν δεν έχει ομοιογενή σύσταση ή μυρίζει περίεργα, τότε σίγουρα πρέπει να το απορρίψουμε.

– Αν ξεχάσουμε το αντηλιακό στο αυτοκίνητο ή κάτω από τον ήλιο, θα χαλάσει;

Τα αντηλιακά αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά μέσα στο αυτοκίνητο ή κάτω από τον ήλιο μπορεί να αναπτυχθούν θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών. Σε αυτή τη θερμοκρασία το ξεχασμένο για ώρες αντηλιακό σχεδόν… βράζει και είναι προτιμότερο να μην το χρησιμοποιήσουμε γιατί θα έχει αλλοιωθεί η σύστασή του.

– Πόσο συχνά πρέπει να το ανανεώνουμε στην παραλία;

Όταν κυκλοφορούμε στην πόλη για βόλτα ή δουλειές, χρειάζεται ανανέωση ανά δύο ή τρεις ώρες. Στην παραλία πρέπει να επαναλαμβάνουμε πιο συχνά την επάλειψη, σίγουρα ανά δύο ώρες ή και συχνότερα, γιατί ιδρώνουμε, κολυμπάμε και σκουπιζόμαστε, με αποτέλεσμα το αντηλιακό να απομακρύνεται.

μάξιμουμ ηλιοπροστασία
iStock

– Να φοράμε αντηλιακό κάτω ή πάνω από την ενυδατική κρέμα;

Πρώτα εφαρμόζεται η ενυδατική κρέμα και μετά το αντηλιακό. Αν κάνουμε το αντίθετο, το αντηλιακό αραιώνεται. Σε κάποια λιπαρά δέρματα δεν χρειάζεται ενυδατική κρέμα αλλά μόνο serum πριν το αντηλιακό.

– Τι να κάνουμε αν βγάλουμε σπυράκια από τον ήλιο;

Για την εμφάνιση τους στο πρόσωπο φταίνε κυρίως τα αντηλιακά φίλτρα, η έντονη ζέστη και η αυξημένη εφίδρωση, που φράζουν τους πόρους και εγκλωβίζουν το σμήγμα μέσα σε αυτούς, καθώς και η υπερβολική παραγωγή σμήγματος. Δεν αποκλείεται επίσης να εμφανιστούν σπυράκια και στην πλάτη, στο στέρνο ή στους ώμους, ειδικά αν το αντηλιακό σώματος έχει πλούσια και παχύρρευστη υφή ή είναι σε μορφή λαδιού.

Αρχικά, αποφεύγουμε αυστηρά την έκθεση στον ήλιο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ώστε να μη φουντώσουν τα σπυράκια.

Χρησιμοποιούμε ένα ειδικό προϊόν καθαρισμού με σαλικυλικό ή γλυκολικό οξύ σε χαμηλή συγκέντρωση δύο φορές την ημέρα, ειδικά μετά τη χρήση αντηλιακού ή μετά την εφίδρωση στην παραλία.

Το βράδυ εφαρμόζουμε μία θεραπευτική κρέμα για την ακμή, η οποία όμως να μην προκαλεί φωτοευαισθησία. Κατάλληλες γι’ αυτή την περίοδο είναι κυρίως οι κρέμες με αζελαϊκό οξύ ή με χαμηλή συγκέντρωση σαλικυλικού οξέος. Γενικά, βάζουμε στην άκρη τις ενυδατικές κρέμες με πλούσια και παχύρρευστη υφή και προτιμάμε αντηλιακά ειδικά σχεδιασμένα για το ακνεϊκό δέρμα και με oil-free σύσταση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.